NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 6 The Hundred Dresses – II

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – II PDF download are available here. NCERT questions and answers of Class 10 English The Hundred Dresses part 2 are prepared by expert teachers. All these solutions are updated as per the latest CBSE syllabus and contain questions related to the story, which will help you to score good marks in the exams.

Want to Study Offline? Get Our App for Free!

Oral Comprehension Check (Page 74)

Question 1. What did Mr Petronski’s letter say?

Answer 1: Mr Petronski’s letter was to inform the principal and Miss Mason that Wanda would not come to school as she was fed up of being bullied in the school. They were going to shift to a bigger place where nobody would make fun of their last name.

Question 2. Is Miss Mason angry with the class, or is she unhappy and upset?

Answer 2: Yes, Miss Mason was unhappy and upset as she was disturbed by the ill-treatment given to Wanda by the students of her class. She didn’t approve of the humiliation of a child just because of her name, dresses and house.

Question 3. How does Maddie feel after listening to the note from Wanda’s father?

Answer 3: Maddie feels sorry and ashamed for the behaviour although she herself did not make fun of Wanda. She never tried to stop Peggy to do so and remained a silent spectator. She feels as a coward.

Question 4. What does Maddie want to do?

Answer 4: Maddie wants to amend her behaviour towards Wanda. She wants to meet her to apologise. She decides to find Wanda at her house at Boggins Heights. She also wanted to convey that all was meant in good humour and people really love her.

Oral Comprehension Check (Page 76)

Question 1. What excuses does Peggy think of giving in justification of her behaviour? Why?

Answer 1: Peggy thought that she was satisfied that she never called Wanda a foreigner or made fun of her name. She also said that she never thought Wanda had even the sense to know that they were making fun of her. She realised her mistake of thinking that Wanda was not bright enough to understand her insult.

Question 2. What are Maddie’s thoughts as they go to Boggins Heights?

Answer 2: Maddie was feeling ashamed and apologetic for being a silent spectator while Peggy humiliated Wanda. She was feeling upset and distraught for Wanda and herself. She was also repenting for not stopping Peggy for behaving badly with Wanda.

Question 3. Why does Wanda’s house remind Maddie of Wanda’s blue dress?

Answer 3: Wanda’s house was sparse, old and laded but neat and clean like her blue dress that she wore everyday to school. Thus, Maddie was reminded of the same old blue dress.

Question 4. What does Maddie think hard about ? What important decision does she come to?

Answer 4: Maddie thinks about not letting injustice happen to anyone. She vows that she would protest if anybody misbehaves with anyone. She won’t be a mute spectator the way she was earlier. In a way, the episode of Wanda’s family leaving that city works as a major change agent for Maddie’s personality.

Oral Comprehension Check (Page 79)

Question 1. What did the girls write to wanda?

Answer 1: Maddie and Peggy wrote a friendly letter to Wanda. They wanted to apologise for their behaviour but they ended up asking her whether she liked her new school and teacher. They informed her about her sketches winning the drawing competition. They praised her drawing skills and also told how much other students liked her art. The letter was just a usual letter one may write to a good friend.

Question 2. Did they get a reply? Who was more anxious for a reply? How do you know?

Answer 2: No, they didn’t get a reply from Wanda. Maddie was more anxious for a reply than Peggy because she was very upset and feeling sad for Wanda. She had assumed that Wanda was deeply hurt so she was not replying and blamed herself for everything. Maddie used to have sleepless nights and saw frightful dreams about Wanda.

Question 3. How did the girls know that Wanda liked them even though they had teased her?

Answer 3: The girls came to know that Wanda liked them even though they had teased her as she had asked Miss Mason to give the green dress with red trimming to Peggy and the blue one to Maddie. Later, when Maddie looked at the drawing very carefully, she realised that the dress had a face and a head, which looked like her own self. The face and the head in the drawing given to Peggy looked just like Peggy. That is why the girls knew that Wanda liked them even though they had teased her

Class 10 English First Flight Chapter 5 NCERT Questions and Answers

Here at CBSE Path we also provide short and long extra questions of The Hundred Dresses – II that help you to score high marks. You can also access different study materials from the following table for free.

Thinking about the Text

Question 1. Why do you think Wanda’s family moved to a different city? Do you think life there was going to be different for their family?

Answer 1: Wanda’s family moved to a different city due to the racist and insulting behaviour of students towards Wanda and her brother. They were teased by other students for their funny name and blue dress. Life there in a different city was going to be different because people there did not have such a narrow mind and would not tease them because of their name or status.

Question 2. Maddie thought her silence was as bad as Peggy’s teasing. Was she right ?

