NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

NCERT Solutions Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric is provided here to help students in understanding the topic thoroughly. All these solutions are solved by experts with a detailed explanation. Class 7 NCERT Solutions for Science Chapter 3 PDF includes all the textbook exercise questions and answers. These solutions will help students complete their assignments & homework.

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Questions and Answers

Exercise Questions

Question 1. You must be familiar with the following nursery rhymes:

(i) ‘Baa baa black sheep, have you any wool.’
(ii) ‘Mary had a little lamb, whose fleece was white as snow.’

Answer the following:

(a) Which parts of the black sheep have wool?
(b) What is meant by the white fleece of the lamb?

Answer: (a) The fine and soft under-hair that grows close to the skin of the sheep have wool.

(b) White fleece of lamb means the colour of the fleece of lamb is white. The natural fleece of sheep and goats is black, brown or white.

Question 2: The silkworm is (a) a caterpillar, (b) a larva.
Choose the correct option.

(i) a
(ii) b
(iii) both a and b
(iv) neither a nor b.

Answer: (iii) both a and b

Question 3: Which of the following does not yield wool?

(i) Yak
(ii) Camel
(iii) Goat
(iv) Woolly dog

Answer: (iv) Woolly dog

Question 4: What is meant by the following terms?

(i) Rearing
(ii) Shearing
(iii) Sericulture

Answer: (i) Rearing: The process of keeping, feeding, breeding and medical care of useful animals is called rearing of animals. These animals produce one or more useful products for human beings.

(ii) Shearing: The process of cutting off the woollen fleece of sheep with a thin layer of skin is called shearing. It is done by the machines similar to those used by barbers to remove hairs.

(iii) Sericulture: The breeding and management of silkworms for the production of silk is known as sericulture. Different types of silk (e.g. mulberry silk, Tassar silk etc.) with different textures are obtained from different varieties of silk moths.

Question 5: Given below is a sequence of steps in the processing of wool. Which are the missing steps? Add them.

Shearing, _________, sorting, _________, _________, _________.

Answer: Shearing, scouring, sorting, fibre spinning, fibre drying, making of yarn.

Question 6: Make sketches of the two stages in the life history of the silk moth which are directly related to the production of silk.

Answer:

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric image 1

Question 7. Out of the following, which are the two terms related to silk production?

Sericulture, floriculture, moriculture, apiculture and silviculture.

Hints: (i) Silk production involves cultivation of mulberry leaves and rearing silkworms. (ii) Scientific name of mulberry is Morus alba

Answer: Sericulture and moriculture

Question 8. Match the words of Column I with those given in Column II:

Column-IColumn-I
1. Scouring(a) Yields silk fibres
2. Mulberry leaves(b) Wool yielding animal
3. Yak(c) Food of silkworm
4. Cocoon(d) Reeling
(e) Cleaning sheared skin

Answer:

Column-IColumn-I
1. Scouring(e) Cleaning sheared skin
2. Mulberry leaves(c) Food of silkworm
3. Yak(b) Wool yielding animal
4. Cocoon(a) Yields silk fibres

Question 9: Given below is a crossword puzzle based on this lesson. Use hints to fill in the blank spaces with letters that complete the words.

Down
(D) 1: Thorough washing
2: Animal fibre
3: Animal fibre

Across
(A) 1: Keeps warm
2: Its leaves are eaten by silkworms
3: Hatches from egg of moth

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric image 2

Answer:

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric image 3

Having a good grasp over CBSE NCERT Solutions for Class 7 Science will further help the students in their preparation for board exams and other competitive exams. NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric provided by CBSE Path help students to clear their doubts and to obtain good marks in the exams. All the solutions provided in this article are strictly based on the CBSE syllabus and curriculum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page