NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us are available here with free PDF. These solutions include answers to all exercise questions given in the NCERT textbook. NCERT solutions for class 6 science Chapter 15 contain various type of questions like match the following, fill in the blanks, MCQ and long answer questions.

All these solutions are prepared by expert teachers with detailed explanations of every important topic. It is important for the students to go through these NCERT solutions to get knowledge of the type of question asked in the chapter.

Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us Questions and Answers PDF

Exercise Questions

Question 1: What is the composition of air?

Answer: Air comprises of water vapour, Oxygen, Nitrogen, Carbon dioxide, dust and smoke. In fact, nitrogen and oxygen together make up 99% of the air. The remaining 1% is constituted by carbon dioxide and a few other gases, water vapour and dust particles.

Question 2: Which gas in the atmosphere is essential for respiration?

Answer: Oxygen gas in the atmosphere is essential for respiration.

Question 3: How will you prove that air supports burning?

Answer: Place a burning candle upright in a tray having water. Cover it with a glass jar. Water will make it air-tight. During burning, oxygen is consumed and carbon-dioxide is released. After sometime no oxygen is left inside the jar and flame goes out. It shows air support burning.

Question 4: How will you show that air is dissolved in water?

Answer: Take some water in a glass vessel or beaker. Heat it slowly on a tripod stand. Look carefully at the inner surface of the vessel, before reaching to its boiling point, the bubble of air start rising from bottom to surface. These bubbles come from the air dissolved in water.

Question 5: Why does a lump of cotton wool shrink in water?

Answer 5: Sufficient volume of air is present in the cotton wool. When dipped in water, this air is replaced by less volume of water, so it shrinks.

Question 6: The layer of air around the earth is known as ________ .

Answer: atmosphere.

Question 7: The component of air used by green plants to make their food, is _______.

Answer: carbon dioxide.

Question 8: List five activities that are possible due to the presence of air.

Answer:

  • Living beings use air for respiration.
  • Plants use air (carbon dioxide) to prepare their food.
  • Blowing air (wind) is used for power generation by windmills.
  • Air helps in burning of fuels and substances.
  • Air helps in the scattering of seeds and pollens of plants.
  • Air helps in the movements of sailing yachts, gliders, parachutes and aeroplanes.

Question 9: How do plants and animals help each other in the exchange of gases in the atmosphere?

Answer: Plants take carbon dioxide to give out oxygen. This oxygen is used by animals for respiration to expel out carbon dioxide. This carbon dioxide is used by plants to prepare food. This way, plants and animals help each other in the exchange of gases in the atmosphere

Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us Extra Questions

Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us From Extra Questions section includes multiple choice questions (MCQs), short and answer type questions etc. All these questions are very important from examination point of view.

Extra Questions

Multiple Choice Questions (MCQs)

(i) Major part of the air is constituted by

(a) nitrogen
(b) oxygen
(c) carbon dioxide
(d) inert gases

Answer: (a) nitrogen

(ii) Which of the following gas helps in burning?

(a) Nitrogen
(b) Oxygen
(c) Carbon dioxide
(d) Carbon monoxide

Answer: (b) Oxygen

(iii) Which of the following gas we use in breathing?

(a) Carbon dioxide
(b) Nitrogen
(c) Oxygen
(d) None of these

Answer: (c) Oxygen

(iv) Wind is

(a) air around us
(b) rising hot air
(c) air in motion
(d) none of these

Answer: (c) air in motion

(v) Air is present in

(a) atmosphere
(b) soil
(c) water of ponds, lakes and seas
(d) everywhere

Answer: (d) everywhere

(vi) Air is

(a) a mixture
(b) a pure substance
(c) an element
(d) anything, that depends on the place where it is found

Answer: (a) a mixture

(vii) Envelope of air that surrounds the earth is known as

(a) biosphere
(b) atmosphere
(c) environment
(d) ecosystem

Answer: (b) atmosphere

(viii) Which is not a property of air?

(a) It occupies space.
(b) It is transparent,
(c) It is a solution.
(d) It is a compound.

Answer: (d) It is a compound.

(ix) The ratio of nitrogen to oxygen in the air is

(a) 1: 4
(b) 4:1
(c) 3: 1
(d) 1:2

Answer: (b) 4:1

(ix) The main constituent of the air is.

(a) nitrogen
(b) oxygen
(c) carbon dioxide
(d) hydrogen

Answer: (a) nitrogen

Short Answer Type Questions

Question 1. What are the properties of air?
Answer:

  • Air occupies space.
  • Air is present everywhere around us.
  • Air has no colour and one can see through it.
  • It is transparent.

Question 2. What is atmosphere?

Answer: Our earth is surrounded by a thin layer of air. This layer is called atmosphere. It extends up to many kilometres above the surface of the earth.

Question 3. What do you mean by relative humidity?

Answer: The content of water vapour in the air is expressed in terms of humidity or relative humidity.

Question 4. The mountaineers carry oxygen cylinder with them while climbing high mountains. Why?

Answer: The availability of air decreases gradually as we go up in the atmosphere.

Question 5. Name the substances which are present in traces in air. What are these together called?

Answer: Xenon (Xe), Krypton (Kr), Neon (Ne) and Helium (He) are present in traces in the air. These together form 0.02% of air and are called inert gases.

Question 6. Describe the composition of air.

Answer: Air contains mostly nitrogen (78.03%) and oxygen (20.99%). The remaining 1% (by volume) is shared by argon (0.34%), carbon dioxide (0.33%), other noble gases, oxides of nitrogen and sulphur etc., in the decreasing order.

