The Ball Poem Class 10 Extra Questions and Answers

The Ball Poem Class 10 Extra Questions & Answers available here. The Ball Poem extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All the extra questions are divided into two sections. They are short type questions answers and long type question answers. These questions will help you to get good marks in the exams.

The Ball Poem Short Questions and Answers

Question 1: Express your views on the title of the poem, ‘The Ball Poem’.

Answer: When one reads the title ‘The Ball Poem’, one assumes that the poem may be a light-hearted one but perhaps about the joys of childhood. We must not feel disheartened, dejected and desperate but try to stand up and bear the loss through self-understanding.

Question 2: What is the theme of the poem —’The Ball Poem’?

Answer: In this world, sometimes we lose things which we love and are attached to. We must not feel disheartened, dejected and desperate but try to stand up and bear the
loss through self-understanding as the boy who lost the ball he loved was trying to learn.

Question 3: A ball is an easily available, inexpensive thing. Then, why is the boy so sad to lose it?

Answer: No doubt the ball is an easily available and inexpensive item but the ball which the boy lost is valuable for him. His memories of young days are associated with it, for he had been playing with it for a long time. It was not an ordinary but a special ball for him. No other ball could take its place. So, he is sad to lose it.

Question 4: What shows that the ball was valuable for the boy?

Answer: The ball was valuable for the boy is obvious (clear) from the way he reacts after losing it. He was shocked, remained fixed, trembled with grief, staring at the place where the ball had fallen. All this shows that he loved the ball and it was valuable for him.

Question 5: ‘He senses first responsibility’. What responsibility is referred to here?

Answer: The responsibility referred to here is how to stand up or bear the loss through self-understanding and trying to console oneself on his own as the boy who lost his ball was trying to do.

Question 6: Why did the poet not console the boy?

Answer: The poet did not console the boy for two reasons—One, the boy was too shocked and grief-stricken to listen to any sense. Second, the poet also observed that the boy was trying to stand up or bear the loss on his own through self-understanding which is much more reflective and lasting. The poet’s or anybody else’s consoling would not be that effective.

Question 7: Do you think the boy has lost anything earlier? Pick out the words that suggest the answer.

Answer: I don’t think the boy has lost anything earlier. The first loss is shocking and full of grief—the line—‘An ultimate shaking grief fixes the boy’ reflects it. Also in the ‘senses first responsibility’—the word first shows that it was his first loss.

Question 8: What does the poet notice at the beginning of the poem?

Answer: The poet sees a boy playing near a harbour with a ball. The poet saw his ball bouncing. It bounced and fell into the water of the harbour. The boy lost his ball. He became very sad.

Question 9: What was the effect of the loss of ball on the boy?

Answer: The poet sees the boy whose ball has fallen into the harbour. He describes the effect of the loss on the boy. The boy is shaken with grief. He trembles and stares down the harbour. His past days come alive in his mind.

Question 10: Why does the poet decide not to give money to the boy or he buy another ball for him?

Answer: The poet says that he will not intrude upon the boy because he must learn to tolerate loss. The poet emphasises this loss. He thinks that money cannot compensate for the sense of loss. So he doesn’t give the boy money or buy another ball for him.

Question 11: Explain the line, “And no one buys a ball back. Money is external”.

Answer: This line means that no one can buy something that is lost forever. No one can buy the boy that very ball which he has lost. Money is an external thing. It is a medium of possessing things. But even money cannot compensate for the sense of loss suffered by a person.

Question 12: Why does the poet say, “Balls will be lost always”?

Answer: Here, balls are the symbol of man’s possessions. We love our things. Some things are dearer to us than the others. But nothing is permanent in life. We may lose our dear things. Then we suffer from a sense of loss. This is experienced by everyone in life. That is why, the poet says, “Balls will be lost always”.

Question 13: What is the main idea of the poem?

Answer: The main idea of the poem is ‘the sense of loss in life’. The loss is a fact of life. The sooner man learns to tolerate it, the better it is. When we lose something for the first time, we feel very sad. But later, we learn to live with our loss. In this poem, the boy loses his ball. He is very sad. The poet can buy him another ball. But he does not want to do so. He wants the boy must learn the bitter truth of life that everyone can suffer the loss of something dear.

The Ball Poem Long Questions and Answers

Below we have provided long type questions with answers for The Ball Poem Class 10 First Flight (Poem). Along with these questions answers, it is highly recommended for students to read NCERT Solutions to score good marks in the exams.

Question 1: Should the boy be allowed to grieve for his ball? If his loss is irreparable or irretrievable, then how should one handle it? What lessons can be learnt?

Answer: Yes, the boy should be allowed to grieve for his ball, as he had that ball for a long time. He had many old memories associated with it, since his childhood. Moreover, when a person is trying to come over his grief on his own, then one should not intrude or disturb him as it may break his chain of thoughts and may irritate him. One should have self-consolation, and self -understanding in order to bear the loss. Self-realisation and understanding are more effective and lasting than when it is done by an external agency or a person.

