NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 7 Chandni

NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 7 Chandni provides answers to all the questions of the English supplementary reader The Alien Hand. These solutions are prepared carefully by our expert teachers to help students in their studies. All the answers are as per the CBSE guidelines and help you to can score good marks in the exam. Here we have also given NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 7 Chandni in PDF format for free.

NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 7 Chandni

Comprehension Check (Page 45)

Question 1. Why did Abbu Khan’s goats want to run away? What happened to them in the hills?

Answer: Abbu Khan’s goats would run away because they hated being tied with strings and they loved their freedom. In the hills, they would be attacked and killed by an old wolf.

Question 2. Abbu Khan said, “No more goats in my house ever again.” Then he changed his mind. Why?

Answer: Abbu Khan changed his mind because he was terribly lonely and simply couldn’t live without his pets. He needs company.

Question 3. Why did he buy a young goat?

Answer: He bought a young goat with a thought that the young goat will stay with him for a longer time and it will not leave him for freedom.

Comprehension Check (Page 49)

Question 1. Why did Chandni hate the rope round her neck?

Answer: Chandni hated the rope round her neck because whenever she ran towards the hills, the rope round her neck wouldn’t let her go any further and stops her with a jerk. She wanted to run across those green fields and the hills.

Question 2. “Now Abbu Khan understood Chandni’s problem…” What was Chandni’s problem?

Answer: Chandni wanted her freedom. She wished to go to the hills. She felt that if she stayed on in Abbu Khan’s compound, she would die.

Question 3. Abbu Khan pushed Chandni into a small hut. This shows that he

(i) was cruel.
(ii) loved her and wanted to save her life.
(iii) was selfish.

Answer: (ii) loved her and wanted to save her life.

Comprehension Check (Page 51)

Question 1. Why did Chandni refuse to join the group of wild goats?

Answer: Chandni refused to join the group of wild goats because she wanted to enjoy her freedom entirely.

Question 2. Chandni fought the wolf because she

(i) was stronger than the wolf.
(ii) hated the wolf.
(iii) had to retain her freedom at all costs.

Answer: (iii) had to retain her freedom at all costs.

Exercises

Discuss the following topics in groups.

Question 1. Why did the wise old bird say, “Chandni is the winner”?

Answer: The wise old bird said that Chandni was the winner. The bird said so because Chandni wanted to retain her freedom at all costs. In this aim of hers, she succeeded. So the bird was right when she said that Chandni was the winner.

Question 2. “Death in an open field is better than life in a small hut,” Chandni said to herself. Was it the right decision? Give reasons for your answer.

Answer: It was the right decision. Freedom involves taking a lot of risks. It requires one to be brave and to be ready to face any difficulty, any circumstance. On detecting the wolf, Chandni could have gone back to Abbu Khan. However, for her, freedom was more valuable than life. She decided to fight the wolf to retain her freedom, telling herself that success or failure was a matter of chance, and that one must put up a good fight. She fought with all her strength, and even though she did not win the fight, she was the true winner. If she had remained with Abbu Khan, she would have always been tied up. There, she might have lived longer, but would have ultimately died in bondage.

Question 3. Freedom is life. Discuss this with reference to ‘Chandni’ and ‘I Want Something in a Cage’.

Answer: Freedom is life. In the lesson “I Want Something in a Cage”, the strange man frees two doves from the cage. They were set free, they enjoyed freedom. The strange man, who had spent 10 years in jail, knew the value of freedom

2 thoughts on “NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 7 Chandni”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page