NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 1 Three Questions

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions is available here. These solutions are prepared by our subject expert to help students in their exams and homework. NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 1 questions and answers are very helpful for CBSE exam. Students of Class 7 can study the answers provided here to score well in their school exams.

Comprehension Check

Question 1. Why did the king want to know answers to three questions?

Answer: The king wanted to know the answers to the three questions because he thought that he would never fail once he knew the answers to the questions.

Question 2. Messengers were sent throughout the kingdom

(i) to fetch wise men.
(ii) to find answers to the questions.
(iii) to look for the wise hermit.
(iv) to announce a reward for those who could answer the questions.

Mark your choice.

Answer: (ii) to find answers to the questions.

Comprehension Check

Question 1. Many wise men answered the king’s questions, ___________________.

Answer: Many wise men answered the king’s questions, but their answers were so varied that the king was not satisfied.

Question 2. Someone suggested that there should be a council of wise men ___________________.

Answer: Someone suggested that there should be a council of wise men to help the king act at the right time.

Question 3. Someone else suggested that the king should have a time table ___________________.

Answer: Someone else suggested that the king should have a time table and follow it strictly.

Question 4. The king requested the hermit ___________________.

Answer: The king requested the hermitto answer three questions.

Question 5. The king washed and dressed the bearded man’s wound, ___________________.

Answer: The king washed and dressed the bearded man’s wound, but the bleeding would not stop.

Working with the text

Answer the following questions:

Question 1. Why was the king advised to go to magicians?

Answer: In answer to the first question, in order to decide the right time for doing something urgent one must have to look into the future. Since only magician could do that, the king was advised to go to magicians.

Question 2. In answer to the second question, whose advice did the people say would be important to the king?

Answer: In answer to the second question, some wise men believed that the king should have some councillors to give him advice, some others said priests, some otherwise men said that doctors’ advice was most important and yet others believed that the soldiers were the most important.

Question 3. What suggestions were made in answer to the third question?

Answer: For the third question some people said science was the most important business while there were others who believed it was fighting and then there were those who believed religious worship should take the first place.

Question 4. Did the wise men win the reward? If not, why not?

Answer: No, the wise men did not win the reward. As he got very different answers to his questions, the king was not satisfied, and therefore, he chose not to give the reward to anyone.

Question 5. How did the king and the hermit help the wounded man?

Answer: The king and the hermit helped the wounded man by providing him the shelter and protected from the army. The king washed and covered the wound of the man with his handkerchief, but the blood would not stop flowing. The king re-dressed the wound until it stopped bleeding. They took him to hut for taking rest and king also gave him fresh water after being relaxed.

Question 6. (i) Who was the bearded man?
(ii) Why did he ask for the king’s forgiveness?

Answer: (i) Bearded man was the enemy of the king who swore to revenge him for seizing of his property and putting his brother to death.

(ii) He asked for the king’s forgiveness as the king had saved his life. He came there for taking revenge from the king but instead, the king helped him to get better.

Question 7. The king forgave the bearded man. What did he do to show his forgiveness?

Answer: To show his forgiveness, the king promised to help the bearded man. He promised to send his servants and his own doctor to look after him. The king also promised to give him back his property.

Question 8. What were the hermit’s answers to the three questions? Write each answer separately. Which answer do you like most, and why?

Answer: In answer to king’s first question, the hermit said that there is only one important time ‘Now’. It is the only time when you have power to act. In answer to king’s second question, the hermit said that the most important person is the one with whom we are at the present. In response to king’s second question, the hermit answered that the most important thing to do is to do that person good. I like the answer of the first question the most because time has the supreme power. It can take you to height if you do something good and can also make you fall on ground if you won; t act in presence. One should live and act according to present.

Working with language

Question 1. Match items in List A with their meanings in List B.

AB
woundedgot up from sleep
awokegive back
forgivesmall patches of ground for plants
faithfulseverely injured
pitypardon
bedsloyal
returnfeel sorry for

Use any three of the above words in sentences of your own. You may change the form of the word.

Answer:

AB
woundedseverely injured
awokegot up from sleep
forgivepardon
faithfulloyal
pityfeel sorry for
bedssmall patches of ground for plants
returngive back

Sentences with three words:

1. Pallavi had to return the bag to her friend.
2. One should be faithful to one’s friends.
3. The dreadful dream awoke Reshma from sleep.

Question 2: Each of the following sentences has two blanks. Fill in the blanks with appropriate forms of the word given in brackets.

He has _________________ to help me. Do you think
he will remember _______________? (promise)
He has promised to help me. Do you think he will remember his promise?

(i) The__________________ said that only fresh evidence would make him change his _______________. (Judge)

(ii) I didn’t notice any serious _______________ of opinion among the debaters, although they from one another over small points. (differ)

(iii) It’s a fairly simple question to _____________,but will you accept my as final? (answer)

(iv) It isn’t _______________ that ______________ should always be the mother of invention. (necessary)

(v) Hermits are _________________ men. How they acquire their no one can tell. (wise)

(vi) The committee has ____________ to make Jagdish captain of the team. The ___________ is likely to please everyone. (decide)

(vii) Asking for is as noble as willingness to _______________. (forgive)

Answer:

(i) The judge said that only fresh evidence would make him change his judgement.

(ii) I didn’t notice any serious difference of opinion among the debaters, although they differed from one another over small points.

(iii) It’s a fairly simple question to answer, but will you accept my answer as final?

(iv) It isn’t necessary that necessity should always be the mother of invention.

(v) Hermits are wise men. How they acquire their wisdom no one can tell.

(vi) The committee has decided to make Jagdish captain of the team. The decision is likely to please everyone.

(vii) Asking for forgiveness is as noble as willingness to forgive.

Speaking and Writing

Question 1. Imagine you are the king. Narrate the incident of your meeting the hermit. Begin like this:

The wise men answered my questions, but I was not satisfied with their answers. One day I decided to go and meet the hermit…

Answer: The wise men answered my questions, but I was not satisfied with their answers. One day I decided to go and meet the hermit who was renowned for his wisdom. I went to him and saw him digging the earth. I asked him if he could answers to the three questions I sought answers to. But he continued to dig the earth and did not respond at all. I felt that he was getting tired so I offered to help him in digging. He handed me over the spade to me. I kept digging for a while. Then I repeated my questions and asked if he would answer them. Even then, there was no response from his side. Then he pointed towards a wounded man approaching us.

Question 2. Imagine you are the hermit. Write briefly the incident of your meeting the king. Begin like this:

One day I was digging in my garden. A man in ordinary clothes came to see me. I knew it was the king…

Answer: One day I was digging in my garden. A man in ordinary clothes came to see me. I knew it was the king but remained calm. He told me that he sought answers to three questions and wanted me to answer those. I politely greeted him and then continued to dig the earth. I was continuously digging and felt tired. Seeing this, the king offered me help. I accepted and handed over the spade to him. He began to dig and after some time, he again asked me the same three questions. I still chose not to respond and offered him help if he was tired. He refused and continued to dig.

After some time, I saw a wounded man approaching us.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page