NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 Electricity

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter Chapter 12 Electricity includes answers of intext & exercise questions. All these NCERT solutions are prepared by expert teachers with detailed explanations of every important topic. It is important for the students to go through these NCERT solutions to get knowledge of the type of question asked on Electricity chapter.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 Intext Questions

Page No. 200

Question 1: What does an electric circuit mean?

Answer: A continuous and closed path of an electric current is called an electric circuit. An electric circuit consists of electric power source, wires, switches and electric devices like resistors bulbs etc.

Question 2: Define the unit of current.

Answer: The SI unit of current is ampere (A).

Definition of ampere:  When one-coulomb charge flows through an electric device in a circuit in one second, then the current flowing through the device is said to be one ampere.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 1 intext question 1

Small quantities of current are expressed in the milliampere or in microampere
1 mA = 10-3A
1 µA = 10-6A

Question 3: Calculate the number of electrons constituting one coulomb of charge.

Answer:  Charge on one electron, 𝑒 = 1.6 × 10−19 C

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 2 intext question 2

Page No. 202

Question 1: Name a device that helps to maintain a potential difference across a conductor.

Answer: Cell or battery maintain potential difference across a conductor.

Question 2: What is meant by saying that the potential difference between two points is 1 V?

Answer: Potential difference between two points in a circuit is defined as work done or energy required in moving one coulomb of charge from one point to the other. If the potential difference is 1 V, the energy required to move one coulomb of charge from one point to the other is 1 J.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 3 intext question 2

Question 3: How much energy is given to each coulomb of charge passing through a 6 V battery?

Answer 3: Potential difference created by battery ΔV = 6 V
Potential difference between two points in a circuit is defined as energy required (or work done) in moving one coulomb of charge from one point to the other.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 4 intext question 3

So, Work done = Potential difference × Charge
 = 6 Volt × 1 Coulomb
= 6 Joules

Page No. 209

Question 1: On what factors does the resistance of a conductor depend?

Answer 1:  The resistance of a resistor depends on

  • Properties of the material of conductor, or resistivity of a material
  • Length of conductor
  • Area of cross-section of the conductor
  • The resistivity of a material depends on temperature. Therefore, the resistance of a resistor also depends on the temperature of the conductor.

Question 2: Will current flow more easily through a thick wire or a thin wire of the same material, when connected to the same source? Why?

Answer: Resistance of a conductor depends on resistivity 𝜌, length 𝑙 and on the area of cross-section 𝐴 as 

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 5 intext question 2

∴ when connected to the same power source, current through thick wire is more compared to thin wire of same material.

Question 3: Let the resistance of an electrical component remains constant while the potential difference across the two ends of the component decreases to half of its former value. What change will occur in the current through it?

Answer: From Ohm’s law,
V = IR      
⇒ V ∝ I
If the potential difference is decreased to half the original value keeping the resistance constant, current through the electric component also decreases to half the original value.

Question 4: Why are coils of electric toasters and electric irons made of an alloy rather than a pure metal?

Answer: The resistivity of an alloy is generally higher than that of its constituent metals. Alloys do not oxidize (burn) readily at high temperatures. For this reason, they are commonly used in electrical heating devices, like electric iron, toasters etc. 

Question 5: Use the data in Table 12.2 to answer the following –
Table 12.2 Electrical resistivity of some substances at 20°C
(a) Which among iron and mercury is a better conductor?
(b) Which material is the best conductor?

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 49 table

Answer 5: Conductivity of iron is 10.0 × 10-8 Ω m whereas conductivity of mercury is 94.0 × 10–8 Ω m. Therefore, iron is good conductor compared to mercury.
From the table, silver with resistivity 1.60 × 10–8 Ω m is best conductor compared to other materials given.

Page No. 213

Question 1: Draw a schematic diagram of a circuit consisting of a battery of three cells of 2 V each, a 5 Ω resistor, an 8 Ω resistor, and a 12 Ω resistor, and a plug key, all connected in series. 

Answer:

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 6 intext question 1

Question 2: Redraw the circuit of Question 1, putting in an ammeter to measure the current through the resistors and a voltmeter to measure the potential difference across the 12 Ω resistor. What would be the readings in the ammeter and the voltmeter?

Answer:

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 7 intext question 2

Resisters are connected in series.
So, the net resistance in the circuit = 5 Ω + 8 Ω + 12 Ω = 25 Ω
Net potential = 6 V

Now for the 12 Ω resistor, current = 0.24 A
So, using Ohm’s law V = 0.24 × 12 V = 2.88 V
Hence, the reading in the ammeter is 0.24 and voltmeter is 2.88.

Page No. 216

Question 1: Judge the equivalent resistance when the following are connected in parallel –

(a) 1 Ω and  Ω,           
(b) 1 Ω and  Ω, and  Ω. 

