NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 4 The Old-Clock Shop

NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 4 The Old-Clock Shop is given here. The Old-Clock Shop is a part of Class 6 English Supplementary Reader – A Pact with the Sun. These Solutions covers answers for all the questions given in the chapter. These solutions will help students to prepare well and face the English exam with full confidence. You can also download the PDF of these solutions for free.

Class 6 English The Old-Clock Shop Questions and Answers

Question 1. What made Ray think the visitor was not really a shopper?

Answer: Ray’s old wise eyes told him that his visitor was not a shopper. While this man came to the counter, his young companion remained at the door. There was no friendliness in his eyes. This further confirmed Ray’s fear that these two were not the shoppers.

Question 2. Why do you think he had come to the shop?

Answer: The visitor had not come to the shop to buy anything. Perhaps his intention was to loot the owner of his cash. He was in dire need of money.

Question 3. How did Ray communicate with him?

Answer 3: Ray could neither speak nor hear. So, he communicated with his customer by writing his message on a notepad. The visitor also wrote his reply on paper.

Question 4. What do you think the man said to his friend who waited at the door?

Answer: There was a look of surprise on the older man’s face when he came to know that Ray was deaf. He would have passed on this information to his younger friend standing at the door. Also, he might have discussed with him what they needed to do next.

Question 5. Ray was not a pawnbroker. Why then did he lend money to people in exchange for their old watches and clocks?

Answer: Ray was a very kind person. He was not a pawnbroker, someone who lends money on the security of an item. But he always helped the people in need. That’s why he lent money to people in exchange for their old watched and clocks.

Question 6. “The watch was nothing special and yet had great powers.” In what sense did it have ‘great powers’?

Answer: The watch was just ordinary. But it had the power to pull a person out of a bad situation. The older man got the money he needed without hurting Ray. The generous shopkeeper also escaped physical injury. In this sense, the watch had great powers.

Question 7. Do you think the man would ever come back to pick up the watch?

Answer: Yes, the man would come back to pick up the watch. He himself said that he would be back to pick it up as soon as he could. It was not necessary for him to say so, but he did. Therefore, we can say that he would be true to his word.

Question 8. When did “the unfriendly face” of the visitor turn truly friendly?

Answer: The unfriendly face of the visitor turned friendly when he got a fifty-dollar note for his ordinary watch. He felt obliged and happy.

1 thought on “NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 4 The Old-Clock Shop”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page