NCERT Solutions for Class 8 English Chapter 8 Jalebis

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Supplementary Reader Chapter 8 Jalebis free PDF is given here. These Solutions contains answers to all questions provided in the textbook. Class 8th English It So Happened Chapter 1 solutions are explained by the expert English teacher and as per NCERT (CBSE) guidelines.

Class 8 English Supplementary Reader Chapter 8 Jalebis

Comprehension Check Page No. 65

Question 1: Why didn’t he pay the school fees on the day he brought money to school?

Answer: The boy couldn’t pay the school fees on the day he brought to school because the teacher Master Ghulam Mohammed was on leave.

Question 2: (i) What were the coins ‘saying’ to him?
(ii) Do you think they were misguiding him?

Answer: (i) The coins in the boy’s pocket urged him to buy hot and fresh jalebis.
(ii) Yes, the coins were misguiding him because the money was meant for paying school fees.

Question 3: Why didn’t he take the coin’s advice? Give two or three reasons.

Answer: Initially, the boy didn’t take the advice of the coins seriously for a couple of rea­sons. He could not spend the money meant for paying school fees on jalebis. Sec­ondly, the boy knew the harsh nature of the master and the punishment.

Question 4: (i) What did the oldest coin tell him?
(ii) Did he follow his advice? If not, why not?

Answer: (i) The oldest coin convinced him that they were telling him for his own good. He can pay his fee next day with his scholarship money. So he should not suppress his desire for jalebis.

(ii) He didn’t follow his advice. He was a promising student. He was from a good family of repute. He didn’t want to get defame for it

Question 5: He reached home with the coins in his pocket. What happened then?

Answer: After reaching home he couldn’t suppress his temptation for fresh Jalebis. He rushed to the shop of halwai. He bought jalebis and enjoyed them.

Comprehension Check Page No. 68

Question 1: (i) Why didn’t he eat all the jalebis he had bought?
(ii) What did he do with the remaining Jalebis?

Answer: (i) He had bought jalebis for one rupee. But he couldn’t eat all of them because of their quantity.
(ii) He distributed the remaining jalebis among the boys from the neighbourhood.

Question 2: “The fear was killing me.” What was the fear?

Answer: He had eaten so many jalebis that there was the problem of digesting them all. His fear was that one jalebi or two would come out with a burp.

Question 3: “Children’s stomachs are like digestion machines.” What do you understand by that? Do you agree?

Answer: It means that children have the capacity to digest a lot of things that they overeat. I agree with the statement but only partly.

Question 4: How did he plan to pay the fees the next day?

Answer: He planned to pay the fees the next day when he would get his monthly scholarship.

Question 5: When it is time to pay the fees, what does he do? How is he disobeying the elders by doing so?

Answer: When the time draws near to pay the fees, he tucked the bag under his arm and slips out of the school. He had disobeyed his elders by crossing the railway track.

Comprehension Check Page No. 72

Question 1: What was the consequence of buying jalebis with the fees money?

Answer: As a result of spending his fees money on jalebis, he had to be absent from school for the first time in his life.

Question 2: His prayer to God is like a lawyer’s defence of a bad case. Does he argue his case well? What are the points he makes?

Answer: He tries to please God with his requests and the recitation of the entire namaz. He admits that he made a mistake. He wouldn’t have spent his money on jalebis if he had known about the delay in scholarship. Thus, he argues his case like a lawyer.

Question 3: He offers to play a game with Allah Miyan. What is the game?

Answer: The game is that he will go upto the signal, touch it and come back. And in the meantime God should put four rupees under a big rock.

Question 4: Did he get four rupees by playing the game? What did he get to see under the rock?

Answer: No, he didn’t get four rupees by playing the game. When he lifted the rock, he saw a worm instead of coins.

Question 5: If God had granted his wish that day, what harm would it have caused him in later life?

Answer: If God had granted his wish that day he wouldn’t have learnt a lesson to do any wrong in future. He would have been like a bird and learnt no skill.

EXERCISE

Work in small groups.

Question 1: Select and read sentences that show

  • that the boy is tempted to eat jalebis.
  • that he is feeling guilty
  • that he is justifying a wrong deed

Answers: (i) The following sentences in the text show that the boy is tempted to eat jalebis :

  • Jalebis are meant to be eaten and only those with money in their pocket can eat them.
  • But then, these jalebis are no common sort ofjalebis either. They’re crisp, fresh and full of syrup.
  • My mouth watered.
  • I rushed out of the house barefoot and ran towards the bazaar.

(ii) The following sentences in the text show that he is feeling guilty :

  • My head started to spin.
  • When the recess bell rang I tucked my bag under my arm and left the school.
  • Now for the crime of eating a few Jalebis, for the first time in my life I was absent from school.
  • Sitting under a tree, at first I felt like crying.

(iii) The following sentences in the text show that he was justifying a wrong deed :

  • I didn’t eat them all by myself, and I fed them to a whole lot of children.
  • Allah Miyan! I am a good boy. I have memorised the entire namaz and the last – ten surats of the Quran by heart.

Question 2: Discuss the following points
(a) Is the boy intelligent? If so, what is the evidence of it?
(b) Does his outlook on the jalebis episode change after class VIII? Does he see that episode in a new light?
(c) Why are coins made to ‘talk’ in this story? What purpose does it serve?

Answer: (a) The boy is definitely intelligent. The first evidence is that he has won a schol­arship. He is a promising boy. He knows what is right and what is wrong. He argues his case before God like a lawyer.

(b) Yes, his outlook changed after class VIII. He later realised that nothing comes without a price. If God were to grant all one’s wishes for the asking, man would not learn any skill. He would be no better than birds.

(c) The coins are made to talk because they reflect the conflict going on in his own mind.

1 thought on “NCERT Solutions for Class 8 English Chapter 8 Jalebis”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *