NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 10 An Alien Hand

NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 10 An Alien Hand provides answers to all the questions of the English supplementary reader An Alien Hand. These solutions are prepared carefully by our expert teachers to help students in their studies. All the answers are as per the CBSE guidelines and help you to can score good marks in the exam. Here we have also given NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 10 An Alien Hand in PDF format for free.

NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 10 An Alien Hand

Comprehension Check (Page 69)

Question 1. How does Tilloo manage to find his way to the ‘forbidden passage’?

Answer: When Tilloo’s father was enjoying a siesta at home, he managed to get hold of his security card and by evading his watchful mother’s eye, Tilloo made his way to the forbidden passage.

Question 2. What did Tilloo hope to see once he emerged from his underground home?

Answer: Once he emerged from his underground home, Tilloo hoped to see the sun if it was day time or the stars, if it was night.

Question 3. Why did Tilloo’s father advise him not to try to reach the surface of the planet?

Answer: Tilloo’s father advised him not to try to reach the surface of the planet because the surface had very thin air which is hard to breathe and it has a very low temperature which Tilloo will not be able to withstand.

Question 4. What changes had occurred, which forced people to live in underground homes?

Answer: The changing heat of the sun created conditions that killed all animals and birds. The air became thin and human beings could freeze to death.

Comprehension Check (Page 71)

Question 1. Why was everyone in the Control Room greatly excited?

Answer: Everyone in the control room was greatly excited as they had spotted a dot, in an otherwise clear background, on the big TV screen. They thought it was a spacecraft, but decided that it required watching.

Question 2. Was the spacecraft manned or unmanned? How do you know it?

Answer: As per the reports of the Central Bureau, the spacecraft was unmanned. It only had instruments.

Question 3. What did Number One and Number Two suggest should be done about the alien spacecraft?

Answer: Number One suggested that they should wait for the spacecraft to land and then render it ineffective anytime it is required. But Number Two suggested that we should not interfere and observe passively and not to reveal their existence by rendering the spacecraft ineffective.

Comprehension Check (Page 73)

Question 1. What do you think the mechanical hand was trying to do?

Answer: The mechanical hand was trying to collect the sample of the soil from the planet for the examination.

Question 2. Tilloo pressed the red button and “the damage was done”. What was the damage?

Answer: Tilloo pressed the red button. It is dad who made it neutral again. But the damage was done. The mechanical hand stopped working. It became inactive.

Question 3. Where had the spacecraft come from?

Answer: The spacecraft had come from the Earth.

Question 4. On which planet do Tilloo and his parents live?

Answer: Tilloo and his parents lived underground on the planet Mars.

Exercises

Discuss the following topics in groups.

Question 1. If you had to live in a home like Tilloo’s, what parts of life would you find most difficult? What compensations might there be?

Answer: The part of life I found most difficult is the freedom and open space. It will be like living in a cell far away from open space. There were no sightseeing, social life and interactions with the nature. The compensation can be peace, harmony, safety and security. As all of us were living in the same undergrounded buildings, the people must collaborated with each other nicely.

Question 2. What, if anything, might drive mankind to make their homes underground?

Answer: If the sun grows cold and is not able to give us as much heat as it gives today, the earth will become very cold. In that case, all living beings will find it difficult to survive. All water will turn to ice making the marine life also impossible. In that case, mankind might make their homes underground.

Question 3. Do you think there is life on other planets? Can you guess what kind of people there may be on them? In what ways are they likely to be different from us?

Answer: I think there might be life on other planets. There are numerous researches to find if there is life on other planets. Space scientists of various countries are continuously trying to find any such evidence. Spacecraft have been sent to the moon and Mars.

If there is any life form on other planets that would be entirely different from us as they would have been exposed to different environmental conditions. They would have adapted accordingly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page