CBSE Class 10 English A Letter to God Extra & Long Questions and Answers

CBSE Class 10 English A Letter to God Extra & Long questions and answers are available here. A Letter to God extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All the extra questions are divided into two sections. They are short type questions answers and long type question answers. These questions will help you to get good marks in the exams.

Want to Study Offline? Download Our App!

A Letter to God Extra Short Questions and Answers

Question 1: What were Lencho’s feelings when he found the letter with money in it? What did he do after opening the letter?

Answer: Lencho was not at all surprised to see the money in the letter as he was fully confident about it. He knew that God will send money to him. On opening the letter, he found seventy pesos instead of a hundred. So, he wrote another letter to God to send the rest of the amount too, but now not through the mail as the post office employees
were crooks.

Question 2: Whom did Lencho write a letter? What did he ask for?

Answer: When Lencho’s annual crop was completely destroyed due to heavy rains and hailstorm, and there was no one to help him during the crisis, at that time, Lencho wrote a letter to God. He wrote the letter requesting Him to send hundred pesos so that he could sow his fields again till the next crop.

Question 3: How far would you agree that one’s positivity can bring in a spark of brightness even in adverse circumstances’?

Answer: It is absolutely true that optimism can bring about a spark of brightness even in adverse situations. It was Lencho’s innocent optimism that eventually led to his getting seventy pesos. In fact, it was his positivity, despite the hailstorm that he even wrote a letter to God in the first place. His hope finally triumphed.

Question 4: What impression do you form about the postmaster after reading the story, ‘A Letter to God’?

Answer: The postmaster was a kind, generous, helpful, amiable and God-fearing man. He was generous, as he helped Lencho with seventy pesos. He also wrote a reply to Lencho’s letter in order to maintain his faith in God.

Question 5: Why was Lencho angry? What did he do?

Answer: Lencho had a deep faith in God and hence wrote a letter to God asking for a hundred pesos. But when he received seventy pesos instead of hundred, he was angry. He wrote another letter to God asking him to send the rest of the money, but not through the post office as they were a ‘bunch of crooks’.

Question 6: Lencho calls the raindrops ‘new coins’. Why does he call them so?

Answer: Lencho hoped to get good crops because of raindrops. He thought that he would earn good money, so he called them new coins. But raindrops soon turned into hailstones which destroyed all his crops and ruined his hopes.

Question 7: Why were Lencho and his family in distress? Whom did he ask for help?

Answer: Lencho’s crops were completely destroyed by the hailstones. He feared that he and his family would go hungry. He had no one to help, but he had full faith in God whose eyes see everything. He wrote a letter to God asking for hundred pesos to sow the crop and live until the next harvest.

Question 8: What are the raindrops compared to and why?

Answer: When it started raining, Lencho was very happy. He compared the big drops of rain to ten-cent pieces and the little ones to five-cent pieces. Lencho needed rain for good harvest. If he had good crops, he will get money. That is why, he compared the raindrops to coins.

Question 9: Did the letter reach God? Why did the postmaster send a reply to Lencho?

Answer: No, the letter did not reach God. The postman saw the letter addressed to God and took the letter to the postmaster. The postmaster did not want to shake Lencho’s faith in God. So he sent a reply to Lencho. He sent seventy pesos to him.

Question 10: Lencho describes the post office employees as “a bunch of crooks.”
(i) Were they a bunch of crooks?
(ii) How would you describe them?

Answer: Lencho thought that the post office employees had cheated him.

So he calls them “a bunch of crooks.” But they were not crooks. They were kind people. They wanted to help Lencho. So they collected seventy pesos and sent the money to Lencho by mail.

A Letter to God Extra Long Questions and Answers

Below we have provided Long Questions and Answers for CBSE Class 10 English A Letter to God. Along with this students can also access NCERT Solutions for Class 10 English and other subjects for free.

Question 1: Lencho received the money and a letter from God but still, he was not happy. Was it not in his attitude to be happy with what he achieved? Did he not know the pleasure of being grateful to others?

Answer: Lencho had full faith in God and hence, had written a letter to God asking for hundred pesos. But when he received the money and the letter from God, he was not happy. It was not his attitude to be happy with what he received, nor was he ungrateful to God. He was angry because he had received seventy pesos instead of hundred. He did not doubt about God for it. He wrote another letter to God asking him to send the rest of the money but not through the post-office as they were a bunch of crooks. This shows that Lencho had full faith in God and was confident that his desire would be
fulfilled. It was Lencho’s innocent optimism that eventually led to his getting seventy pesos. Optimism and faith can lead to a happy life.

Question 2: The postmaster represents such people who still believe in helping others. Mention those values of the postmaster which you would like to emulate in yourself.

Answer: The postmaster was a kind, generous, helpful, amiable and God-fearing man. He received a letter from Lencho which was written to God asking for hundred pesos, so that he could sow his fields again. The postman felt sympathetic towards Lencho. He decided to help Lencho. He gave up a part of his salary and asked all other employees to help. Even his friends were made to contribute for a cause of charity and he managed to collect seventy pesos. He sent the money to Lencho along with a reply. He did so in order to preserve the man’s faith in God. This shows the postmaster was a nice man at heart.

