NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 4 The Cop and the Anthem

NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 4 The Cop and the Anthem provides answers to all the questions of the English supplementary reader The Alien Hand. These solutions are prepared carefully by our expert teachers to help students in their studies. All the answers are as per the CBSE guidelines and help you to can score good marks in the exam. Here we have also given NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 4 The Cop and the Anthem in PDF format for free.

NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 4 The Cop and the Anthem

Exercises

Answer the following questions.

Question 1: What are some of the signs of approaching winter referred to in the text?

Answer: Some of the signs of approaching winter are birds begin to fly south, people want new warm coats and dead leaves falling.

Question 2: Write ‘True’ or ‘False’ against each of the following.

(i) Soapy did not want to go to prison.
(ii) Soapy had been to prison several times.
(iii) It was not possible for Soapy to survive in the city through the winter.
(iv) Soapy hated to answer questions of a personal nature.

Answer:
(i) False
(ii) True
(iii) False
(iv) True

Question 3: What was Soapy’s first plan? Why did it not work?

Answer: Soapy’s first plan was to have a good dinner at some fine restaurant and then say that he had no money to pay. This would cause a cop to be called, who would then arrest him. The judge would do the rest.

However, his plan did not work. As soon as Soapy entered the restaurant door, the head waiter saw his broken old shoes and the torn clothes that covered his legs. As a result, Soapy was turned out of the restaurant.

Question 4: “But the cop’s mind would not consider Soapy”. What did the cop not consider, and why?

Answer: Cop did not consider Soapy as the person who threw the stone at the window glass because no criminal would stand after doing so and talk to the cop.

Question 5: “We have orders to let them shout”. What is the policeman referring to?

Answer: The policeman is referring to the orders given to him about college students. The orders were to let them shout because they did not hurt anyone. He thinks that Soapy is also a college student of that type.

Question 6. Write ‘True’ or ‘False’ against each of the following.

(i) Soapy stole a man’s umbrella. ________

(ii) The owner of the umbrella offered to give it to Soapy. _______

(iii) The man had stolen the umbrella that was now Soapy’s. ________

(iv) Soapy threw away the umbrella. ________

Answer: (i) True
(ii) True
(iii) True
(iv) True

Question 7: “There was a sudden and wonderful change in his soul”. What brought about the change in Soapy?

Answer: When Soapy came near his old home, he remembered his old days and his childhood life. He saw his worthless days, his wrong desires, his dead hopes, the lost power of his mind. These made sudden and wonderful change in his soul. His heart answered this change in his soul. He would fight to change his life, pull himself up, out of the mud and make a man of himself again.

Discuss the following topics in groups.

Question 1: Suppose no cop came at the end. What would Soapy’s life be like through the winter?

Answer: Soapy’s life would have been very difficult in the winter. He did not have a house and no food. He would have had a bad winter. But, if he would be determined to work and lead a decent life once again, he could have achieved it gradually.

Question 2: Retell an episode in the story which is a good example of irony in a situation.

Answer: The episode of breaking the window (glass) by Soapy seems a good example of irony. Soapy broke the window (glass) and told the cop that he had done so.

He wanted to be arrested. But how would cop arrest a man who does not run away from him? His experience is that a criminal never stays at the place of crime. So the irony of the situation is that the cop does not arrest a criminal. It is so because he wants to be arrested.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page