NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter Chapter 9 Reproduction in Animals help students to clear all their doubts. These solutions provide you with the answers to all the questions given in the NCERT textbook. CBSE Class 8 Science Chapter 9 Solutions is prepared by expert teachers as per the latest CBSE syllabus and guidelines.

Solving NCERT Solutions will help you to understand the concepts related to Reproduction in Animals. NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 9 contains an in-depth explanation of each question of NCERT Science textbook. These solutions cover important concepts in different patterns like MCQs and short answer questions, worksheets and more and help you top score good marks in the exam.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals PDF

Exercise Questions

Question 1: Explain the importance of reproduction in organisms.

Answer: Importance of reproduction in organisms are as follows

  • Reproduction is essential for the continuation of a species.
  • It ensures the continuation of similar kinds of individuals, generation after generation.

Question 2: Describe the process of fertilization in human beings.

Answer: There is sexual reproduction in human beings. Male reproductive organs produce sperms (male gametes) while the female gametes produce ova (female gametes). The sperms are ejected inside female bodies where they fuse with ovum and forms zygote (called internal fertilization). The zygote begins to develop into an embryo which attaches to the female uterus wall. The embryo further multiples into many cells and develops further into a small baby called a foetus.

Question 3: Choose the most appropriate answer:
(i) in female body.
(ii) outside female body.
(iii) in male body.
(iv) outside male body.

Answer: (i) in female body.

(b) A tadpole develops into an adult frog by the process of
(i) fertilization.    
(ii) metamorphosis.  
(iii) embedding.    
(iv) budding.

Answer: (ii) metamorphosis.

(c) The number of nuclei present in a zygote is
(i) none.                  
(ii) one.                   
(iii) two.                 
(iv) four.

Answer: (ii) one

Question 4: Indicate whether the following statements are True (T) or False (F):

(a) Oviparous animals give birth to young ones – False

(b) Each sperm is a single cell – True

(c) External fertilization takes place in frog – True

(d) A new human individual develops from a cell called gamete – False

(e) Egg laid after fertilization is made up of a single cell – True

(f) Amoeba reproduces by budding – False

(g) Fertilization is necessary even in asexual reproduction – False

(h) Binary fission is a method of asexual reproduction – True

(i) A zygote is formed as a result of fertilization – True

(j) An embryo is made up of a single cell – False

Question 5: Give two difference between a zygote and a foetus.

Answer:

ZygoteFoetus
It is the earliest stage of developmentIt is the last developmental stage of an organism
Zygote is single cellularFoetus is a multicellular
The zygote divides several times to form an embryoThe foetus stage occurs after the embryo stage.
Well defined body parts are absent in zygoteIn foetus body parts can be identified.

Question 6: Define asexual reproduction. Describe two methods of asexual reproduction in animals.

Answer: Asexual reproduction is a mode of reproduction in which only one parent is involved to reproduce offspring. In asexual reproduction, the offsprings produced are exact copies of their parents. It is generally observed in very small-sized organisms. Binary fission, Budding, Fragmentation etc. are examples of asexual reproduction.

Budding: Budding: In budding, the organism develops a bulge called bud which further develops into an adult organism and separates itself from the parent body to lead an independent life. This type of reproduction is shown in Hydra. The following figure shows budding in Hydra.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals image 1

Binary Fission: It is a type of asexual reproduction in which a single cell divides into two halves. Each of the part gets one nucleus and develops into separate individual Organisms that reproduce through binary fission are bacteria and Amoeba. The figure given below shows how binary fission occurs in Amoeba.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals image 2

Question 7: In which female reproductive organ does the embryo get embedded?

Answer: In walls of the uterus.

Question 8: What is metamorphosis? Give examples.

Answer: The transformation of the larva into an adult through drastic changes is called metamorphosis. Metamorphosis is a biological process which involves sudden and abrupt changes in the body structure of the animal by cell growth and differentiation. It is generally observed in amphibians and insects.

Examples: frogs and butterflies.

Question 9: Differentiate between internal fertilization and external fertilization.

Answer:

Internal FertilizationExternal Fertilization
Fusion of male and female gametes take place inside the body.The fusion of male and female gametes takes place outside the body.
Less numbers of eggs are produced.Large numbers of eggs are produced.
The female partner lays either fertilised eggs or a fully grown young one.The female partner discharges unfertilised eggs.
Offsprings have a high chance of survival.Offsprings have a low chance of survival.
Examples: Cow, Dog, Human etc.Examples: Frog, Fishes etc.

Question 10: Complete the cross-word puzzle using the hints given below

Across
1. The process of the fusion of the gametes.
6. The type of fertilization in hen.
7. The term used for bulges observed on the sides of the body of Hydra.
8. Eggs are produced here.

Down
2. Sperms are produced in these male reproductive organs.
3. Another term for the fertilized egg.
4. These animals lay eggs.
5. A type of fission in amoeba.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals image 3

Answer:

Across
1. Fertilization
6. Internal
7. Buds
8. Ovary

Down
2. Testis
3. Zygote
4. Oviparous
5. Binary

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals image 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page