NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

NCERT Solutions Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate is provided here to help students in understanding the topic thoroughly. All these solutions are solved by experts with a detailed explanation. Class 7 NCERT Solutions for Science Chapter 7 includes all the textbook exercise questions and answers. These solutions will help students complete their assignments & homework.

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Questions and Answers

Exercise Questions

Question 1: Name the elements that determine the weather of a place.

Answer: The elements that determine the weather of a place are temperature, humidity, rainfall, and wind speed.

Question 2: When are the maximum and minimum temperatures likely to occur during the day?

Answer: The maximum temperature of the day occurs generally in the afternoon while the minimum temperature occurs generally in the early morning.

Question 3: Fill in the blanks:

(i) The average weather taken over a long time is called __________
(ii) A place receives very little rainfall and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be ________ and _________
(iii) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are __________ and

Answer:

(i) The average weather taken over a long time is called climate.

(ii) A place receives very little rainfall, and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be hot and dry.

(iii) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are polar region and tropical region.

Question 4: Indicate the type of climate of the following areas:

(a) Jammu and Kashmir: ___________
(b) Kerala: _______________
(c) Rajasthan: _______________
(d) North-east India: _________

Answer: (a) Jammu and Kashmir: moderately hot and wet
(b) Kerala: hot and wet
(c) Rajasthan: hot and dry
(d) North-east India: wet

Question 5: Which of the two changes frequently, weather or climate?

Answer: Weather changes frequently.

Question 6: Following are some of the characteristics of animals:

(i) Diets heavy on fruits
(ii) White fur
(iii) Need to migrate
(iv) Loud voice
(v) Sticky pads on feet
(vi) Layer of fat under skin
(vii) Wide and large paws
(viii) Bright colours
(ix) Strong tails
(x) Long and large beak

For each characteristic indicate whether it is adaptation for tropical rainforests or polar regions. Do you think that some of these characteristics can be adapted for both regions?

Answer:

(i) Diets heavy on fruits- Tropical rain forests

(ii) White fur – Polar regions

(iii) Need to migrate- Polar regions

(iv) Loud voice-Tropical rain forests

(v) Sticky pads on feet – Tropical rain forests

(vi) The layer of fat under skin – Polar regions

(vii) Wide and large paws – Polar regions

(viii) Bright colours – Tropical rain forests

(ix) Strong tails – Tropical rain forests

(x) Long and large beak – Tropical rain forests

Question 7: The tropical rainforest has a large population of animals. Explain why it is so.

Answer: Hot and humid temperature and continuous rainfall in the tropical rainforest suit the survival of many animals; hence, the tropical rainforest has a large population of animals.

Question 8: Explain, with examples, why we find animals of certain kind living in particular climatic conditions.

Answer: Animals are adapted to survive in the conditions in which they live. Features and habits which help them to adapt to their surroundings are the result of evolution. So, to survive in a particular type of climate the animals must have certain adapted features. This is the reason we find animals of certain kind living in particular climatic conditions. For example, animals in the polar region are adapted to the extremely cold climate. They have special characteristics, such as white fur, strong sense of smell, a layer of fat under the skin, wide and large paws for swimming and walking in snow etc

Question 9: How do elephant living in the tropical rainforest adapt itself?

Answer: Following are the adaptation of elephants in rainforests

  • It uses the trunk as nose to have strong sense of smell
  • The trunk is also used to pick food
  • It has modified teeth tear the bark of trees which are food for elephants
  • Large ears of the elephant help it to hear even very soft sounds.
  • Ears help the elephant to keep cool in the hot and humid climate of the rainforest.

Question 10: A carnivore with stripes on its body moves very fast while catching its prey. It is likely to be found in

(i) polar regions
(ii) deserts
(iii) oceans
(iv) tropical rainforests

Answer: (iv) tropical rainforests

Question 11: Which features adapt polar bears to live in extremely cold climate?

(i) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.
(ii) Thin skin, large eyes, a white fur.
(iii) A long tail, strong claws, white large paws.
(iv) White body, paws for swimming, gills for respiration.

Answer: (iv) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.

Question 12: Which option best describes a tropical region?

(i) hot and humid
(ii) moderate temperature, heavy rainfall
(iii) cold and humid
(iv) hot and dry

Answer: (i) Hot and humid

Having a good grasp over CBSE NCERT Solutions for Class 7 Science will further help the students in their preparation for board exams and other competitive exams. NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate provided by CBSE Path help students to clear their doubts and to obtain good marks in the exams. All the solutions provided in this article are strictly based on the CBSE syllabus and curriculum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page