Answer:  When 1 Ω and  Ω are connected in parallel, equivalent resistance 

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 9 intext question 1

When 1 Ω,  Ω, and  Ω are connected in parallel 

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 10 intext question 1

From the above two problems, when very low resistance is connected to very high resistance, the resistance of the combination will be close to low resistance.

Question 2: An electric lamp of 100 Ω, a toaster of resistance 50 Ω, and a water filter of resistance 500 Ω are connected in parallel to a 220 V source. What is the resistance of an electric iron connected to the same source that takes as much current as all three appliances, and what is the current through it?

Answer:

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 11 intext question 2

To draw the same current resistance of electric iron required is 31.25 Ω and current through it is 7.04 A.

Question 3: What are the advantages of connecting electrical devices in parallel with the battery instead of connecting them in series? 

Answer: To operate properly, different electric devices need a different amount of current. In series combination all the devices get the same current, whereas in parallel combination potential difference across all the resistors is same and current will be distributed according to resistance.

In series combination, if one device fails circuit becomes broken and other devices stop working. Whereas in parallel combination all devices are independently connected to mains, even if one device fails other devices continue to work.

Question 4: How can three resistors of resistances 2 Ω, 3 Ω, and 6 Ω be connected to give a total resistance of (a) 4 Ω, (b) 1 Ω?

Answer: Case 1: When all resistors are connected in series, the equivalent resistance is

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 12 intext question 4

Req = 2 + 3 + 6 = 11 Ω

Case 2: When all resistors are connected in parallel, the equivalent resistance is,

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 13 intext question 4

Case 3: When 2 Ω, 3 Ω are in series and 6 Ω is in parallel, the equivalent resistance is

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 14 intext question 4

Case 4: When 3 Ω and 6 Ω are in parallel and 2 Ω is in series, the equivalent resistance is 

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 15 intext question 4

Thus, to get 4 Ω; 3 Ω and 6 Ω are connected in parallel and then 2 Ω is connected in series to this combination and to get 1 Ω all three resistors are connected in parallel.

Question 5: What is (a) the highest, (b) the lowest total resistance that can be secured by combinations of four coils of resistance 4 Ω, 8 Ω, 12 Ω, 24 Ω?

Answer: Highest resistance is possible when all resistors are connected in series.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 16 intext question 5

R = 4 Ω + 8 Ω + 12 Ω + 24 Ω = 48 Ω
∴ highest resistance possible is 48 Ω

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 17 intext question 5

Lowest resistance is possible when all resistors are connected in parallel

∴ Lowest resistance possible is 2 Ω

Page No. 218

Question 1: Why does the cord of an electric heater not glow while the heating element does? 

Answer: When the same current flows through the conducting wire and heating element, the heat generated (I2Rt) is very high in heating element compared to conducting wire. This is due to the resistance of the heating element is very high compared to the resistance of conducting wire. Thus, when same current flows through the conducting wire and heating element, heating element gets hot and glows.

Question 2: Compute the heat generated while transferring 96000 coulombs of charge in one hour through a potential difference of 50 V.

Answer: From Joule’s law of heating, the heat generated can be written as

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 18 intext question 2

Therefore, the heat generated when 96000 coulomb of charge flows through a potential difference of 50 V is 4.8 × 106 J.

Answer: From Joule’s law of heating, the heat generated can be written as
H = 𝑉 × 𝐼 × 𝑡
= I2 × 𝑅 × 𝑡
= (5)2 A × 20 V × 30 s  
= 15000 J  
= 15 × 103 J
Therefore, the heat generated in 30 s is 15 × 103 J

Page No. 220

Question 1: What determines the rate at which energy is delivered by a current? 

Answer: The rate at which energy is delivered is the power of the electric appliance.

Question 2: An electric motor takes 5 A from a 220 V line. Determine the power of the motor and the energy consumed in 2 h.

Answer: Power of the motor, 𝑃= 𝑉𝐼 = 220 V × 5 A = 1100 W
Energy consumed in 2 hours,
𝐸 = 𝑃× 𝑡
= 1100 × 2 × 60 × 60
= 7920000 J

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 Exercise Questions

Question 1:  A piece of wire of resistance R is cut into five equal parts. These parts are then connected in parallel. If the equivalent resistance of this combination is R′, then the ratio R/R′ is – 

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 19 exercise question 1

Answer: (d) 25
Resistance of a piece of wire is directly proportional to its length.
R ∝ l
If the piece of wire has a resistance R and the wire is cut into five equal parts.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 20 exercise question 1

Hence, the option (d) is correct.

Question 2: Which of the following terms does not represent electrical power in a circuit? 

