NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 6 I Want Something In A Cage

NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 6 I Want Something In A Cage provides answers to all the questions of the English supplementary reader The Alien Hand. These solutions are prepared carefully by our expert teachers to help students in their studies. All the answers are as per the CBSE guidelines and help you to can score good marks in the exam. Here we have also given NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 6 I Want Something In A Cage in PDF format for free.

NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 6 I Want Something In A Cage

Comprehension Check (Page 38)

Question 1. Write ‘True’ or ‘False’ against each of following statements.

(i) Mr Purcell sold birds, cats, dogs and monkeys.
(ii) He was very concerned about the well-being of the birds and animals in his shop.
(iii) He was impressed by the customer who bought the two doves.
(iv)He was a successful shopowner, though insensitive and cold as a person.

Answer: (i) True
(ii) False
(iii) False
(iv) True

Question 2: Why is Mr. Purcell compared to an owl?

Answer: Mr. Purcell compared to an owl because large glasses magnified his eyes which gives him the appearance of a wise and genial owl.

Question 3. From the third paragraph pick out

(i) words associated with cries of birds,
(ii) words associated with noise,
(iii) words suggestive of confusion and fear.

Answer: (i) Twitters, rustling, squeals, cheeps, squeaks

(ii) Flicker, scampered

(iii) Frantic, frightened, bewildered, blindly seeking

Question 4: “…Mr Purcell heard it no more than he would have heard the monotonous ticking of a familiar clock.” (Read para beginning with “It was a rough day…”)

(i) What does ‘it’ refer to?
(ii) Why does Mr Purcell not hear ‘it’ clearly?

Answer: (i) ‘It’ refers to the chirping, squeaking and mewing of the birds and animals in the shop of Mr Purcell.

(ii) Mr Purcell did not hear the noise clearly because he owned the pet shop and thus, these noises seemed usual to him, like the monotonous ticking of a clock. He was used to the noise.

Comprehension Check Page 42)

Question 1: Do you think the atmosphere of Mr Purcell’s shop was cheerful or depressing? Give reasons for your answer.

Answer: The atmosphere of Mr Purcell’s shop was depressing because a constant stir of movement pervaded his shop and the animals and birds were making a lot of noise seems like they are not happy in their cages.

Question 2: Describe the stranger who came to the pet shop. What did he want?

Answer: The stranger who came to the shop was wearing a cheap new suit. He was a prisoner earlier. He came to Mr Purcell’s shop and asked for “something in a cage”. He wasn’t clear about what he exactly wanted but it should have wings and should be in a cage.

Question 3: (i) The man insisted on buying the doves because he was fond of birds. Do you agree?
(ii) How had he earned the five dollars he had?

Answer: (i) No, it does not seem that he insisted on buying doves because he was fond of birds. He did not ask for them straightaway. He only said that he wanted something in a cage. Later, he added that he wanted something that flew. This manner in which he conveyed what he wanted does not show that he bought the doves because he was fond of them.

(ii) He had earned the five dollars in ten years. He said that he had been given five dollars and a cheap suit, and had been told not to get caught again, implying that he had earned the money in prison and had recently been freed.

Question 4: Was the customer interested in the care and feeding of the doves he had bought? If not, why not?

Answer: The stranger was not interested in the care and feeding of the doves because he wanted to set them free.

Exercises

Discuss the following topics in groups.

Question 1: Why, in your opinion, did the man set the doves free?

Answer: The man set the doves free because he had got already the better taste of imprison­ment. He knew the need and value of freedom. It was his love for the freedom that he spent his hard-earned money on buying the doves and setting them free.

Question 2: Why did it make Mr. Purcell feel “vaguely insulted”?

Answer: Mr. Purcell feel “vaguely insulted” the man bought the doves from Purcell’s shop for five dollars and then went outside to set them free. It was Mr. Purcell who had kept these birds in cage and restricted their freedom and the man spent his ten years income only to give the doves freedom, so he felt more insulted.

1 thought on “NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 6 I Want Something In A Cage”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page