Amanda Class 10 Extra Questions and Answers

Amanda Class 10 Extra Questions & Answers available here. Amanda extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All the extra questions are divided into two sections. They are short type questions answers and long type question answers. These questions will help you to get good marks in the exams.

Amanda Short Questions and Answers

Question 1: What are the role/importance of punctuation marks in language? Why has the poet used the exclamation mark after Amanda? Comment on the title of the poem.

Answer: Punctuation is an important part of grammar. It is used to create sense, clarity and stress in sentences. It is used to structure and organise the writing.

The exclamation mark is used after Amanda! to show the mother’s surprise on seeing Amanda. Amanda is a sulky and moody girl who upsets the mother.

Question 2: Is the purpose of someone constantly giving instructions to Amanda being fulfilled? Explain.

Answer: No, Amanda sulks and becomes moody when her mother gives her too many instructions. She does not listen to her mother and does not care to follow them, but she can’t dare to ignore them either, so she sulks. Parents in their endeavour to make their children well-behave, give them too many instructions.

Question 3: Amanda imagines herself to be Rapunzel, yet would not like to do what all she did. Identify and state the reasons for her decision.

Answer: Amanda wants to be Rapunzel because she wants to live a peaceful life in a tower, where no one gives any instruction and she doesn’t have to do any work. But she doesn’t want to escape with a prince like Rapunzel. She never wants to escape and leave such a peaceful atmosphere, with no instructions and no work to do.

Question 4: Who is the mermaid in ‘Amanda’? What does ‘she’ wish to do?

Answer: The mermaid is Amanda herself; as imagined by Amanda. She wishes to drift blissfully on a dreamy, emerald sea, without anyone else accompanying her.

Question 5: What is the theme of the poem, ‘Amanda’?

Answer: Too many instructions and too much control are resented by children. They get bored and fed up. Then they listen to their parents half-heartedly and indulge in daydreaming.

Question 6: What message does the poet want to give through the poem, ‘Amanda’?

Answer: The poet wants to convey that parents in their endeavour to make their children well-behaved, mannerly having good habits, give them too many instructions or nag (always finding fault) them. They should adopt positive measures, acceptable to children. Otherwise, they will stop listening to them and indulge in day-dreaming as Amanda did.

Question 7: Who was Amanda? What idea do you form of her through the poem?

Answer: Amanda was a little school-going girl. She seems to love fairy tales, stories like Rapunzel and mermaids. She does not like too many instructions or nagging which make her sulk and moody. Then she does not listen to her mother attentively and starts day-dreaming.

Question 8: Why does she dream to be an orphan?

Answer: She thinks orphans lead a care-free life. There is no one to pester them with instructions. They can wander in a street and make patterns in the soft dust with their bare feet. They don’t have to clean the shoes or room or do the homework.

Question 9: Amanda imagines herself to be Rapunzel, yet would not like to do what all she did. Identify and state the reasons for her decision.

Answer: Amanda says it, in the story, Rapunzel lets down her long, beautiful hair to escape with the prince. But Amanda is fascinated by Rapunzel’s life in the tower. She never wants to escape and leave such a peaceful atmosphere, with no instruction and no work to do.

Question 10: What made Amanda sulk and become moody?

Answer: Amanda sulks and becomes moody when her mother gives her too many instructions. She does not want to follow them, but she can’t dare to ignore them either, so she sulks.

Question 11: How is Amanda seen behaving when the poem starts? What does the speaker ask her not to do?

Answer: When the poem begins, we find that Amanda is biting her nails. She is hunching her shoulders. She is sitting in a slouching posture. That is why, the speaker asks her to behave normally. He asks her not to bite her nails and hunch her shoulders. She should sit up straight.

Question 12: In her day-dreaming, Amanda reaches the sea. What does she imagine herself to be?

Answer: Amanda finds that the sea is relaxed and peaceful. She is the only creature in the sea. She imagines herself to be a mermaid. She is happy. She is drifting on the waves blissfully.

Question 13: What three things does the speaker ask Amanda to do which she has not done?

Answer: The speaker asks Amanda to finish her homework. Then he asks her if she has cleaned up her room. Finally, he finds that her shoes are not clean even though he had asked her to clean them.

Question 14: How does Amanda describe her life as an orphan?

Answer: Amanda says that she is an orphan. She is free and roams in the street. There is soft dust in the street under her feet. She walks silently and creates patterns on the soft dust with her bare feet. She thinks that silence is golden and freedom is sweet.

Question 15: Why is Amanda forbidden to eat chocolate? How does Amanda behave when she is addressed by the speaker?

Answer: The speaker asks Amanda not to eat chocolate. It is because she has had acne already. Eating chocolate might create more pimples. Amanda listens to the speaker without raising her face.

Question 16: What does Amanda say, “I am Rapunzel”? What does she promise not to do?

Answer: Rapunzel was a beautiful girl with long hair. She was locked up in a tower by a witch. In her imagination, Amanda thinks herself to be like Rapunzel who led a peaceful life. She promises never to let down her bright hair.

Question 16: What does the speaker tell Amanda in the end? What is the speaker afraid of?

Answer: The speaker thinks that Amanda is sulking and becoming moody. He thinks that Amanda is always moody. He asks her not to sulk because he is afraid that people will think that he is nagging Amanda.

Question 17: What is the central idea of the poem?

Answer: The central idea of the poem is that children love freedom. They do not want any restrictions on their activities. Secondly, they have a dream world of their own. They like to spend most of their time in that dream world. But the elders are always destroying that dream world by ordering them around.

Amanda Long Questions and Answers

Below we have provided long type questions with answers for Amanda Class 10 First Flight (Poem). Along with these questions answers, it is highly recommended for students to read NCERT Solutions to score good marks in the exams.

