NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 5 The Hundred Dresses – I

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I PDF download are available here. NCERT questions and answers of Class 10 English The Hundred Dresses part 1 are prepared by expert teachers. All these solutions are updated as per the latest CBSE syllabus and contain questions related to the story, which will help you to score good marks in the exams.

Want to Study Offline? Get Our App for Free!

Oral Comprehension Check (Page 65)

Question 1. Where in the classroom does Wanda sit and why?

Answer 1: Wanda used to sit on the seat next to the last seat, in the last row, in Room Thirteen. She sat there because her feet were normally caked with dry mud which were very dirty. So in order to avoid being laughed at her by her classmates, she sat there to hide her dirty feet

Question 2. Where does Wanda live? What kind of a place do you think it is?

Answer 2: Wanda lives upon Boggins Heights, where poor people live. It is not a developed area and is covered with mud. There are no proper roads or streets and it is a kind of slum.

Question 3. When and Why do Peggy and Maddie notice Wanda’s absence?

Answer 3: Peggy and Maddie notice Wanda’s absence after three days, i.e., on Wednesday because they wanted to be with her for a lot of fun. They waited for her for a long time, but she didn’t turn up. Wanda was a quiet and shy girl who was ashamed of dust laden feet. The girls used to make fun of her. This gave them a lot of pleasure, therefore, they wanted to have fun with her.

Question 4. What do you think “to have fun with her” means?

Answer 4: “To have fun with her ” means to laugh at her as it is human tendency to make fun of others imperfections which are mostly about the appearance. Here in the story, Wanda is a source of amusement or pleasure because of her shy nature and her hundred dresses.

Oral Comprehension Check (Page 65)

Question 1. In what way was Wanda different from the other children?

Answer 1: Wanda Petronski was a polish girl whose parents had settled down in America. She was a source of fun because of her last name which made her different from others, because Americans did not have such names and it was difficult to pronounce.

She came to school alone and her feet were covered with mud. She preferred to sit alone in the last in the class. She had only one blue dress which was faded but claimed of having a hundred dresses. These qualities make her different from other children.

Question 2. Did Wanda have a hundred dresses? Why do you think she said she did?

Answer: No, Wanda did not have a hundred dresses because she was poor and wore the same faded dress to school every day. She had an inferiority complex. In order to hide the complex and impress the other girls, she always said that she had a hundred dresses.

Question 3. Why is Maddie embarrassed by the questions Peggy asks Wanda? Is she also like Wanda, or is she different?

Answer 3: Maddie was embarrassed by the questions Peggy asked Wanda because she was poor herself. She usually wore old clothes, which were handed down by someone else. She did not feel sorry for Wanda. She was worried that perhaps later, everyone would start teasing her too. She thought she was different from Wanda in the sense that she would never claim that she had a hundred dresses. She was not as poor as Wanda. Yet she was afraid that the others might mock her too.

Oral Comprehension Check (Page 70)

Question 1. Why didn’t Maddie ask Peggy to stop teasing Wanda? What was she afraid of?

Answer 1: Maddie didn’t ask Peggy to stop teasing Wanda because Peggy was the most popular girl in the school. She was a nice girl but when it came to Wanda she behaved differently otherwise, she helped everyone in trouble. Though she wants Peggy to stop teasing Wanda, she didn’t ask her to do so as she was afraid of being the next target of such taunts and teasings.

Question 2. Who did Maddie think would win the drawing contest? Why?

Answer 2: Maddie always believed that Peggy would win the drawing contest as she was good in drawing and everybody in the school loved her. She had a good image and impression on her teachers and classmates. No other girl in the class could draw as well as her. So, Peggy definitely had very good chances of winning the drawing contest according to Maddie.

Question 3. Who won the drawing contest? What had the winner drawn?

Answer 3: Among the boys, Jack Beggles and among the girls, Wanda Petronski won the drawing contest. To show her determination she did not attend the school for two days and had drawn a hundred sketches of dresses of different colours. Each of them was capable to win the contest individually.
Wanda had drawn all the dresses which she had claimed to have had in the class. Everybody was very impressed with her drawing skill and clapped for her.

Class 10 English First Flight Chapter 5 NCERT Questions and Answers

Here at CBSE Path we also provide short and long extra questions of The Hundred Dresses – I that helps you to score high marks. You can also access different study materials from the following table for free.

Thinking about the Text

Question 1. How is Wanda seen as different by the other girls? How do they treat her?

