NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 9 Madam Rides The Bus

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter Chapter Chapter 9 Madam Rides The Bus PDF download is available here. NCERT questions and answers of Class 10 Englis Madam Rides The Bus are prepared by expert teachers. All these solutions are updated as per the latest CBSE syllabus and contain questions related to the story, which will help you to score good marks in the exams.

Want to Study Offline? Get Our App for Free!

Oral Comprehension Check (Page 119)

Question 1. What was Valli’s favourite pastime?

Answer: Valli’s favourite pastime was to stand in the front doorway of her house and watch what was happening outside in the street.

Question 2. What was the source of unending joy for Valli? What was her strongest desire?

Answer: The sight of the bus that travelled between her village and the nearest town, filled each time with a new set of passengers, was a source of unending joy for Valli. Her strongest desire was to ride the bus.

Question 3. What did Valli find out about the bus journey? How did she find these details?

Answer: Valli found out that the bus journey to the town took 45 minutes and the one-way fare cost 30 paise. She listened carefully to the conversations between her neighbours and people who regularly used the bus and asked a few discreet questions here and there. This way she picked up various small details about the bus journey.

Question 4. What do you think Valli was planning to do?

Answer: Valli was planning to go to the town and then return back by the same bus. The fare was 30 paise one way and the ride took forty five minutes. In this way, she planned that she would be back by 2:45 pm if she took the bus at 1:00 pm.

Oral Comprehension Check (Page 122)

Question 1. Why does the conductor call Valli ‘madam’?

Answer: Valli was trying to behave more mature than her age. She was trying to look overconfident and smart. The conductor was amused at her behaviour and in an effort to tease her, calls her ‘madam’.

Question 2. Why does Valli stand up on the seat? What does she see now?

Answer: Valli wanted to look outside the bus. She found her view blocked by the canvas blind that covered the lower part of the window. In order to have a better view, she stood up on the seat and peered over the blind. She saw a canal, palm trees, grassland, mountains, green fields and the sky.

Question 3: What does Valli tell the elderly man when he calls her a child?

Answer: When the elderly man called her a child, Valli told him that there was nobody in the bus who was a child. She had paid her fare of thirty paise like everyone else.

Question 4. Why didn’t Valli want to make friends with the elderly woman?

Answer: Valli did not wanted to make friends with the elderly woman because she looked quite repulsive. She had big earholes and was wearing ugly earrings. Apart from this, she was chewing betel and her mouth was also filled with betel juice.

Oral Comprehension Check (Page 125)

Question 1. How did Valli save money for her first journey? Was it easy for her?

Answer: Valli had very painstakingly saved every stray coins that came her way by resisting every temptation to buy peppermints, toys, balloons, etc. It had been very difficult for her. Even at the village fair she resisted the temptation to be on the merry-go-round. Thus, she had been able to save sixty paise for her first bus journey.

Question 2. What did Valli see on her way that made her laugh?

Answer: Valli saw a young cow, whose tail was high in the air, turning right in front of the bus in the middle of the road. The bus slowed and the driver sounded his horn loudly. However, the more he honked, the more frightened the cow became and it kept running faster and faster, right in front of the bus. Valli found it so amusing that she had tears in her eyes. At last, the cow moved off the road.

Question 3. Why didn’t she get off the bus at the bus station?

Answer: Valli didn’t get off the bus at the bus station because she had to go back on that same bus.

Question 4. Why didn’t Valli want go to the stall have a drink? What does this tell yo about her?

Answer: Valli did not want to go to the stall and have a drink because she did not have any money for that. Even when the conductor offered her a cold drink free of charge, she refused firmly and said that she only wanted her ticket. This shows that Valli had a lot of self- will and pride. Possibly, she did not want to take anything for free, particularly from a stranger.

Class 10 English First Flight Chapter 9 NCERT Questions and Answers

Here at CBSE Path we also provide extra questions of Madam Rides The Bus that helps you to score high marks. You can also access different study materials from the following table for free.

Thinking About The Text

Question 1. What was Valli’s deepest desire? Find the words and phrases in the story that tell you this.

Answer: Valli’s deepest desire was to ride on the bus which she saw every day. The sentences in the story which depict this are as follows:
“Day after day she watched the bus, and gradually a tiny wish crept into her head and grew there: she wanted to ride on that bus, even if just once. This wish became stronger and stronger until it was an overwhelming desire.”

Question 2. How did Valli plan her bus ride? What did she find out about the bus, and how did she save up the fare?

Answer: Over many days and months, Valli listened carefully to conversations between her neighbours and people who regularly used the bus and asked a few discreet questions here and there. She came to know that the town was six miles from her village, the bus fare was thirty paise and the bus trip took forty-five minutes. She also thought that if she stayed in the bus and came back by the same bus it would only cost her sixty paise. She painstaking saved each and every penny she got, resisting all temptation to buy peppermints, toys, etc and even a ride on the merry-go-round at the village annual fair so as to save sixty paise. It was a secret trip which she had planned without the knowledge of her parents.

Question 3. What kind of person is Valli? To answer this question, pick out the following sentences from the text and fill in the blanks. The words you fill in are the clues to your answer.

(i) “Stop the bus! Stop the bus!” And a tiny hand was raised ____________
(ii) “Yes, ____________ go to town,” said Valli, still standing outside the bus.
(iii) “There’s nobody here  ____________,” she said haughtily. I’ve paid my thirty paise like everyone else.”
(iv) “Never mind,” she said, “I can  ____________. You don’t have to help me. “I’m not a child, I tell you,” she said, ____________.
(v) “You needn’t bother about me. I  ____________,” Valli said, turning her face toward the window and staring out.
(vi) Then she turned to the conductor and said, “Well, sir, I hope  ____________.”