Question 1: Is Amanda’s attitude a typical teenage behaviour? What is the lesson for parents from this poem?

Answer: Amanda’s attitude is typical of a teenager. Teenagers can be rebellious and apparently hot-headed with a highly independent perspective. In such circumstances, yelling at them and nagging them, as done in the poem with Amanda, will only make matters worse. Forcing decisions on them only makes them more detached as we see in Amanda’s case, where she wishes to be a love mermaid, an orphan or the lonely Rapunzel. She doesn’t want to listen to anyone.

Question 2: Bringing up teenagers can be both a challenge and fun. How far do you agree? Express your views with reference to Amanda’s life.

Answer: Bringing up teenagers is truly challenging and fun. Teenagers can be rebellious and apparently hot-headed with a highly independent perspective. In such circumstances, yelling at them, and nagging them, as done in the poem with Amanda, will only make matters worse. Forcing decisions on them only make them more detached, as we see in Amanda’s case, where she wishes to be the alone mermaid, an orphan, or the lonely Rapunzel. To make things fun, one must become a friend where needed. Sometimes, one needs to just ‘chill’ with one’s kids!

Question 3: What does the girl yearn for? What does this poem tell you about Amanda?

Answer: Most of the children feel that they are controlled and instructed not to do one thing or the other by their parents. So the child or the girl yearns for freedom, to live her life peacefully, in her own way. Nobody should give her any instructions and tell her what to do and what not to.

Amanda is fed up of getting instructions and being nagged by her mother. She wants to escape all this. She is a moody, imaginative girl who loves fantasy and wants to live in her world of imagination.

Amanda Extract Based Questions

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow:

1. Don’t bite your nails, Amanda!
Don’t hunch your shoulders, Amanda!
Stop that slouching and sit up straight,
Amanda!

Answer:
a. What is Amanda doing to her nails?
b. What does she do to her shoulders?
c. What is her sitting posture?
d. How should Amanda sit?

2. (There is a languid, emerald sea,
where the sole inhabitant is me —
a mermaid, drifting blissfully.)
a. Who do these lines refer to?
b. How is the sea?
c. Who is the sole inhabitant of the sea?
d. What does the person refer to want to do?

Answer:
a. These lines refer to a little girl named Amanda.
b. The sea is peaceful and beautiful.
c. The sole inhabitant of the sea is Amanda who is the mermaid.
d. Amanda wants to drift blissfully with the soft-moving waves of the sea.

3. Did you finish your homework, Amanda?
Did you tidy your room, Amanda?
I thought I told you to clean your shoes,
Amanda!

a. What does the speaker ask Amanda?
b. What does the speaker ask her about her room?
c. What was Amanda told to clean?
d. Has Amanda cleaned her shoes?

Answer:
a. The speaker asks Amanda if she has done her homework.
b. The speaker asks her if she had cleaned her room.
c. Amanda was told to clean her shoes.
d. No, Amanda has not cleaned her shoes.

4. (I am an orphan, roaming the street.
I pattern soft dust with my hushed, bare feet.
The silence is golden, the freedom is sweet)

a. Who longs to be an orphan?
b. Where is the orphan roaming?
c. How does the speaker make designs?
d. What does the speaker say about silence and freedom?

Answer:
a. Amanda longs to be an orphan.
b. The orphan is roaming in the street.
c. The speaker makes designs with her bare feet on the soft dust.
d. The speaker says that silence is golden and freedom is sweet.

5. Don’t eat that chocolate, Amanda!
Remember your acne. Amanda!
Will you please look at me when I’m speaking to you,
Amanda!

a. What does the speaker tell Amanda about chocolate?
b. Why should she not eat chocolate, according to the speaker?
c. What does the speaker want Amanda to do when he is talking to her?
d. Was Amanda listening to the speaker?

Answer:
a. The speaker tells Amanda not to eat chocolate.
b. She should not eat chocolate as it causes acne.
c. The speaker wants that Amanda should look at him when he is addressing her.
d. No, Amanda was not listening to the speaker.

6. (I am Rapunzel, I have not care ;
life in a tower is tranquil and rare ;
I’ll certainly never let down my bright hair !)

a. Who was Rapunzel?
b. What kind of life did Rapunzel lead?
c. What did she do with her bright hair?
d. What does the girl in these lines want to do?

Answer:
a. Rapunzel was a fairy with very long hair.
b. She led a peaceful life in a tower in which she was imprisoned by a witch.
c. She let her hair fall down from the castle for her lover to climb upholding them.
d. She wants never let down her bright hair.

7. Stop that sulking at once, Amanda!
You’re always so moody, Amanda!
Anyone would think that I nagged at you,
Amanda!

a. Whom does the speaker ask to stop sulking?
b. Did Amanda really sulk?
c. What kind of girl was Amanda?
d. What does the speaker fear people will think about him?

Answer:
a. The speaker asks Amanda to stop sulking.
b. Amanda did not sulk, but she had some bad habits like nail biting.
c. Amanda was a freedom-loving and moody girl.
d. The speaker fears that people will think that he nags Amanda.

Self- Assessment Test

Short Answer Questions

1. Why does Amanda dream to be a mermaid?
2. What message is the poet trying to convey through the poem, ‘Amanda’?
3. What does Amanda constantly yearn for?
4. Why is Amanda sulky and moody?
5. Does Amanda like Rapunzel? Why/Why not?

Long Answer Questions

1. Give a character sketch of Amanda with reference to the poem.
2. Throughout the poem, Amanda is constantly day-dreaming. Describe her dreams in detail.

2 thoughts on “Amanda Class 10 Extra Questions and Answers”

  1. .All the questions were worth reading. also the thing i liked the most was that it had a variety of questions like MCQ ,SHORT ,LONG, VERY LONG type.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page