Answer 1: Wanda is a polish girl who has setded in America with her parents. She lived in Boggin’s Height. She came to school in same faded blue dress everyday with her feet always covered with mud. Her last name is quite funny and difficult to pronounce for her classmates. Her appearance was not perfect to be in a higher class so all the students made fun of her and teased her after the school hours. After being teased over her tolerance she ) claimed to have had a hundred dresses in her closet.

Question 2. How does Wanda feel about the dresses game? Why does she say that she has a hundred dresses?

Answer 2: Wanda did not show any feelings regarding the dresses game. It is most likely that she was deeply hurt. It could have been one of the reasons why her family left the place and moved to the city.

She was a poor girl who travelled a long distance which made her feet dirty. Wanting to draw the attention of her friends, she felt very happy whenever she told her friends that she had a hundred dresses without realising that they were making fun of her.

Question 3. Why does Maddie stand by and does not do anything? How is she different from Peggy? or (was Peggy’s friendship important to Maddie? Why? Which lines in the text tell you this?)

Answer 3: Peggy is the most popular girl in the class and Maddie is her closest friend. Though, Maddie is poor, Peggy never teases her as she does with Wanda so Maddie is afraid of losing her friendship. That’s why, she does not risk to annoy Peggy and prefers to be silent. The line, “Peggy was the best-liked girl in the whole room. Peggy could not possibly do anything that was really wrong” illustrates this.

Question 4. What does Miss Mason think of Wanda’s drawings? What do the children think of them? How do you know?

Answer 4: Miss Mason appreciated the paintings of Wanda. She was impressed at the creativity of the girl because she had painted a hundred paintings which consisted of a wide range. The children also admired the drawings. Everybody stopped and whistled or murmured admiringly. After Miss Mason had announced that Wanda was the winner, they burst into applause, and even the boys were glad to have a chance to stamp on the floor and whistle.

Also, just as Peggy and Maddie entered the room, they stopped short and gasped. Later, they recognised the designs as those which Wanda had described to them. And in the end, Peggy exclaimed, “… and I thought I could draw”.
This shows that she also realised how good Wanda’s drawings were.

Thinking about Language

Question 1. Combine the following to make sentences.

  1. This is the bus (what kind of bus?). It goes to Agra, (use which or that).
  2. I would like to buy, (a) shirt (which shirt?) (The) shirt is in the shop window, (use which or that)
  3. You must break your fast at a particular time (when?). You see the moon in the sky. (use when)
  4. Find a word (what kind of word?). It begins with the letter Z, (use which or that)
  5. Now find a person (what kind of person ?) His or her name begins with the letter Z. (use whose)
  6. Then go to a place (what place?). There are no people whose name begins with Z in that place, (use where)

Answers:

  1. This is the bus that goes to Agra.
  2. I would like to buy a shirt that is in the shop window.
  3. You must break your fast at a particular time when you see the moon in the sky.
  4. Find a word that begins with letter Z.
  5. Now find a person whose name begins with letter Z.
  6. Then go to a place where there are no people whose name begins with letter Z.

II. The Narrative Voice

1. Here are two other sentences from the story. Can you say whose point of view the italicised words express?

(i) But on Wednesday, Peggy and Maddie, who sat down in front with other children who got good marks and who didn’t track in a whole lot of mud, did notice that Wanda wasn’t there.

(ii) Wanda Petronski. Most of the children in room thirteen didn’t have names like that. They had names easy to say, like Thomas, Smith or Allen.

Answer: (i) The italicised words express the point of view of Peggy and Maddie.

(ii) These italicised words express the point of view of other children of Wanda’s class excluding Peggy and Maddie.

III. Other such adverbs are apparently, evidently, surprisingly, possibly, hopefully, incredibly, luckily. Use these words appropriately in the blanks in the sentences below. (You may use a word more than once and more than one word may be appropriate for a given blank.)

  1. ____, he finished his work on time.
  2. ____, it will not rain on the day of the match.
  3. ____, he had been stealing money from his employer.
  4. Television is ____ to blame for the increase in violence in society,
  5. The children will ____ learn from their mistakes.
  6. I can’t ____ lend you that much money.
  7. The thief had ____ been watching the house for many days.
  8. The thief ____ escaped by bribing the jailor.
  9. ____no one had suggested this before.
  10. The water was ____hot.

Answers:

  1. Surprisingly
  2. Hopefully
  3. Possibly
  4. evidently
  5. hopefully
  6. possibly
  7. apparently
  8. luckily
  9. Incredibly
  10. incredibly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *