NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do We Fall Ill?

NCERT Solutions for Class 9 Science Class 9 Science Chapter 13 Why Do We Fall Ill provides detailed answers for all in-text and exercise Questions. These solutions contain an in-depth explanation of each topic involved in the chapter. Students studying in class 9 can access these solutions for free in PDF format.

All these solutions are prepared by expert teachers and updated for the current academic session. NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 why do we fall ill help students to understand the fundamental concepts given in class 9 Science textbook. We have prepared the answers to all the questions in an easy and well-structured manner. It helps students to grasp the chapter easily.

NCERT Class 9 Science Chapter 13 Why Do We Fall Ill Intext Questions (Solved)

PAGE NO. 178

Question 1: State any two conditions essential for good health.

Answer 1: Health’ is a state of being well enough to function well physically, mentally and socially.
Therefore, for good health.

  • One should be disease-free.  
  • There should be social equality and harmony which are essential for individual health particularly for social and mental health.

Question 2: State any two conditions essential for being free of disease.

Answer 2: (i) Remain away from specific and particular cause for discomfort or disease. For which personal and public cleanliness and good physical environment are necessary.

(ii) Proper and sufficient food necessary for functioning of cells and tissues of the body.

PAGE NO. 180

Question 1: List any three reasons why you would think that you are sick and ought to see a doctor. If only one of these symptoms were present would you still go to the doctor? Why not?

Answer: Common symptoms, which indicate sickness are:
(i) Headache        
(ii) Cough and      
(iii) Loose motion.
Even seeing one symptoms. I will go to doctor.
Reason: A single symptom is the sign of a disease. On delaying, it may lead to serious illness.
For example: a headache may mean meningitis.

Question 2: In which of the following case do you think the long – term effects on your health are likely to be most unpleasant?
(i) If you get jaundice.
(ii) If you get lice.
(iii) If you get acne.  
Why?

Answer: Jaundice because it is a chronic disease and takes a long time to be cured. Moreover, jaundice affects the whole body and it takes a long time to be healthy.

PAGE NO. 186

Question 1: Why are we normally advised to tale bland and nourishing food when we are sick?

Answer: Infectious disease show a lack of success of the immune system of the body. For the functioning of the immune system properly, sufficient nourishment and easily digestible food are necessary for a sick person.

Question 2: What are the different means by which infectious diseases are spread?

Answer: Infection causing microbes travel from patient to person through:

Air: Sneezing or coughing since little droplets are thrown which they reach another person through the air. Example, common Cole, pneumonia etc.

Water: contaminated water carries disease causing microbes which cause infection on its usage. Example, diseases such as cholera.

Sexual contact: Diseases such as syphilis or AIDS are transmitted by sexual contact from one person to the other.

Animals: These are intermediaries, called vectors, transmitting diseases from a patient to the host. Example, mosquitoes (Female Anopheles mosquito) cause the spread of malaria.

Question 3: What precautions could you take in your school to reduce the incidence of infectious diseases?

Answer 3: Some of the precautions that we can take in our school to reduce the incidence of infectious diseases are:

(a) Preventing over crowing classes,
(b) Providing safe drinking water,
(c) Cleanliness in the school premises and also in the classroom,
(d) Use of handkerchief or towel while an infected student in sneezing or coughing,
(e) Use of clean toilets,
(f) Not to allows water to stagnate in school or around the school to avoid mosquito breeding
(g) To get vaccinated whenever programmers organized for inoculation against various diseases.
(h) Not eating food exposed to flies, mosquitoes etc.

Question 4: What is immunization?

Answer 4: Introduction of mild type of infection (microbes) or killed infectious microbes into the body by vaccination / by other means to activate the immune system against a particular infection / disease is called immunization. 

Question 5:  What is the immunization programme available at the nearest health center in your locality? Which of these diseases are the major health problems in your area?

Answer 5: Immunization programme

  • BCG vaccine against tuberculosis.
  • Polio drops against polio.
  • Vaccination against chicken pox.
  • Vaccination against Hepatitis.
  • DPT vaccination against diptheria, pertusis (whooping cough) and tetanus.
  • Immunisation against measles.

Major health problems are
(i) Hepatitis,
(ii) Chicken pox,
(iii) Tuberculosis and
(iv) Tetanus  

NCERT Class 9 Science Chapter 13 Why Do We Fall Ill Exercise Questions (Solved)

Question 1. How many times did you fall ill in the last one year? What were the illnesses?
(a) Think of one change you could make in your habits in order to avoid any of/ most of the above illnesses.
(b) Think of one change you would wish for in your surroundings in order to avoid any of/most of the above illness.

Answer: The illness was 2-3 times, common-cold, occurred in a year.
(a) One change I would make in my habits in order to avoid the above illness is that I would take a proper diet rich in vitamin C and would avoid too cold food.
(b) The surroundings should be neat, and clean,

Question 2. A doctor/nurse/health worker is exposed to more sick people than others in the community. Find out how she/he avoids getting sick herself/himself?

Answer: A doctor/nurse/health worker when exposed to sick people they keep their nose and mouth covered, take care of hygiene, wash hands with soap before drinking water or eating food. They use mask, gloves, etc to avoid direct contact with the person suffering from infectious diseases.

Question 3. Conduct a survey in your neighbourhood to find out what the three most common diseases are. Suggest three steps that could be taken by your local authorities to . bring down the incidence of these diseases.

Answer: The following three are the most common diseases in any neighbourhood:
Cold and cough, loose motions, and malaria.
Some of the preventive measures that can be taken are:

(a) By drinking fresh, uncontaminated, and clean water.
(b) By maintaining hygienic-sanitary conditions.
(c) By educating people about various preventive measures with the help of posters, and pamphlets.

Question 4. A baby is not able to tell bis/her.caretakers that she/he is sick. What would help us to find out
(a) that the baby is sick?
(b) what is the sickness?

Answer: (a) The symptoms like body temperature, fever, cough, cold, loose-motions, non-stop crying improper or no food intake etc. would help up to find that the baby is sick.
(b) The symptoms could help us to find out the sickness of the body.

Question 5. Under which of the following conditions is a person most likely to fall sick?
(a) When she is recovering from malaria.
(b) When she has recovered from malaria and is taking care of someone suffering from chicken-pox.
(c) When she is on a four-day fast after recovering from malaria and is taking care of someone suffering from chicken-pox.
Why?

Answer: (c) When she is on a four-day fast after recovering from malaria and is taking care of someone suffering from chicken-pox.

As the person is not taking a proper diet which is required for her proper health and healing of the body.
Her chances of getting chicken-pox also high as her body’s immunity have lowered.

Question 6. Under which of the following conditions are you most likely to fall sick?
(a) When you are taking examinations.
(b) When you have travelled by bus and train for two days.
(c) When your friend is suffering from measles.
Why?

Answer: (c) When your friend is suffering from measles, as it is an infectious disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page