NCERT Solutions for Class 9 English Poem 9 The Snake Trying

NCERT Solutions For Class 9 English Beehive Poem 9 The Snake Trying free PDF is given here. These Solutions contains answers to all questions provided in the textbook. Class 9th English The Snake Trying solutions are explained by the expert English teacher and as per NCERT (CBSE) guidelines.

Thinking about the Poem

I.  

Question 1: What is the snake trying to escape from? 

Answer: The snake is trying to escape from the stick. 

Question 2: Is it a harmful snake? What is its colour? 

Answer: No, it is not a harmful snake. Its small size renders it harmless even to the children. The snake is green in colour.  

Question 3: The poet finds the snake beautiful. Find the words he uses to convey its beauty. 

Answer 3: The words the poet uses to convey the snake’s beauty are “beautiful” and “graceful”.  

Question 4: What does the poet wish for the snake? 

Answer: The poet wishes the snake to go over the water into the reeds to hide without being hurt by its pursuer.

Question 5: Where was the snake before anyone saw it and chased it away? Where does the snake disappear?    

Answer: The snake was lying on the sand before anyone saw it and chased it away. The snake disappeared in the ripples of the water among the green reeds.

II.   

Question 1: Find out as much as you can about different kinds of snakes (from books in the library, or from the Internet). Are they all poisonous? Find out the names of some poisonous snakes. 

Answer: No, all snakes are not poisonous.
Some of the poisonous snakes are Indian Cobra, Common Krait, Russell’s Viper and Saw-scaled Viper. 

Question 2: Look for information on how to find out whether a snake is harmful.

Answer: Do it yourself.

Question 3: As you know, from the previous lesson you have just read, there are people in our country who have traditional knowledge about snakes, who even catch poisonous snakes with practically bare hands. Can you find out something more about them?

Answer: Do it yourself.

You cannot copy content of this page