NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 9 A Tiger In the House

NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 9 A Tiger In the House provides answers to all the questions of the English supplementary reader The Alien Hand. These solutions are prepared carefully by our expert teachers to help students in their studies. All the answers are as per the CBSE guidelines and help you to can score good marks in the exam. Here we have also given NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 9 A Tiger In the House in PDF format for free.

NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 9 A Tiger In the House

Comprehension Check (Page 60)

Question 1: “He had the distinction of being the only member of the party to have bagged any game.., The phrase in italics means

(i) Grandfather was the most distinguished member of the party.
(ii) Grandfather was, the only spoftsperson in the party.
(iii) Grandfather was the only successful member of the hunting party.

Mark the right answer.

Answer: (iii) Grandfather was the only successful member of the hunting party.

Question 2. Complete the following sentences.

(i) Toto climbed up the curtains when ————————— ———————————

(ii)—————————— ————————, I became one of the tiger’s favorites.

(iii) Timothy had clean habits, —————————— —————————————

Answer: (i) Toto climbed up the curtains when Timothy lost his temper.

(ii) When I came to live with my grandfather, I became one of the tiger’s favorites.

(iii) Timothy had clean habits, and would scrub his face with his paws exactly like a cat.

Comprehension Check (Page 64)

Question 1. Grandmother’s prophecy was that the tiger

(i) would prefer Mahmoud’s bed to sleep in.
(ii) and the cook would disappear together from the house.
(iii) would one day make a meal of Mahmoud.

Mark the right answer.

Answer: (iii) would one day make a meal of Mahmoud.

Question 2. When Timothy was about six months old, a change came over him.
The phrase in italics means that

(i) Timothy had grown to his full size.
(ii) Timothy grew more friendly.
(iii) Timothy grew less friendly, in fact more dangerous

Answer: (iii) Timothy grew less friendly, in fact more dangerous

Question 3. Write ‘True’ or ‘False’ against each of the following statements.

(i) Timothy and Grandfather went to Lucknow in a special compartment. _________

(ii) The compartment in which Grandfather and Timothy travelled had no other passenger. _________

(iii) Timothy and Grandfather travelled in a first class compartment. _________

(vi) All passengers in the compartment thought that Timothy was a well-fed and civilized tiger. ________

Answer: (i) False
(ii) True
(iii) True
(iv) False

Question 4. Grandfather suggested that Timothy should be put in another cage.
The reason was that

(i) the tiger had become very bad tempered.
(ii) a leopard in the next cage would constantly rush at Timothy.
(iii) the cage was too small for a full grown tiger.

Answer: (ii) a leopard in the next cage would constantly rush at Timothy.

Question 5. The tiger was still licking his arm, with increasing relish. The phrase in italics suggests that Timothy

(i) was good natured.
(ii) recognized an old friend.
(iii) smelt fresh food.

Answer: (ii) recognized an old friend.

Exercises

Answer the following questions.

Question 1. Where was the tiger cub hiding when Grandfather found him?

Answer: The tiger cub was hiding among the intricate roots of a banyan tree when Grandfather found him.

Question 2. (i) What did Toto do to entertain Timothy?
(ii) What did he do when Timothy lost his temper?

Answer: (i) Toto would pull Timothy by the tail to entertain him.

(ii) He would climb up the curtain when Timothy lost his temper.

Question 3. “I became one of the tiger’s favourites”. Who is ‘I’ in the statement? Why did he think so?

Answer: In the statement ‘I’ refers to the narrator of the story, Ruskin Bond. He think so because the tiger with a crafty look in his glittering eyes and crouching his body creep closer and closer to the author. Suddenly making a dash for his feet, rolling over on his back and kicking with delight, and pretending to bite his ankles.

Question 4. Where was Timothy most comfortable during the day? Where was he during the night?

Answer: During the day, Timothy’s favourite place in the house was the drawing-room and was the most comfortable on the long sofa. He slept at night in the cook’s quarters.

Question 5. What was Grandmother’s prophecy about the cook? Did it come true?

Answer: Grandmother’s prophecy was that Timothy would someday sit on the bed of Mahmoud, the cook, kill him and eat him up. No, the prophecy did not come true.

Question 6. What made Grandfather decide to transfer Timothy to the zoo?

Answer: Timothy had begun to be less friendly. He seemed to follow Mahmood with wrong intentions. He would eat birds. This made Grandfather decide to transfer Timothy to the zoo.

Question 7. Why did Grandfather want Timothy to be put in another enclosure?

Answer: A leopard in the next cage snarled at Timothy. Every time, the leopard would rush at the bars and Timothy had to slink back to his corner. So, Grandfather wanted Timothy to be put in another enclosure.

Question 8. What shocked Grandfather in the end?

Answer: Grandfather had been stroking and slapping Timothy for about five minutes. The keeper was observing him with alarm. He knew it was a very dangerous and newly trapped tiger. His revelation that Grandfather’s Timothy had died two months back shocked him. Besides, the unknown tiger was licking his arm tastefully.

Discuss the following topics in groups.

Question 1. Shoot animals with a camera, not with a gun.

Answer: Poaching and hunting is a crime. It’s certain that not all animals can be made pet. But, that does not mean that the wild animals should be killed or shot. All the living beings balance the ecosystem. To kill animals for pleasure is cruel. Thus, shoot animals with a camera, know their life, but don’t shoot them with a gun.

Question 2. Keeping pets helps us become more loving and tolerant. It also helps us respect life in any form. Do you agree?

Answer: Yes, man and his pets are our best friends. We often play with pets, and they lick our hands with affection. Keeping pets changes our fear of animals into tolerance. We learn to respect life in every form. We learn a great lesson – Live and let live.

Question 3. Have you heard of the Society for Prevention of Cruelty to Animals (SPCA)? What do they do?

Answer: This question requires you to use your own perspective as well as your analytical skills. The answer to the question would vary from one person to another. It is suggested that you read the text carefully and try attempting it on your own.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page