NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals helps students to clear all their doubts. These solutions provide you with the answers to all the questions given in the NCERT textbook. CBSE Class 8 Science Chapter 4 Solutions is prepared by expert teachers as per the latest CBSE syllabus and guidelines.

Solving NCERT Solutions will help you to understand the concepts related to Materials: Metals and Non-Metals. NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 4 contains an in-depth explanation of each question of NCERT Science textbook. These solutions cover important concepts in different patterns like MCQs and short answer questions, worksheets and more and help you top score good marks in the exam.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management PDF

Exercise Questions

Question 1: Which of the following can be beaten into thin sheets?
(a) Zinc
(b) Phosphorus
(c) Sulphur
(d) Oxygen

Answer: (a) Zinc
As Zinc is a metal and metal have the property of malleability (Can be converted in sheet by beating). Rest of these are non-metals.

Question 2: Which of the following statements is correct?
(a) All metals are ductile.
(b) All non-metals are ductile.
(c) Generally, metals are ductile.
(d) Some non-metals are ductile.

Answer: (c) Generally, metals are ductile.
Mercury (metal) is liquid at room temperature and cannot be drawn into wires. Therefore, it is non-ductile. So the option (a) is incorrect. Not a single non-metal is ductile, so option (b) and (d) are incorrect.

Question 3: Fill in the blanks.
(a) Phosphorus is a very _________non-metal.
(b) Metals are conductors of heat and ____________ .
(c) Iron is ____________reactive than copper.
(d) Metals react with acids to produce ____________ gas.

Answer: (a) Phosphorus is a very reactive non-metal.
(b) Metals are good conductors of heat and electricity.
(c) Iron is more reactive than copper.
(d) Metals react with acids to produce hydrogen gas.

Question 4: Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false.
(a) Generally, non-metals react with acids. ( )
(b) Sodium is a very reactive metal. ( )
(c) Copper displaces zinc from zinc sulphate solution. ( )
(d) Coal can be drawn into wires. ( )

Answer:
a) False
b) True
c) False
d) False

Question 5: Some properties are listed in the following Table. Distinguish between metals and non- metals on the basis of these properties.

PropertiesMetalsNon-metals
1. Appearance
2. Hardness
3. Malleability
4. Ductility
5. Heat Conduction
6. Conduction of Electricity

Answer:

PropertiesMetalsNon-metals
1. AppearanceLustrousDull
2. HardnessHardSoft
3. MalleabilityHave property of MalleabilityDo not have a property of Malleability
4. DuctilityHave property of DuctilityDo not have the property of Ductility
5. Heat ConductionGood conductor of HeatBad Conductor of Heat
6. Conduction of ElectricityGood conductor of ElectricityThe bad conductor of Electricity

Question 6: Give reasons for the following:

(a) Aluminium foils are used to wrap food items.
(b) Immersion rods for heating liquids are made up of metallic substances.
(c) Copper cannot displace zinc from its salt solution.
(d) Sodium and potassium are stored in kerosene.

Answer: (a) Aluminium foils are used to wrap food items because aluminium is highly malleable. It can be beaten into thin sheets. Moreover, it does not react with food.

(b) Metals are good conductors of heat and electricity. Therefore, immersion rods for heating liquids are made of metallic substances.

(c) The reactivity of zinc is higher than copper. Only a metal of higher reactivity can displace a metal of lower reactivity from its salt solution. So, copper cannot displace zinc from zinc sulphate solution.

(d) Sodium and potassium are highly reactive metals. They can catch fire even when they come in contact with air. So, they have to be kept in kerosene.

Question 7: Can you store lemon pickle in an aluminium utensil? Explain.

Answer: No, we cannot store lemon pickle in aluminium utensils, as metals react with acids to liberate hydrogen gas. The pickle (which is acidic in nature) can be spoiled.

Question 8: In the following Table some substances are given in Column A. In Column B. some uses are given. Match the items in column A with those in Column B.

Column AColumn B
(i) Gold(a) Thermometers
(ii) Iron(b) Electric wire
(iii) Aluminium(c) Wrapping food
(iv) Carbon(d) Jewellery
(v) Copper(e) Machinery
(vi) Mercury(f) Fuel

Answer 8:

Column AColumn B
(i) Gold(d) Jewellery
(ii) Iron(e) Machinery
(iii) Aluminium(c) Wrapping food
(iv) Carbon(f) Fuel
(v) Copper(b) Electric wire
(vi) Mercury(a) Thermometers

Question 9: What happens when
(a) Dilute sulphuric acid is poured on a copper plate?
(b) Iron nails are placed in copper sulphate solution? Write word equations of the reactions involved.

Answer 9: (a) Copper does not react with dilute sulphuric acid. When concentrated sulphuric acid is poured on a copper plate, copper reacts with sulphuric acid to liberate hydrogen gas.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 4 Materials Metals and Non-metals image 1

(b) The reactivity of iron is more than copper. So, iron will displace copper from copper sulphate solution. In this reaction, the blue colour of copper sulphate fades.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 4 Materials Metals and Non-metals image 2

Question 10: Saloni took a piece of burning charcoal and collected the gas evolved in a test tube.
(a) How will she find the nature of the gas?
(b) Write down word equations of all the reactions taking place in this process.

Answer 10: (a) Add some water in the test tube in which gas is collected. Now, cover the test tube. Shake it well. Test the solution with blue litmus and red litmus. Blue litmus turns red. Thus, the nature of gas is acidic.

 (b) Charcoal when reacts with oxygen forms carbon dioxide gas

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 4 Materials Metals and Non-metals image 3

Question 11: One day Reeta went to a jeweller’s shop with her mother. Her mother gave old gold jewellery to the goldsmith to polish. Next day when they brought the jewellery back, they found that there was a slight loss in its weight. Can you suggest a reason for the loss in weight?

Answer: To polish a gold ornament, it is dipped in an acid (called Aqua Regia). The outer layer of gold dissolves in the acid and the inner shiny layer is visible. Because of loss of upper layer of jewellery, its weight is reduced.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page