NCERT Solutions For Class 9 English Moments Chapter 9 The Accidental Tourist

NCERT Solutions For Class 9 English Moments Chapter 9 The Accidental Tourist free PDF is given here. These Solutions contains answers to all questions provided in the textbook. Class 9th English Moments Chapter 9 solutions are explained by the expert English teacher and as per NCERT (CBSE) guidelines.

Think About It

Question 1: Bill Bryson says, “I am, in short, easily confused.” What examples has he given to justify this?

Answer: The examples Bill Bryson gave to justify his statement that he was easily confused are that many times he went looking for the lavatory in a cinema but ended up standing in an alley on the wrong side of a self-locking door. He also said that his specialty was returning to hotel desks two or three times a day and asking what his room number was. This is why he said that he was easily confused.

Question 2: What happens when the zip on his carry-on bag gives way?

Answer: The author got much confused in that condition. When the zip on his carry-on bag gave way, everything within fell on the ground and scattered all over. Newspaper cuttings, loose papers, tobacco packet, magazines, passport, English money and film spread over a large area.

Question 3: Why is his finger bleeding? What is his wife’s reaction?

Answer: His finger bled because he got it injured. He pulled the zip forcefully and got a deep wound. Blood came out in plenty. His wife looked at him in wonder and anger. She said that she couldn’t believe he did that for a living.

Question 4: How does Bill Bryson end up in a “crash position” in the aircraft?

Answer: Once onboard a flight, Bryson leaned over to tie his shoelaces. At the same moment, someone in the seat in front of him threw his seat back into full recline and Bryson was pinned helplessly in the crash position.

Question 5: Why are his teeth and gums navy blue?

Answer: Once while travelling on a plane, Bryson was writing some important notes in his notebook sucking thoughtfully on the end of his pen. He fell into conversation with an attractive young lady in the next seat and could not notice the leakage in the pen.  When he visited the lavatory he found that his mouth, chin, tongue, teeth and gums were all coloured with navy blue ink.

Question 6: Bill Bryson “ached to be suave”. Is he successful in his mission? List his ‘unsuave’ ways.

Answer: No, he is not successful in his mission. He would love just once in his life to rise from a dinner table without looking as if he had experienced an extremely localised seismic event, get in a car and close the door without leaving 14 inches of coat outside, wear light-coloured trousers without discovering at the end of the day that he had at various times sat on chewing gum, ice cream, cough syrup and motor oil.

Question 7: Why do you think Bill Bryson’s wife says to the children, “Take the lids off the food for Daddy”?

Answer: Bill Bryson’s wife asked the children to take the lids off the food for Bill because if Bill had tried to do that himself, then he might have taken it off in such a manner that the lid would be flying away to some part of the plane and the food might spill all over the place.

Question 8: What is the significance of the title?

Answer: The title is quite significant. After going through the whole story it becomes quite vivid that Bill Bryson is The Accidental Tourist. There are various such examples which prove the appropriateness of the title. The title itself suggests about the various strange and accidental experiences of the author.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *