NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones

NCERT Solutions Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones are provided here to help students in understanding the topic thoroughly. All these solutions are solved by experts with a detailed explanation. Class 7 NCERT Solutions for Science Chapter 8 includes all the textbook exercise questions and answers. These solutions will help students complete their assignments & homework.

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 8 Questions and Answers

Exercise Questions

Question 1: Fill the missing word in the blank spaces in the following statements:

(a) Wind is ___________air.
(b) Winds are generated due to _________ heating on the earth.
(c) Near the earth’s surface _________ air rises up whereas _________ air comes down.
(d) Air moves from a region _________of pressure to a region _________of pressure.

Answer: (a) Wind is moving air.

(b) Winds are generated due to uneven heating on the earth.

(c) Near the earth’s surface, warm air rises up whereas cold air comes down.

(d) Air moves from a region of high air pressure to a region of low air pressure.

Question 2: Suggest two methods to find out wind direction at a given place.

Answer: The following are the two methods to find out the direction of wind.

(i) While flying a kite, air exerts pressure on the kite due to which the kite flies. The direction in which the kite flies is the direction of blowing of wind.

(ii) While riding a bicycle, the direction in which it is difficult to ride is opposite to the direction of the blowing wind.

Therefore, while flying a kite or riding a bicycle, the wind direction at a given place can be determined.

Question 3: State two experiences that made you think that air exerts pressure (other than those given in the text).

Answer 3: We can experience air pressure in our daily activities such as:

(i) When we fill the air in the balloon, it becomes tight and if we try to fill more air balloon will get burst which proves air exerts pressure.

(ii) Wind causes curtains, doors and windows to move with the direction of the wind. This demonstrates air exerts pressure.

Question 4: You want to buy a house. Would you like to buy a house having windows but no ventilators? Explain your answer.

Answer: No, a house which has no ventilators is not a safe or healthy house to live in. The air circulation is not there in such a house. So, it has no fresh air. Because warm air rises up and goes out through ventilators and fresh air comes in through windows.

Question 5: Explain why holes are made in hanging banners and hoardings.

Answer: Air exerts pressure. Wind blowing in high speed may break or displace many things. If holes are made in hanging banners and hoardings, then air can pass through these holes, which reduces the air pressure exerted on the banners and hoardings. That is why holes are made in hanging banners and hoardings.

Question 6: How will you help your neighbours in case cyclone approaches your village/town?

Answer: We can help our neighbours in case of a cyclone approaches, by any of the following measures:

  • By helping them shift to a safer place.
  • By helping them to shift their animals, necessary households and vehicles to a safer place.
  • By calling emergency services such as fire station, police and medical centres.

Question 7: What planning is required in advance to deal with the situation created by a cyclone?

Answer: Self-help is the best help. Therefore it is better to plan in advance and be ready with defence against any approaching cyclone. Planning required in advance to deal with the cyclone-hit situation:

  • Keep an emergency kit at home.
  • Store enough food in water proof bags.
  • Store safe drinking water as contaminated water can cause diseases.
  • Keep phone numbers of emergency services like police, hospital, friends and relatives ready.
  • Make necessary arrangements to shift the essential household goods, domestic animals and vehicles, etc. to safer places.

Question 8: Which one of the following place is unlikely to be affected by a cyclone?

(i) Chennai
(ii) Mangaluru (Mangalore)
(iii) Amritsar
(iv) Puri

Answer: (iii) Amritsar

Question 9: Which of the statements given below is correct?

(i) In winter the winds flow from the land to the ocean.
(ii) In summer the winds flow from the land towards the ocean.
(iii) A cyclone is formed by a very high-pressure system with very high-speed winds revolving around it.
(iv) The coastline of India is not vulnerable to cyclones.

Answer: (i) In winter the winds flow from the land to the ocean.

Having a good grasp over CBSE NCERT Solutions for Class 7 Science will further help the students in their preparation for board exams and other competitive exams. NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones provided by CBSE Path help students to clear their doubts and to obtain good marks in the exams. All the solutions provided in this article are strictly based on the CBSE syllabus and curriculum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page