Question 2: How did the boy really react to the loss of the ball or was he fearful of something or someone? Can our attention be directed toward his family and other people? Are there any lessons to be learnt?

Answer: (i) The boy was not fearful of anyone, in fact, he was really upset about the loss of the ball. The ball was valuable for him. He was shocked, remained fixed, trembled with grief staring at the place where the ball had fallen. His family must not have been affected by the loss as a ball is an easily available and inexpensive item.

(ii) The loss of the ball teaches a lesson to us. Money is external in the sense that it can give you only outer happiness or pleasure not inner. Money cannot buy the emotions and heavenly virtues. It cannot be linked with old memories. Moreover, self-consolation, realization or understanding is more effective and lasting than done by an external agency or a person.

Question 3: Why does the poet say, ‘I would not intrude on him?’ Why doesn’t he offer him money to buy another ball?

Answer: When a person is trying to come over his grief on his own, he is busy making himself understand certain things. If then, someone intrudes or disturbs, his chain of thoughts is broken. It makes him irritated. Moreover, self-consolation, realisation or understanding is more effective and lasting than when it is done by an external agency or a person. The poet knows it. So he does not intrude on him.

His offer of money to buy another ball is useless for the boy as he wants the same ball he is attached to and has been playing for a long time. No other ball will be able to take its place.

The Ball Poem Extract Based Questions

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow:

Question 1: What is the boy now, who has lost his ball,
What, what is he to do? I saw it go
Merrily bouncing, down the street, and then
Merrily over — there it is in the water!

a. What becomes peculiar of the boy who has lost his ball?
b. What did the poet see?
c. Where did the ball land finally?
d. What has the boy lost?

Answer:
a. The boy is confused as to what he is to do.
b. The poet saw the ball bouncing towards the water.
c. The ball finally landed in the water.
d. The boy has lost his ball.

Question 2: No use to say ‘O there are other balls’ :
An ultimate shaking grief fixes the boy
As he stands rigid, trembling, staring down
All his young days into the harbour where
His ball went.

a. How do people generally comfort a boy who has lost his ball?
b. What does he stare at?
c. What comes to his mind, when he looks at the ball?
d. Why is the boy so sad?

Answer:
a. People generally comfort a boy by saying, “There are other balls”.
b. He stares at the ball which has fallen in the water.
c. When he looks at the ball, all his young days come to his mind.
d. He is grief-stricken at the loss of his ball.

Question 3: I would not intrude on him;
A dime, another ball, is worthless. Now
He senses first responsibility
In a world of possessions.

a. Who does the word ‘he’ refer to?
b. Why is money or another ball worthless for the boy?
c. How does the boy sense responsibility?
d. What kind of a world is it?

Answer:
a. The word ‘he’ refers to the boy whose ball has lost.
b. Money or another ball is worthless for the boy because he has lost something
dear to him. He is suffering from a sense of loss.
c. He senses responsibility when his possessed ball is lost.
d. It is a materialistic world.

Question 4: People will take
Balls, balls will be lost always, little boy.
And no one buys a ball back. Money is external.

a. Why does the poet say ‘balls will be lost always’?
b. Why does the poet say that no one buys a ball back?
c. What does the poet mean by ‘money is external’?
d. What is external?

Answer:
a. The poet wants to say that the loss of dear things is a fact of life.
b. The poet says so because the ball is lost and money cannot compensate for the sense of loss.
c. It means that money is always meant to be spent.
d. Money is external.

Question 5: He is learning, well behind his desperate eyes,
The epistemology of loss, how to stand up
Knowing what every man must one day know
And most know many days, how to stand up.

a. How are the boy’s eyes?
b. Why are the boy’s eyes ‘desperate’?
c. What is the boy learning?
d. What is the boy going to know?

Answer:
a. The boy’s eyes are desperate.
b. The boy’s eyes are ‘desperate’ because he has lost his ball.
c. The boy is learning the meaning of loss.
d. The boy is going to know the universal truth that almost all men lose something and they have to compromise with their loss.

Self- Assessment Test

1. Express your views on the title of the poem, ‘The Ball Poem’.
2. How is the boy affected with the loss of the ball?
3. Do you think the boy has had the ball for a long time? Why/Why not?
4. Why didn’t the poet console the boy?
5. What does the boy learn after losing the ball?

Long Answer Questions

1. The poet teaches a philosophy of life in the poem, ‘The Ball Poem’. Give your views on it and explain in detail.

2. What is the central idea of the poem, ‘The Ball Poem’? How does the poet explain his
ideas?

2 thoughts on “The Ball Poem Class 10 Extra Questions and Answers”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page