NCERT Solutions for Class 7 History Social Science Chapter 7 Tribes, Nomads And Settled Communities

NCERT Solutions for Class 7 History Chapter 7 Tribes, Nomads And Settled Communities contains answers to the exercise questions given in the “Our Pasts-II”. All the answers provided here are accurate and simple that will help you understand the concepts easily and continue your studies without a doubt. These solutions will also help you to score higher marks with the help of well-illustrated answers. All the questions and answers are provided here in PDF format.

NCERT Solutions for Class 7 History Chapter 7 Questions and Answers

Question 1: Match the following:

garhkhel
tandachaurasi
labourercaravan
clanGarha Katanga
Sib SinghAhom state
Durgawatipaik

Answer:

garhchaurasi
tandacaravan
labourerpaik
clankhel
Sib SinghAhom state
DurgawatiGarha Katanga

Question 2: Fill in the blanks:

(a) The new castes emerging within varnas were called _________

(b) _________ were historical works written by the Ahoms.

(c) The ___________ mentions that Garha Katanga had 70,000 villages.

(d) As tribal states became bigger and stronger, they gave land grants to _________ and _________

Answer:

(a) The new castes emerging with in varnas were called jatis.

(b) Buranjis were historical works written by the Ahoms.

(c) The Akbar Nama mentions that Garha Katanga had 70,000 villages.

(d) As tribal states became bigger and stronger, they gave land grants to poets and scholars.

Question 3: State whether true or false:

(a) Tribal societies had rich oral traditions.

(b) There were no tribal communities in the north-western part of the subcontinent.

(c) The chaurasi in Gond states contained several cities.

(d) The Bhils lived in the north-eastern part of the subcontinent.

Answer:
(a) True
(b) False
(c) False
(d) False

Question 4: What kinds of exchanges took place between nomadic pastoralists and settled agriculturists?

Answer: Nomadic pastoralists exchanged wool, ghee, etc. with settled agriculturalists for grain, cloth, utensils and other products.

Question 5: How was the administration of the Ahom state organized?

Answer: Ahom society was divided into clans called khels. A khel controlled several villages. All adult males served in the army during war. People from heavily populated areas were shifted to less populated places. Peasants were assigned land by the village community.

Question 6: What changes took place in varna-based society?

Answer: As the economy and the needs of society grew, individuals with new sets of skills were required. As a result, smaller castes called jatis emerged within the varna based society of India. Also, many tribes and social groups were assimilated with castes and accorded the status of jatis. Gradually, jatis, instead of varnas, became the basis for the organisation of society.

Question 7: How did tribal societies change after being organized into a state?

Answer: After being organised into a state, many tribes were assimilated with the caste system. This happened with the active support of the Brahmins.  Formerly egalitarian, tribal societies gradually got divided into social classes that were essentially unequal. Subsequently, only the leading tribal families could join the ruling class. On the other hand, a large majority from the tribal societies joined the lowers jatis of the caste society.

Question 8: Were the Banjaras important for the economy?

Answer: The Banjaras were the most important trader nomads. The caravan of the banjaras was called tanda. Sultan Alauddin Khalji used the Banjaras to transport grain to the city markets. They carried grain on their bullocks from different areas and sold it in towns. They transported food grain for the Mughal army during military campaigns. They bought grains where it was cheaply available and carried it to places where it is dearer and later, again reloaded their oxen with anything that can be profitably sold in other places.

Question 9: In what ways was the history of the Gonds different from that of the Ahoms? Were there any similarities?

Answer: The histories of Ahoms and Gonds were different in that while the Gonds were completely annexed by the Mughals, the Ahoms managed to reclaim their independence soon after their annexation. They were similar in the fact that both had risen from being small tribal communities to becoming powerful tribal states that modeled themselves on other centralized kingdoms.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page