Question 7. What will happen if the amount of oxygen is increased in the air?

Answer: Air will become more combustible and many substances may undergo fast oxidation.

Question 8. Name the gases present in air. Which one of them is most abundant?

Answer: N2, O2, Ar (argon), CO2, water vapour, neon (Ne), helium (He), krypton (Kr), xenon (Xe) are present in air. Nitrogen is most abundant.

Question 9. Why do we feel suffocated in a closed room if something is becoming there?

Answer: We feel suffocated in a closed room if some material is burning there because burning causes excess of carbon dioxide and its accumulation causes suffocation.

Question 10. What is the role of long chimneys in factories?

Answer: Burning of fuel takes place in factories, it produces smoke which contains a few harmful gases and fine dust particles. The chimneys in factories take the harmful smoke and gases away from us.

Question 11. Why do policemen regulating traffic at a crowded crossing often wear a mask?

Answer: Wearing a mask at a crowded crossing saves the policemen from harmful smoke and dust particles emitted by vehicles, which may enter their nose.

Question 12. What is the importance of oxygen in daily life?

Answer: Oxygen plays a very important role in our daily life. Some of these are:

  • As ozone, it provides a blanket in the atmosphere which protects us from harmful ultraviolet radiations emitted by the sun.
  • It is used for breathing and as a breathing aid in hospitals, aeroplanes, and by deep-sea divers and astronauts

Question 13. Why is air dissolved in water richer in oxygen than ordinary air?

Answer: The air dissolved in water is richer in oxygen because oxygen has appreciable solubility in water, whereas nitrogen is insoluble in water.

Question 14. How does oxygen become available to the animals in water and soil?

Answer: Air remains dissolved in water. Air is also present between the particles of soil. Hence animals living there get oxygen.

Question 15. Are respiration and breathing same?

Answer: Breathing is just the intake of oxygen and giving out carbon dioxide.
Respiration is a chemical process which generates energy in body.

Question 16. Why do earthworms come out of the soil during heavy rains?

Answer: When it rains heavily, water fills up all the spaces occupied by the air in the soil. In such a situation, animals like earthworms need to come out of the soil for respiration.

Question 17. How does oxygen occur in nature?

Answer: Oxygen is found in free state in air as diatomic molecule (O2) to the extent of 21% by volume or 23% by weight. In the combined state, it is present in water (89% by weight), earth’s crust (about 50%) and in plants and animal tissues (50-70%).

Question 18. What happens if the percentage of oxygen in the air reaches to 70%?

Answer: If any substance catches fire, it will become difficult to extinguish the fire, as oxygen supports combustion.

Question 19. Define oxygen cycle.

Answer: The cycle of consumption of oxygen by respiration and its release by photosynthesis is called oxygen cycle.


Long Answer Type Questions

Question 1. Why is atmosphere called the place where exchange of gases in nature occurs?

Answer: We know that various gases are found in air. Now some organisms live on land, some in water and some deep under the soil. But all need oxygen to respire. The terrestrial organisms take oxygen from the atmosphere. You know that during respiration by living beings and burning of materials, carbon dioxide is produced along with some other gases. Also, Cois used by the plants in the process of photosynthesis in which oxygen is released. All gases go into the atmosphere. Thus, it is a place in nature for gaseous exchange

Question 2. How will you prove that air is a mixture of several gases and not a compound?

Answer: The following points show that air is a mixture:

  1. The composition of air varies slightly from place to place.
  2. Different components of air are separable by physical processes.
  3. Different components of air exhibit their characteristics, for example, Oin air supports combustion, CO2 in air turns lime water milky.

Question 3. Why are fine hair and mucus present in our nostrils? Why should we not breathe in by mouth?

Answer: We inhale air when we breathe through our nostrils. We also know that air contains dust particles. To prevent dust particles from getting into the respiratory system, fine hair and mucus are present inside the nose.

Since, our mouth does not contain the above discussed barriers of dust, so if we breathe through it, dust particles may enter in our respiratory tract. That is why breathing through mouth is not suggested.

Question 4. Name the vital component of air. Specify its importance.

Answer: Oxygen is regarded as the most important and vital component of air. The living beings take in oxygen (respiration) and give off carbon dioxide. The oxygen used is replaced by plants in photosynthesis. The concentration of oxygen in the air is thus maintained. Thus, it is very important to sustain life on the earth.

Question 5. What is the importance of the presence of carbon dioxide in the atmosphere? What will happen if its concentration in the air increases?

Answer: Carbon dioxide has the property of absorbing heat rays called infrared rays. Nature has a balance of carbon dioxide in the atmosphere, thus giving an optimum warmth to the atmosphere. The increase in the concentration of carbon dioxide in the air would cause increase in the temperature of the earth and would ultimately lead to melting of glaciers causing floods etc. This phenomenon is called global warming.

Question 6. Nature maintains a balance of carbon dioxide and oxygen in the atmosphere. Comment.

Answer: Nature in its own way has been maintaining a balance of carbon dioxide and oxygen in the atmosphere. Atmosphere and oceans are continuously exchanging these gases with the rocks, plants and living organisms. However, due to rapid industrialization in the past, the concentration of CO2 near the earth’s surface is increasing though in very small proportions till now.

Question 7. How is air important for life on the earth?

Answer: Air helps in the movements of sailing yachts, gliders, parachutes and aeroplanes. Birds, bats and insects can fly due to the presence of air. Air also helps in the dispersal of seeds and pollen of flowers of several plants. Air plays an important role in water cycle. Thus, air is important for life on the earth.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page