NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 10 The Banyan Tree

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 10 The Banyan Tree is given here. These Solutions covers answers for all the questions given in the chapter. These solutions will help students to prepare well and face the English exam with full confidence. You can also download the PDF of these solutions for free.

Class 6 English Honeysuckle Chapter 10 Questions and Answers

Working with Text

Question A. Complete the following sentences.

1. The old banyan tree “did not belong” to grandfather, but only to the boy, because  ______.

Answer: The old banyan tree “did not belong” to grandfather, but only to the boy, because his grandfather was sixty-five years old, who could no longer climb it.

2. The small gray squirrel became friendly when __________________.

Answer: The small gray squirrel became friendly when he found that the boy did not arm himself with catapult or air-gun.

3. When the boy started to bring him pieces of cake and biscuit, the squirrel________________.

Answer: When the boy started to bring him pieces of cake and biscuit, the squirrel quite bold and was soon taking morsels from the author’s hand.

4. In the spring, the banyan tree ___________, and __________ would come there.

Answer: In the spring, the banyan tree was full of small red figs, and birds of all kinds would come there.

5. The banyan tree served the boy as a ______________.

Answer: The banyan tree served the boy as a library.

6. The young boy spent his afternoons in the tree _____________.

Answer: The young boy spent his afternoons in the tree when it was not too hot.

Question B. Answer the following questions.

1. “It was to be a battle of champions.”(8)

(i) What qualities did the two champions have? Pick out words and phrases from the paragraph above this line in the text and write them down.

MongooseCobra
(a)(a)
(b)(b)
(c)(c)

(ii) What did the cobra and the mongoose do, to show their readiness for the fight?

Answer:

1. (i)

MongooseCobra
(a) superb fighter(a) skilful
(b) clever(b) experienced fighter
(c) aggressive(c) swift

(ii) To show the readiness for their fight, the cobra hissed defiance with his forked tongue darting in and out, he raised three of his six feet off the ground and spread his broad, spectacled hood. On the other hand, the mongoose bushed his tail and the long hair on his spine stood up.

2. Who were the other two spectators? What did they do? (Did they watch, or did they join in the fight?) (10)

Answer: The other two spectators were a myna and a jungle crow. They settled on the cactus to watch the outcome. They were not content only to watch the fight, they took part in the proceedings and hurled themselves at the cobra.

3. Read the descriptions below of what the snake did and what the mongoose did. Arrange their actions in the proper order.

(i) ceased to struggle• grabbed the snake by the snout
(ii) tried to mesmerise the mongoose• dragged the snake into the bushes
(iii) coiled itself around the mongoose• darted away and bit the cobra on the back
(iv) struck the crow• pretended to attack the cobra on side
(v) struck again and missed• refused to look into the snake’s eyes
(vi) struck on the side that the mongoose pretended to attack• sprang aside, jumped in and bit

Answer:

SnakeMongoose
(ii) tried to mesmerise the mongoose• refused to look into the snake’s eyes
(vi) struck on the side that the mongoose pretended to attack• pretended to attack the cobra on side
(v) struck again and missed• sprang aside, jumped in and bit
(iv) struck the crow• darted away and bit the cobra on the back
(iii) coiled itself around the mongoose• grabbed the snake by the snout
(i) ceased to struggle• dragged the snake into the bushes  

4. (i) What happened to the crow in the end?
(ii) What did the myna do finally?

Answer: (i) In the end the crow flung nearly twenty feet across the garden by a blow from the cobra’s snout. It fluttered about for a while, then lay still.

(ii) The myna dropped cautiously to the ground, hopped about, peered into the bushes from a safe distance and then with a shrill cry of congratulation flew away.

Working with Language

A.  1. The word ‘round’ usually means a kind of shape. What is its meaning in the story?

Answer: The word ’round’ in the story means the different phases of the fight between the cobra and the mongoose.

2. Find five words in the following paragraph, which are generally associated with trees. But here, they have been used differently. Underline the words.

Hari leaves for work at nine every morning. He works in the local branch of the firm of which his uncle is the owner. Hari’s success is really the fruit of his own labour. He is happy, but he has a small problem. The root cause of his problem is a stray dog near his office. The dog welcomes Hari with a loud bark every day.

Answer: Hari leaves for work at nine every morning. He works in the local branch of the firm of which his uncle is the owner. Hari’s success is really the fruit of his own labour. He is happy, but he has a small problem. The root cause of his problem is a stray dog near his office. The dog welcomes Hari with a loud bark every day.

Question B:

The words in the box are all words that describe movement. Use them to fill in the blanks in the sentences below.

divedglidingsprangdarting
whipped…backdelving

1. When he began to trust me, the squirrel began ————— into my pockets for morsels of cake.

Answer: delving

2. I saw a cobra ————— out of a clump of cactus.

Answer: gliding

3. The snake hissed, his forked tongue ————— in and out.

Answer: darting

4. When the cobra tried to bite it, the mongoose ——————— aside.

Answer: sprang

5. The snake —————— his head —————— to strike at the crow.

Answer: whipped, back

6. The birds —————— at the snake.

Answer: dived

C. Find words in the story, which show things striking violently against each other.

1. The cobra struck the crow, his snout th  — — — ing against its body.

Answer: thudding

2. The crow and the myna c  — ll  — — — — in mid-air.

Answer: collided

3. The birds dived at the snake, but b  — — — — d into each other instead.

Answer: bumped

D. Look at these sentences

in the spring, birds of all kinds would flock into the banyan tree’s branchesGrandfather, at sixty-five, could no longer climb the banyan tree.
I would spend the afternoons there.I could hide myself in its branches.
I could look down through the leaves at the world below.
I could read there.
‘Would’ tells us what the author used to do. Or what used to happen.‘Could’ tells us what the author was usually able to do. Or grandfather is now not able to do.

Choose would and could to replace the italicised words in the following sentences. Grandfather says, in the old days,

1. elephants were able to fly in the sky, like clouds. They werealso able tochange their shapes. They used tofly behind clouds and frighten them. People used to look up at the sky in wonder.

Answer: elephants could fly in the sky, like clouds. They could also change their shapes. They wouldfly behind clouds and frighten them. People would look up at the sky in wonder.

2. Because there was no electricity, he used to get up with the sun, and he used to go to bed with the sun, like the birds.

Answer: because there was no electricity, he would get up with the sun, and he would go to bed with the sun, like the birds.

3. like the owl, he was able to see quite well in the dark. He was able to tell who was coming by listening to their footsteps.

Answer: like the owl, he could see quite well in the dark. He could tell who was coming by listening to their footsteps.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page