Answer 2: Yes, Maddie thought that her silence was as bad as Peggy’s teasing because it is often said that turning a blind eye to a crime is worse than committing a crime. So by being silent she indirectly encouraged Peggy to do so.

Question 3. Peggy says, “I never thought she had sense to know we were making fun of her anyway. I thought she was too dumb. And gee, look how she can draw!”What led Peggy to believe that Wanda was dumb ? Did she change her opinion later ?

Answer 3: Wanda never replied to Peggy ‘s misbehaviour and pranks that she faced everyday. So, her neutral face and unusual behaviour led Peggy to think that Wanda was dumb. Wanda even described the hundred dresses she said about though she wore the same old faded blue dress every day. But later Peggy’ changed her opinion after having a look on Wanda’s sketches and her gesture of gifting her a beautiful drawing from her collection.

Question 4. What important decision did Maddie make? Why did she have to think hard to do so ?

Answer 4: The important decision that Maddie made was that she would never stand by and say nothing again. If she ever heard anybody picking on someone because they were funny-looking or because they had strange names, she would speak up. She did not even mind losing Peggy’s friendship over it. She knew she could not make things right with Wanda. However, she decided that in the future, she would never make anybody else unhappy again.

She was unhappy that she could not find Wanda at her home. She could not sleep that night. She thought about Wanda, her faded blue dress, and the little house she lived in. She also thought about the hundred glowing pictures, which were all lined up in the classroom. She was feeling guilty of not having said anything when everybody else was teasing Wanda. It was her guilt that made her think very hard and arrive at the important decision.

Question 5. Why do you think Wanda gave Maddie and Peggy the drawings of the dresses ? Why are they surprised ?

Answer 5: When Maddie and Peggy wrote a letter to Wanda, she might have understood their feelings behind their letter and during the dresses game, she had observed both of them. So she requested Miss Mason to give two of her drawings to them and had taught them a lesson of life. Maddie and Peggy were surprised as she gifted them the drawings with their faces.

Question 6. Do you think Wanda really thought the girls were teasing her ? Why or why not ?

Answer 6: Wanda was aware of the misbehaviour of the girls who teased her everyday “but she remained calm. To keep them mum she fabricated a story of having a hundred dresses and sixty pairs of matching shoes in her closet. She taught them a lesson of life by the drawings of the hundred beautiful dresses she claimed to have.

Thinking about Language

II. What adjectives can we use to describe Peggy, Wanda and Maddie? You can choose adjectives from the list above. You can also add some of your own.

  1. Peggy ____
  2. Wanda ____
  3. Maddie ____

Answer:

  1. Peggy Sarcastic, thoughtless, zealous, unforgiving arrogant, cruel, haughty, proud, vain
  2. Wanda Kind, courteous, introverted, talented, lonely, determined, complacent, contented, generous, friendly, intrepid, sensitive, compassionate, creative.
  3. Maddie Insipid, timid, placid, stolid

IV. Colours are used to describe feelings, moods and emotions. Match the following ‘colour expressions’ with a suggested paraphrase.

  1. The Monday morning blues: feel embarrassed /angry /ashamed
  2. Go red in the face: feel very sick, as if about to vomit
  3. Look green: sadness or depression after a weekend of fun
  4. The red carpet: the sign or permission to begin an action
  5. Blue-blooded: a sign of surrender or acceptance of defeat; a wish to stop fighting
  6. A green belt: in an unlawful act; while doing something wrong
  7. A blackguard: a photographic print of building plans; a detailed plan or scheme
  8. A grey area: land around a town or city where construction is prohibited by law
  9. A white flag: an area of a subject or a situation where matters are not very clear
  10. A blueprint: a dishonest person with no sense of right or wrong
  11. Red-handed: a special welcome
  12. The green light: of noble birth or from a royal family

Answer:

  1. The Monday morning blues: sadness or depression after a weekend of fun
  2. To go red in the face: feel embarrassed /angry/ashamed
  3. Look green: feel very sick, as if about to vomit
  4. The red carpet: a special welcome
  5. Blue-blooded: of noble birth or from a royal family
  6. A green belt: land around a town or city where construction is prohibited by law
  7. Blackguard: a dishonest person with no sense of right or wrong
  8. A grey area: an area of a subject or a situation where matters are not very clear.
  9. A white flag: a sign of surrender or acceptance of defeat; a wish to stop fighting
  10. A blueprint: a photographic print of building plans; a detailed clan or scheme
  11. Red-handed: in an unlawful act; while doing something wrong
  12. The green light: the sign of permission to begin an action

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *