NCERT Solutions for Class 8 English Chapter 7 The Open Window

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Supplementary Reader Chapter 7 The Open Window free PDF is given here. These Solutions contains answers to all questions provided in the textbook. Class 8th English It So Happened Chapter 1 solutions are explained by the expert English teacher and as per NCERT (CBSE) guidelines.

Class 8 English Supplementary Reader Chapter Chapter 7 The Open Window

Comprehension Check Page No. 57

Question 1: Why had Framton Nuttel come to the “rural retreat”?

Answer: Framton Nuttel was suffering from some nervous disorder and worry. So he decided to spend a few days in some village and relax in peace.

Question 2: Why had his sister given him letters of introduction to people living there?

Answer: His sister knew that Framton would meet very few people in the countryside. He would feel lonely and bored. His condition could grow worse. So she gave him let­ters of introduction to all people she knew there. One was addressed to Mrs. Sappleton.

Question 3: What had happened in the Sappleton family as narrated by the niece?

Answer 3:  A great tragedy had happened in the Sappleton family about three years ago. Her aunt’s husband and brothers had gone for hunting as usual. Unfortunately, they were swal¬lowed up by the marsh.

Comprehension Check Page No. 60

Question 1: What did Mrs Sappleton say about the open window?

Answer: Mrs. Sappleton told Framton Nuttel that her husband and brothers were expected soon. They would enter the house through the window. Their dog would follow them as usual. That was why the window was kept open every evening until it is dark.

Question 2: The horror on the girl’s face made Framton swing around in his seat. What did he see?

Answer: Framton swung around to know the reason for the girl’s horror. Soon he saw three figures coming towards the window.

Comprehension Check Page No. 61

Question 1: Why did Framton rush out wildly?

Answer: The girl had told Framton a false story. She said that her aunt’s husband and brothers died in the marsh. But he saw them coming towards the house. He thought that they were ghosts. So he was terribly afraid and rushed out wildly.

Question 2: What was the girl’s explanation for his lightning exit?

Answer: The girl explained that Framton had a bitter experience of the dogs. So he made a sudden exit on seeing the dog.

Exercise

Discuss in Small groups.

Question 1: Is this a mystery story? Give a reason for your answer.

Answer: The open window is not truly a mystery story. It shows the fertile imagination of a young girl. She plays a practical joke on Framton and tells a cooked up story. Poor Framton falls a prey to her prank and runs out of the house hurriedly.

Question 2: You are familiar with the ‘irony’ of the situation in a story. (Remember the cop and the Anthem in Class VII Supplementary Reader!) Which situations in The Open Window’ are good examples of the use of irony?

Answer: “Irony’ refers to the contrast between what is intended or expected and what actually occurs. The open window has irony of situation. Poor Framton goes to the countryside for rest and relief from his nervousness. But Mrs Sappleton’s niece plays such a joke that he suddenly rushes out. He mistakes Mrs Sappleton’s husband and brother as their ghosts.

Question 3: Which phrases/sentences in the text do you find difficult to understand? Select a few and guess the meaning of each. Rewrite a simple paraphrase of each.

Answer: There are some phrases/sentences in the text which I found difficult to understand. Some of them are enlisted below :

  • Bury yourself down there: You will feel very lonely.
  • Came into the nice division: Can be placed in the category of the nice people.
  • An undefinable something about the room seemed to suggest masculine habitation: There was something about the room which could not be described. It seemed to suggest that the room belonged to a man.
  • Treacherous piece of bog: The bog was treacherous. Its surface was green but underneath it was a wet spongy ground.
  • Falteringly human : The girl’s voice broke off. She was overcome by her human feeling of pity for her aunt.
  • ‘Bertie, why do you bound V: It is a popular song of twentieth century. ‘Bound’ means ‘jump’, but here there is play on words. ‘Bounder’ means a person whose behaviour is unpleasant to other people.
  • Whirl of apologies: ‘Whirl’ means a rapid succession of activities. Here it means many apologies, one following the other quickly.
  • Sympathetic comprehension: Understanding the whole matter and showing sympathy to the girl and her aunt.
  • Romance at short notice: Finding occasions of fun and enjoyment without time for preparation.

Leave a Reply

Your email address will not be published.