NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current help students to clear all their doubts. These solutions provide you with the answers to all the questions given in the NCERT textbook. CBSE Class 8 Science Chapter 14 Solutions is prepared by expert teachers as per the latest CBSE syllabus and guidelines.

Solving NCERT Solutions will help you to understand the concepts related to Chemical Effects of Electric Current. NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 14 contains an in-depth explanation of each question of NCERT Science textbook. These solutions cover important concepts in different patterns like MCQs and short answer questions, worksheets and more and help you top score good marks in the exam.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current PDF

Exercise Questions

Question 1: Fill in the blanks.

(a) Most liquids that conduct electricity are solutions of , ______________ and ______________.
(b) The passage of an electric current through a solution causes ______________ effects
(c) If you pass current through copper sulphate solution, copper gets deposited on the plate connected to the ___________terminal of the battery.
(d) The process of depositing a layer of any desired metal on another material by means of electricity is called _________.

Answer: (a) Most liquids that conduct electricity are solutions of acids, bases and salts.

(b) The passage of an electric current through a solution causes chemical effects.

(c) If you pass current through copper sulphate solution, copper gets deposited on the plate connected to the negative terminal of the battery.

(d) The process of depositing a layer of any desired metal on another material by means of electricity is called electroplating.

Question 2: When the free ends of a tester are dipped into a solution, the magnetic needle shows deflection. Can you explain the reason?

Answer: The deflection of the magnetic needle indicates electric current is flowing through the wire. It means the liquid or the solution is a good conductor of electricity. When the free ends of a tester are dipped into a solution, electric circuit is completed and an electric current passes through the solution.

Question 3: Name three liquids, which when tested in the manner shown in Fig.14.9, may cause the magnetic needle to deflect.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current image 1

Answer: Ground water, vinegar, citric fruit juice. The liquid solutions containing salts (basic or acidic) will conduct electricity.

Question 4: The bulb does not glow in the setup shown in Fig.14.10. List the possible reasons. Explain your answer.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current image 2

Answer: There may be the following possible reasons for not to glow:

  • Liquid solution in container is distilled water.
  • Bulb may be fused.
  • The battery has already been exhausted, there are no sufficient charges (electric current) required for the bulb to glow.
  • Any loose connection (air gaps) like electrodes are not properly connected to wire.

Question 5: A tester is used to check the conduction of electricity through two liquids, labelled A and B. It is found that the bulb of the tester glows brightly for liquid A while it glows very dimly for liquid B. You would conclude that

(i) liquid A is a better conductor than liquid B.
(ii) liquid B is a better conductor than liquid A.
(iii) both liquids are equally conducting.
(iv) conducting properties of liquid cannot be compared in this manner.

Answer: (i) Liquid A is a better conductor than liquid B.

Question 6: Does pure water conduct electricity? If not, what can we do to make it conducting?

Answer: Pure or distilled water does not contain salts. Therefore it is a poor conductor of electricity. We can add impurities like salt, lemon juice, vinegar etc. to make it conducting.

Question 7: In case of a fire, before the firemen use the water hoses, they shut off the main electrical supply for the area. Explain why they do this.

Answer: The water usually contains salts and is a good conductor of electricity. To save themselves and others from electric shock and to avoid any short circuit, firemen shut off the main electrical supply for the area.

Question 8: A child staying in a coastal region test the drinking water and also the seawater with his tester. He finds that the compass needle deflects more in the case of seawater. Can you explain the reason?

Answer: Drinking water is chemically treated and purified by removing various impurities and salts from it. While the seawater contains lots of mineral salts. Therefore, seawater produce more ions (more electric charges) as compared to drinking water and the child sees more deflection in magnetic needle in case of seawater.

Question 9: Is it safe for the electrician to carry out electrical repairs outdoors during heavy downpour? Explain.

Answer: No it is very risky and unsafe to carry out electrical repairs outdoors during a heavy downpour. Water (when impure) is a good conductor of electricity and there are chances of getting an electric shock.

Question 10: Paheli had heard that rainwater is as good as distilled water. So she collected some rainwater in a clean glass tumbler and tested it using a tester. To her surprise she found that the compass needle showed deflection. What could be the reasons?

Answer: Air in our surroundings contains gasses, suspended dust particles and pollutants. These particles get dissolved in rainwater and make it good conducting medium of electricity.

Question 11: Prepare a list of objects around you that are electroplated.

Answer: Cold drink cans are tin-plated. Artificial Jewellery items are silver or gold-plated. Car bumpers and cycle handles are chromium plated. Metal doors, door handles are zinc plated.

Question 12: The process that you saw in Activity 14.7 is used for purification of copper. A thin plate of pure copper and a thick rod of impure copper are used as electrodes. Copper from impure rod is sought to be transferred to the thin copper plate. Which electrode should be attached to the positive terminal of battery and why?

Answer: Impure Copper plate should be connected to positive terminal. Pure copper plate should be connected to negative terminal of electrode as copper ions are positively charged and will attract to negative electrode terminal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page