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 21 exercise question 2

Answer: (b) IR2

We know that electric power is given by P = VI … (i)
We have from Ohm’s law, V = IR…(ii)
Now putting the value of V from (ii) in (i), we get
Power P = (IR) × I = I2 R
Hence, the option (b) does not represent electrical power in a circuit.

Question 3: An electric bulb is rated 220 V and 100 W. When it is operated on 110 V, the power consumed will be –
(a) 100 w
(b) 75 w
(c) 50 w
(d) 25 w

Answer: (d) 25 w

Energy consumed by bulb

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 22 exercise question 3

Here, V = 220 V and P = 100 W

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 23 exercise question 3

The resistance of the bulb remains constant if the supply voltage is reduced to 110 V. If the bulb is operated on 110 V, then the energy consumed by it is given by the expression for power

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 24 exercise question 3

Hence, the option (d) is correct.

Question 4: Two conducting wires of the same material and of equal lengths and equal diameters are first connected in series and then parallel in a circuit across the same potential difference. The ratio of heat produced in series and parallel combinations would be – 
(a) 1:2         
(b) 2:1                     
(c) 1:4                      
(d) 4:1

Answer: (c) 1:4

Heat produced in the circuit is inversely proportional to the resistance R.
Let RS and RP be the equivalent resistances of the wires if connected in series and parallel respectively.
Let R be the resistance of each wire.
If the resistors are connected in parallel, the net resistance is given by

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 25 exercise question 4

If the resistors are connected in series, the net resistance is given by
Rs = R + R = 2R
Hence, for same potential difference V, the ratio of heat produced in the circuit is given by

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 26 exercise question 4

Therefore, the ratio of heat produced in series and parallel combinations is 1:4.
Hence, the option (c) is correct.

Question 5: How is a voltmeter connected in the circuit to measure the potential difference between two points?

Answer: Voltmeter is always connected in parallel with circuit element to measure the potential difference across it.

Question 6: A copper wire has a diameter 0.5 mm and resistivity of 1.6 × 10–8 Ω m. What will be the length of this wire to make its resistance 10 Ω? How much does the resistance change if the diameter is doubled?

Answer: Resistance (R) of a copper wire of length l and cross-section A is given by the expression,

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 27 exercise question 6

Question 7:  The values of current  flowing in a given resistor for the corresponding values of potential difference 𝑉 across the resistor are given below –

I (amperes)0.51.02.03.04.0
V (volts)1.63.46.710.213.2

Plot a graph between 𝑉 and 𝐼 and calculate the resistance of that resistor. 


Answer: 

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 28 exercise question 7

The plot between voltage and current is called VI characteristic. The voltage is plotted on x-axis and current is plotted on y-axis.
We have from Ohm’s law V = IR
The slope of the line gives the value of resistance (R)

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 29 exercise question 7

Question 8: When a 12 V battery is connected across an unknown resistor, there is a current of 2.5 mA in the circuit. Find the value of the resistance of the resistor. 

Answer 8:  From Ohm’s law,
V = IR

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 30 exercise question 8

Question 9: A battery of 9 V is connected in series with resistors of 0.2 Ω, 0.3 Ω, 0.4 Ω, 0.5 Ω and 12 Ω, respectively. How much current would flow through the 12 Ω resistor?

Answer: In series combination current through all the resistors will be the same.
The resistance of resistors when connected in series is given by
Req = 0.2 + 0.3 + 0.4 + 0.5 + 12 = 13.4 Ω
Now, V = IR

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 31 exercise question 9

So, the current through the 12 Ω resistor will be same as 0.67 A.

Question 10: How many 176 Ω resistors (in parallel) are required to carry 5 A on a 220 V line? 

Answer: Let the required number of resistors be 𝑛.
Given, Current I = 5A and Potential difference V = 220V
Now, from Ohm’s law, V = IR

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 32 exercise question 10

Now for 𝑛 number of resistors of resistance 176 Ω, the equivalent resistance of the resistors connected in parallel is 44 Ω

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 33 exercise question 10

Therefore 4 resistors of 176 Ω are required to draw 5 A current on 220 V line.

Question 11: Show how you would connect three resistors, each of resistance 6 Ω so that the combination has a resistance of (i) 9 Ω, (ii) 4 Ω. 

Answer: If all the three resistors are connected in series, equivalent resistance becomes, 
R1 = 3 × 6 = 18 Ω
If all the three resistors are in parallel, equivalent resistance becomes,

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 34 exercise question 11

If two resistors are connected in series and one is in parallel,

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 35 exercise question 11

If two resistors are in parallel and one is in series,
R4 = 2+ 6 = 9 Ω
Thus, if two resistors are connected in parallel and one is in series, equivalent resistance becomes 9 Ω

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 36 exercise question 11

Similarly, if two resistors are connected in series and one is in parallel the equivalent resistance becomes 4 Ω.

Question 12: Several electric bulbs designed to be used on a 220 V electric supply line, are rated 10 W. How many lamps can be connected in parallel with each other across the two wires of 220 V line if the maximum allowable current is 5 A?

Answer: For one bulb: Power P = 10 W and Potential difference V = 220 V

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 37 exercise question 12

As the all resistors in parallel are similar, current divides equally among them.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 38 exercise question 12

Therefore 110 bulbs in parallel are required to draw a current of 5 A on 220 V line.

Question 13: A hot plate of an electric oven connected to a 220 V line has two resistance coils A and B, each of 24 Ω resistance, which may be used separately, in series, or in parallel. What are the currents in the three cases? 

Answer: Case 1: When resistance 24 Ω is only used,
From Ohm’s law,
V = IR

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 39 exercise question 13

Current 9.17 A flows when resistors are used separately.

Case 2: When resistors are used in series combination,
From Ohm’s law, V = IR

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 40 exercise question 13

Current 4.58 A flows when resistors are used in series combination

Case 3: When resistors are used in parallel combination,
From Ohm’s law,
V = IR

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 41 exercise question 13

Current 18.33 A flows when resistors are used in parallel combination.

Question 14: Compare the power used in the 2 Ω resistor in each of the following circuits:
(i) a 6 V battery in series with 1 Ω and 2 Ω resistors, and
(ii) a 4 V battery in parallel with 12 Ω and 2 Ω resistors.

Answer: Potential difference, V = 6 V

(i) 1 Ω and 2 Ω resistors are connected in series. So, the equivalent resistance of the circuit,
R = 1 + 2 = 3Ω

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 42 exercise question 14

In series combination, the current in the circuit remains the same.
Therefore, Power, P = I2R = 22 × 2 = 8W

(ii) 12 Ω and 2 Ω resistors are connected in parallel.
In parallel combination the voltage in the circuit remains same.
Now, we can calculate the power consumed by the resistor 2 Ω as follows:

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 44 exercise question 14

Hence, in both case Power remain same as 8 W.

Question 15: Two lamps, one rated 100 W at 220 V, and the other 60 W at 220 V, are connected in parallel to the electric mains supply. What current is drawn from the line if the supply voltage is 220 V?

Answer: For the lamp one:
Power P1 = 100 W and Potential difference V = 220 V

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 45 exercise question 15

For the lamp two:
Power P2 = 60 W and Potential difference V = 220 V

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 46 exercise question 15

So, the net current drawn from the supply is given by
I = I1+I2
= 0.455 + 0.273
= 0.728 A

Question 16: Which uses more energy, a 250 W TV set in 1 hr, or a 1200 W toaster in 10 minutes?

Answer: Energy consumed by an electrical appliance is given by H = Pt
Power rating of TV set is 250 W
Energy consumed by TV set 1 hour = 250 × 60 × 60 = 900000 J
Power rating of toaster is 1200 W
Energy consumed by toaster in 10 minutes = 1200 × 10 × 60 =720000 J
Hence, TV set uses more energy than toaster.

Question 17: An electric heater of resistance 8 Ω draws 15 A from the service mains 2 hours. Calculate the rate at which heat is developed in the heater.

Answer: Given: Current I = 15 A
Resistance R = 8 Ω
Time 𝑡 = 2 hours
The rate at which heat is developed is given by

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 47 exercise question 17

Question 18: Explain the following. 
(a) Why is the tungsten used almost exclusively for filament of electric lamps? 
(b) Why are the conductors of electric heating devices, such as bread-toasters and electric irons, made of an alloy rather than a pure metal? 
(c) Why is the series arrangement is not used for domestic circuits? 
(d) How does the resistance of a wire vary with its area of cross-section? 
(e) Why are copper and aluminium wires usually employed for electricity transmission?

Answer: (a) Melting point and resistivity of tungsten are very high. Bulbs give light at very high temperatures, and tungsten is the best material to withstand such high temperatures. 

(b) Resistivity of alloy is more compared to resistivity of a pure metal. Thus, conductors of electric heating devices such as bread-toasters and electric irons made of an alloy rather than a pure metal.

(c) In series connection, if one circuit element gets damaged circuit breaks at that point and rest of the elements doesn’t work. Moreover, in series connection voltage distributes among the circuit elements and each element doesn’t get appropriate voltage to work.

(d) Resistance (𝑅) of a wire is inversely proportional its area of cross-section(A) 

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12 image 48 exercise question 18

Resistivity of copper and aluminium wires are very low and heat generated in them while passing current is very less. Thus, copper and aluminium wires are usually employed for electric transmission.

Leave a Reply

Your email address will not be published.