How to Tell Wild Animal Class 10 Extra Questions & Answers

How to Tell Wild Animal Class 10 Extra Questions & Answers available here. How to Tell Wild Animal extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All the extra questions are divided into two sections. They are short type questions answers and long type question answers. These questions will help you to get good marks in the exams.

How to Tell Wild Animal Short Questions and Answers

Question 1: How does one identify a chameleon?

Answer: A chameleon resembles a lizard and is a small, wingless, fearless creature. The poet says that when there is nothing visible on the tree, there is the chameleon camouflaged with the tree.

Question 2: Name the different animals and birds found in the jungles of the east.

Answer: Bengal Tiger, Leopard, Bear, Hyena, Crocodiles and Chameleons.

Question 3: What is the famous saying associated with crocodiles and what does it mean?

Answer: The famous saying associated with crocodiles is that of ‘shedding crocodile tears’. It actually means the tears or expressions of sorrow are insincere and are said to be so named from a belief that crocodiles wept while devouring their prey.

Question 4: Peppered spots, tawny beast and noble wild beast live in the jungles along with some others. Name them.

Answer: The leopard, the lion and the Bengal Tiger live along with the bear, hyenas, crocodiles and chameleons.

Question 5: What is the theme of the poem, ‘How to Tell Wild Animals’?

Answer: The theme of the poem is to create humour. The poet creates humour by suggesting dangerous ways of identifying wild animals. You can identify most of the beasts while they are attacking you. Instead of shouting for help or trying to protect yourself, you are busy identifying the attacker—the idea creates humour.

Question 6: What does the poet say about the Asian lion in this poem?

Answer: The poet says that the Asian lion is a large beast. He is brownish-yellow in colour. He is found in the forests of the eastern countries of the world. His roar is very loud and terrifying.

Question 7: How does the Bengal Tiger look? What is so distinct about a hint?

Answer: The poet says that the Bengal Tiger roams in the forest and looks noble. His skin is yellow and there are black stripes on it. As soon as the Bengal Tiger notices someone, he tries to eat him.

Question 8: What do you learn about the leopard from this poem?

Answer: The poem tells us that a leopard has spots on his skin. As soon as he sees someone, he leaps over him at once and starts eating. He is so terrifying and powerful.

Question 9: How does the poet describe the bear?

Answer: The poet suggests that the bear can enter a human colony also. That is why you can encounter a bear even in your yard. As soon as the bear comes near a human being, he embraces him. This embrace appears loving. But in fact, it can be fatal.

Question 10: Why does the poet say that a bear’s ‘hug’ may confuse a novice?

Answer: It is the tendency of a bear to kill his victim by embracing him. He hugs the victim so tight that he usually dies. But a novice who does not know the ways of bears may misunderstand his hug. He may think that it is a loving embrace.

Question 11: What does the poet say about the crocodile and the hyena?

Answer: The poet describes the crocodile and the hyena humorously. The hyena seems to be laughing. In fact, it does not laugh. Only its face appears so. On the other hand, the crocodile has tears in his eyes when it eats its victim. It appears as if he is shedding tears at the death of his victim. But this is not so.

How to Tell Wild Animals Long Questions and Answers

Below we have provided long type questions with answers for How to Tell Wild Animals Class 10 First Flight (Poem). Along with these questions answers, it is highly recommended for students to read NCERT Solutions to score good marks in the exams.

Question 1: Many animals can be identified according to the poet’s suggestion. Name the animals. Which ones would you like to identify? Are there any lessons for us from this poem?

Answer: The poet has listed down the ways of identifying seven animals in the poem, viz., and the Asian lion, the Bengal Tiger, the leopard, the bear, the hyena, crocodiles and chameleons. As for me, I would like to identify the bear, the Bengal Tiger and the leopard. However, putting my life on the line just to identify the tiger and the leopard doesn’t seem worth the risk!

So if I see a noble beast with black stripes on yellow, I’ll know the tiger, and the peppered spots will reveal the leopard. The bear hug, I wouldn’t mind! The poet, using humour, seems to warn readers against venturing too close to these animals.

Question 2: The poet has successfully used humour to be able to ‘tell’ or identify ‘wild animals’. How do you think we need lots of it in our daily life?

Answer: Humour is the fuel of life. Without it, it would become difficult to continue living. Today, the life of a common man is typically mired in stress, tension, problems and sadness. It is amazing how the smallest problems may take on epic proportions for a common person. In such a situation, it becomes necessary to have a little humour in life. It gives us the much-needed respite from our monotonous routine and helps us face life more positively. Thus, the poet’s successful use of humour helps liven our minds and brings a smile on our faces.

How to Tell Wild Animal Extract Based Questions

Self Assessment

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.

1. If ever you should go by chance
To jungles in the east;
And if there should to you advance
A large and tawny beast,
If he roars at you as you’re dyin’
You’ll know it is the Asian Lion…

a. Where can you meet a lion?
b. How, according to the poet, can you identify him?
c. What is the poet’s real purpose to give such a suggestion?
d. Which expression in the above stanza means ‘a brown coloured wild animal’?

2. The true Chameleon is small,
A lizard sort of thing;
He hasn’t any ears at all,
And not a single wing.
If there is nothing on the tree,
’Tis the chameleon you see.

a. Which other creature does a chameleon resemble?
b. How does the poet describe a chameleon?
c. What does the poet want?
d. Why can’t one see a chameleon on the tree?

Short Answer Questions
1. Where are Asian lions found and how do they look?
2. How is Bengal Tiger described in the poem?
3. How is the leopard’s skin? How does a leopard behave when he meets a person?
4. What does the bear do?
5. How can we distinguish between a hyena and a crocodile?

Long Answer Questions

1. What humorous descriptions are given in the poem by the poet? Explain with reference to the poem, ‘How to Tell Wild Animals’.
2. Do you agree with the poet’s way of describing all the wild animals mentioned in the poem? Why/Why not? Write your views.

1 thought on “How to Tell Wild Animal Class 10 Extra Questions & Answers”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page