Question 3: “If you don’t help me, my family and I will go hungry this year.” Lencho had faith in God but he didn’t manage to solve the problem by himself. Did he lack the courage to resolve his matter by himself? What values did he lack?

Answer: Lencho was a hardworking farmer. He was completely dependent upon the crops of his fields. His annual crop was completely destroyed due to heavy rains and hailstorm. In the entire village, there was no one to help him during the time of financial crisis. He had a firm belief in God and hence wrote a letter requesting Him to send a hundred pesos so that he could sow his fields again till the next crop. This act did not prove that he lacked the courage to resolve his problem but shows that he did not have any option left for himself. He had a firm belief in God. He was an ox of a man but
lacked the money to stand again.

Question 4: “I wish I had the faith of the man.” Describe Lencho’s character in the light of the above statement.

Answer: Lencho was a hardworking farmer. He laboured like an ox. He had good knowledge of farming and knew his crop needed a downpour to give him good yield. Lencho had great faith in God. He knew how to read and write. He wrote a letter to God for help when his crops were totally ruined by hailstones. He was a simple and innocent farmer. He could not reason out things. He blamed the post-office employees for cheating him of thirty pesos and called them ‘a bunch of
crooks’. But Lencho was a caring head of the family. He got sad and worried that his family would have to go hungry.

Question 5: What did the postmaster need to answer the letter? How did he collect it? How did Lencho react to help?

Answer: Lencho’s crop had been destroyed. He needed God’s help. So he wrote a letter to God. He posted the letter. At the post-office, a postman took the letter out of the letter-box. He laughed on reading the address. He showed the letter to the postmaster. The postmaster also laughed. But he praised Lencho’s firm faith in God. He did not want to shake this faith. He was very kind. He decided to help Lencho. He and the postoffice employees collected some money. The postmaster gave a part of his salary. They put the money into an envelope and addressed it to Lencho.

The next Sunday, Lencho came to the post-office. He asked if there was any letter for him. The postman gave him the envelope. Lencho opened the letter. He found that the money was less than what he had requested for. He thought that God could not have made a mistake. He wrote another letter to God. He asked God to send him the rest of the money. But he should not send it through the mail as the post-office employees were a bunch of crooks.

Question 6: Write the story of Lencho’s faith in God.

Answer: Lencho was a simple farmer. He was very hard-working. But one year, his harvest was completely destroyed by the hailstorm. He had firm faith in God. He wrote a letter to God asking for a hundred pesos. The postmaster saw the letter. He decided to help Lencho. He collected money from his employees. He gave some part of his own salary also. But the money was less than what Lencho had asked for. The postmaster put the money into an envelope and addressed it to Lencho. Next Sunday, Lencho came to collect his letter. When he counted the money, he became angry. He wrote another
letter to God. He asked God to send him the rest of the money. But he asked Him not to send the money through the mail as the employees of the post office were a bunch of crooks.

Question 7: Why did Lencho need God’s help?

Answer: Lencho was a simple farmer. He was very hard-working. His crops had always been good. One year, he wished that there should be some rain, so that his crop would be better. Lencho was sure that the rain would come. In the evening, it started raining. But soon the rain changed into a hailstorm. The hails fell on the house, the garden, the hillside and the corn-field. The field looked white as if it had been covered with salt. No leaves were left on the trees. The flowers were gone from the plants. Lencho’s crop was completely destroyed. His heart was filled with sorrow. But he had faith in God. He was sure that God would help him. He wanted God’s help for sowing seed and for living until the next harvest.

Self- Assessment Test

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.

Question 1: All through the night, Lencho thought only of his one hope: the help of God, whose eyes, as he had been instructed, see everything, even what is deep in one’s conscience. Lencho was an ox of a man, working like an animal in the fields, but still he knew how to write. The following Sunday, at daybreak, he began to write a letter which he himself would carry to town and place in the mail. It was nothing less than a letter to God.
(a) What did Lencho think throughout the night?
(b) What does ‘Lencho was an ox of a man’ imply?
(c) Which line suggests that Lencho was literate?
(d) What strange action did Lencho take?

Question 2: The postmaster—a fat, amiable fellow—also broke out laughing, but almost immediately he turned serious and, tapping the letter on his desk, commented, “What faith! I wish I had the faith of the man who wrote this letter. Starting up a
correspondence with God!”
a) What was the postmaster’s reaction on seeing the letter?
b) What did the postmaster wish?
c) What kind of person was the postmaster?
d) How did the postmaster help Lencho?

Short Answer Questions

Question 1: ‘Now we’re going to get some water woman’. Is Lencho sure that it is going to rain? Give a reason for your answer.
Question 2: How do you think the postmaster felt when he received Lencho’s second letter?
Question 3: Why did the postmaster decide to answer Lencho’s letter to God?
Question 4: What does Lencho call the post-office employees? Why?
Question 5: What was the effect of the rain on the crops?

Long Answer Questions

Question 1: Write a brief summary of the story ‘A Letter to God’.
Question 2: Give the character sketch of Lencho.

5 thoughts on “CBSE Class 10 English A Letter to God Extra & Long Questions and Answers”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page