NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance is given here. These Solutions covers answers for all the questions given in the chapter. These solutions will help students to prepare well and face the English exam with full confidence. You can also download the PDF of these solutions for free.

Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 Questions and Answers

Working with the Text

Question A. Complete the following sentences from memory choosing a phrase from those given in brackets.

1. ————————————— was held at the time of the Eid festival. (A big show, A big fair, A big competition)

Answer: A big fair

2. Tradesmen came to the village with all kinds of goods ——————. (to display, to buy, to sell)

Answer: to sell

3. Uncle told me ———— while he was away. (not to buy anything, not to go anywhere, not to talk to anyone)

Answer: not to buy anything

4. The owner of the Lucky Shop wanted everybody present —————. (to play the game, to win a prize, to try their luck)

Answer: to try their luck

5. The first time I took a chance I got —————. (a bottle of ink, two pencils, a trifle)

Answer: two pencils

6. Uncle told me that the shopkeeper had made ————. (a fool of me, a good profit, friends with many people)

Answer: a fool of me.

Question B. Answer the following questions.

1. Why do you think Rasheed’s uncle asked him not to buy anything in his absence?

Answer: Rasheed’s uncle asked him not to buy anything in his absence because he knew that the shopkeepers would cheat him.

2. Why was the shop called ‘Lucky Shop’?

Answer: The shop was called ‘Lucky Shop’ because it would tempt everyone to try their luck and win prizes.

3. An old man won a clock and sold it back to the shopkeeper. How much money did he make?

Answer: The old man made 15 rupees by selling the clock back to the shopkeeper.

4. How many prizes did the boy win? What were they?

Answer: The boy won four prizes. They were a comb, a fountain pen, a wristwatch and a table lamp.

5. Why was Rasheed upset?

Answer: Rasheed was upset because he had hopes of winning a big prize and he continued trying his luck again and again. But every time he got a trifle. People were looking at him and laughing at his bad luck, but no one showed any sympathy. He played till he finished all his money.

6. In what way did the shopkeeper make a fool of Rasheed?

Answer: The shopkeeper made a fool of Rashid by making him believe that it was luck that got the old man and the boy their prizes. They were in fact friends of the shopkeeper who were playing tricks to tempt Rashid. As a result, Rashid tried his luck again and again in the hope of getting a big prize. However, he did not manage to win anything big.

Working with Language

I. The words given against the sentences below can be used both as nouns and verbs. Use them appropriately to fill in the blanks.

1. (i) The two teams have ————— three matches already. (play)

Answer: played

(ii) The last day’s ———— was excellent.

Answer: play

2. (i) She has a lovely —————.

Answer: face

(ii) India ————— a number of problems these days.

Answer: is facing

3. (i) He made his —————— in essay-writing. (mark)

Answer: mark

(ii) Articles ————— ‘sold’ are reserved.

Answer:  marked

4. (i) The police are ————— the area to catch the burglars. (comb)

Answer: combing

(ii) An ordinary plastic ————— costs five rupees.

Answer: comb

5. (i) He gave a ————— in answer to my question. (smile)

Answer: smile

(ii) We also ————— to see him smile.

Answer: smiled

6. (i) He said he ————— to be invited to the party. (hope)

Answer: hoped

(ii) We gave up —————— of his joining the party.

Answer: hope

7. (i) The boys put up a good athletic —————. (show)

Answer: show

(ii) The soldiers ————— great courage in saving people from floods.

Answer: showed

8. (i) You deserve a ————— on the back for your good performance. (pat)

Answer: pat

(ii) The teacher ———— the child on the cheek to encourage her.

Answer: patted

Question B. Notice the use of ‘there’ in the following sentences.

  • There was a big crowd at the fair.
  • There were many things I’d have liked to buy.

Now rewrite the following sentences using ‘there’ in the beginning. Look at the following examples.

  • I can do nothing to help you.
  • There is nothing I can do to help you.
  • A man at the door is asking to see you.
  • There is a man at the door asking to see you.

1. This park has beautiful roses.

Answer: There are beautiful roses in this park.

2. Your story has no fun in it.

Answer: There is no fun in your story.

3. We have no secrets between us.

Answer: There are no secrets between us.

4. My village has two primary schools.

Answer: There are two primary schools in my village.

5. This problem can be solved in two ways.

Answer: There are two ways to solve this problem.

Question C. Fill in the blanks in the paragraph below with words from the box.

hugebigfoolishinterestingtinyunluckylast

There was a ———— Eid fair in our village. We could buy anything from a ————— toy to a ———— camel. I went to the fair on its ———— day with Uncle and Bhaiya. We went to the Lucky Shop. It was very ————. I tried my luck but did not win any prize. Later, Uncle told me that I was more ———— than ————.

Answer: There was a huge Eid fair in our village. We could buy anything from a tiny toy to a big camel. I went to the fair on its last day with Uncle and Bhaiya. We went to the Lucky Shop. It was very interesting. I tried my luck but did not win any prize. Later, Uncle told me that I was more foolish than unlucky.

Speaking and Reading Aloud

A.
Question 1. Suppose you are Rasheed. Describe in your own words your visit to the fair. Do not refer to the Lucky Shop.

Solution: One day my uncle, Bhaiya (our domestic help) and I went to see the Eid fair. It was held in our own village. My uncle led us through the thick crowd. Just then, a few of his friends met him. My uncle went with his friends. Bhaiya and I looked around the fair. We went from shop to shop. My uncle returned soon after. He bought a beautiful umbrella, biscuits, sweets and some other gifts for me. Then we returned home.

Question 2. Read aloud the two paragraphs that describe the boy and the old man at the Lucky Shop.

Solution: Please read paragraph no. 3 and 4.

Question 3. Listen to these children. What are they talking about?

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance image 1

Answer: There is a conversation going on among three children. The first boy asks the other two boys whether they like tea or coffee. The second boy mentions that he doesn’t like coffee, but he prefers tea. On the other hand, the third boy mentions that he prefers coffee over tea.

Question B: Work in pairs. One of you is an agent and the other is a client looking for accommodation in a hotel. Talk to each other. Use the clues given below.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance image 2

Answer:

  1. I’d prefer a small but cozy accommodation.
  2. I’d like to have a room of my own with a separate bed and bathroom.

I don’t think I’d like to share my room with anyone.

  1. Yes, I do want a room with a television in it.
  2. No, thanks. I don’t need a hired car.

No, I’d prefer a car of my own instead.

  1. I’d like to stay in a fancy locality.
  2. Yes, I must have a balcony attached to my room.

Yes, give me your contact number for further correspondence.
No, no other requirements.

Dictation

Question 1: Some words are given below. Listen carefully to the word from the list the teacher speaks, and write against it another word that has the same pronunciation but different spelling. The first is an example.

fairfare
buy
one
which
two
no
here
see
there
hare
nun

Answer:

fairfare
buyby
onewon
whichwitch
twotoo
noknow
herehear
seesea
theretheir
harehair
nunnone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page