Answer:

(i) “Stop the bus! Stop the bus!” And a tiny hand was raised commandingly.
(ii) “Yes, I simply have to go to town,” said Valli, still standing outside the bus.
(iii) “There’s nobody here who’s a child,” she said haughtily. I’ve paid my thirty paise like everyone else.”
(iv) “Never mind,” she said, “I can get on by myself. You don’t have to help me. “I’m not a child, I tell you,” she said, irritably.
(v) “You needn’t bother about me. I can take care of myself,” Valli said, turning her face toward the window and staring out.
(vi) Then she turned to the conductor and said, “Well, sir, I hope to see you again.”

For Valli, the bus journey probably symbolised the adult world. Like anyone else, she spent her money to buy the ticket. She must  have attained a great sense of pride and satisfaction in doing so. Therefore, though a child, Valli wanted to be treated as a grown-up on the bus. She was a very confident little girl and had a great sense of self respect which prevented her from taking anyone’s help. She felt she was able to take care of herself very well, and was easily irritated when anyone treated her as a child. She was so delighted with the success of her trip that she was determined to do it again.

Question 4. Why does the conductor refer to Valli as ‘Madam’?

Answer: When the conductor stretched out his hand to help her get on the bus, Valli said commandingly that she could get on by herself, and she did not require his help. She did not act like a child, but as a grown-up girl and therefore, the conductor called her ‘madam’. When the elderly man called her a child and asked her to sit down on her seat, she replied that nobody was a child on the bus. She kept stressing on the fact that she had paid her fare like everybody else and therefore, she should not be treated differently

Question 5. Find the lines in the text which tell you that Valli was enjoying her ride on the bus.

Answer: Valli thoroughly enjoyed her ride in the bus. The following lines from the text tell us about it. She saw so many things on her way-a canal, palm trees, grasslands, distant mountains. “Oh! it was all so wonderful,” that’s what she felt. “Sometimes the bus seemed on the point of gobbling up another vehicle that was coming towards them or a pedestrian crossing the road. Somehow it passed smoothly, leaving all obstacles behind and then she saw a cow running very fast, in front of the bus. This all seemed very funny to Valli and she laughed and laughed till tears flowed from her eyes.”

Question 6. Why does Valli refuse to look out of the window on her way back?

Answer: Valli refused to look out of the window on her way back as she saw the dead body of the cow who was running towards the bus when she was going to town. This made her sad and frightened.

Question 7. What does Valli means when she says… “I was just agreeing with you what you said about things happening without our knowledge”.

Answer: Valli’s mother said that many things happen around us, but we are usually unaware of them. Valli had gone on a bus ride to town, all alone, and had come back without any harm. She did all this without the knowledge of her mother. Hence, she agreed with what her mother said.

Question 8. The author describes the things that Valli sees from an 8 years old’s point of view. Can you find evidence from the text for his statement?

Answer: Yes, for example when the author says, ‘she was fascinated by the bus’ and ‘watching the bus fill with a new set of people each time was a source of unending joy for her’. When the author describes the bus, he stresses on the colour and look of the new bus ‘like silver’ because a child is attracted towards colour. ‘The seats were soft and luxurious’. The description that the author gives when Valli looked outside are also typical of a 8 year old. ‘The blue sky’ and ‘acres and acres of green field’, show the enthusiasm a child. A cow running in front of the bus fascinated the child whereas the sight of dead cow brought tears in her eyes and she refused to look outside the window on her return journey. This’also describes the behaviour of an 8 year old child aptly.

Writing

Question 1. Have you ever planned something entirely on.your own, without taking grown ups into your confidence? What did you plan and how? Did you carry out your plan?

Answer: It was during my summer vacations. I wanted to plan a special birthday for my mother. So, I roped in my younger sister in my plan to celebrate her birthday. We saved our pocket money and didn’t go for our weekly outings for some time. In this way, we were able to save five hundred rupees for the birthday party. Now, we had to arrange everything without our mother’s knowledge. On her birthday we pretended as if we didn’t remember her birthday at all. Instead we requested our father to take her to the market. In the meantime, we arranged everything like cake, decorations, flowers and even invited two of her best friends. When she came back she was surprised. It was the best birthday she ever had in her life.

Question 2. Have you made a journey that was unforgettable in some way? What made it memorable?

Answer: I have gone on many trips and excursions, but one journey which I can’t forget is my trip to Hemkund and Badrinath. The scenery over there was mesmerising and as you leave Delhi, you enjoy cool fresh air and see breath taking lush green fields. The bus ride takes you on winding narrow roads, with river flowing on one side and mountains on the other side. To reach Hemkund Sahib, one has to travel 14 kms by foot. Everywhere there are crowds of devotees, chanting holy names and moving up the hill. When I reached the shrine, it was enveloped in clouds. The water in the holy tank was ice cold. The moment you step in it your tiredness vanishes. After that we went to Badrinath by bus. It was also a very nice place. There were many hot springs over there.

Question 3. Are you concerned about traffic and road safety? What are you concerns? How would you make road travel safer and more enjoyable?

Answer: India has a wide network of roads. Everyday crores of Indians travel on these road by bus, car, cycle, cycle rickshaw, scooter, moped, truck, etc. Even pedestrians use these roads. As people don’t follow road safety rules, every year many people lose their lives due to fatal road accidents. It is also seen that 90 per cent of these fatal accidents involve youngsters who like to drive at very high speed, don’t wear helmets and seat belt, talk on mobiles while driving or love to do stunts inspired by movies. Despite many directions issued by the traffic police all their advice falls on deaf year. It is our duty to follow all the rules and regulations and to keep safety measures in our mind while driving. Safe driving is best driving and the rules are framed keeping our security in mind:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page