NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 2 Acids, Bases And Salts

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 2 Acids, Bases And Salts includes answers of intext & exercise questions. All these NCERT solutions are prepared by expert teachers with detailed explanations of every important topic. It is important for the students to go through these NCERT solutions to get knowledge of the type of question asked on Acids, Bases And Salts chapter.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 2 Intext Questions

Page No. 18

Question 1: You have been provided with three test tubes. One of them contains distilled water and the other two contain an acidic solution and a basic solution, respectively. If you are given only red litmus paper, how will you identify the contents of each test tube?

Answer: Few drops of each solution from the test tubes are added to red litmus paper separately. 

The solution which turns red litmus to blue is the basic solution. Use this blue litmus paper to test the solutions in the other two test tubes. 

The solution which turns blue litmus paper to red will be the acidic solution. 

The solution which does not change the colour of either red or blue litmus paper to blue or red contains distilled water.

Page No. 22

Question 1: Why should curd and sour substances not be kept in brass and copper vessels?

Answer 1: Curd and sour substances contain acids. These acids can react with brass and copper vessels to form toxic compounds. This makes the substances unfit for human consumption. Hence, they are not kept in brass and copper vessels.

Metal + Acid → Salt + Hydrogen gas
Zn + 2H2 SO4 → Zn(SO4)2 + 2H2

Question 2: Which gas is usually liberated when an acid reacts with a metal? Illustrate with an example. How will you test for the presence of this gas?

Answer: Hydrogen gas is usually liberated when an acid reacts with a metal.

 Zn(s) + 2HCl(aq) → ZnCl2(aq) + H2(g)

The equation given above illustrates how zinc reacts with dilute hydrochloric acid resulting in the liberation of hydrogen gas and the formation of the salt zinc chloride.

A burning match stick, when brought near the mouth of the test tube where H2 gas is being released makes a pop sound. This confirms the presence of hydrogen gas.

Question 3: Metal compound A reacts with dilute hydrochloric acid to produce effervescence. The gas evolved extinguishes a burning candle. Write a balanced chemical equation for the reaction if one of the compounds formed is calcium chloride.

Answer: Metal compound A is Calcium carbonate (CaCO3). When A reacts with dilute hydrochloric acid it produces effervescence. The chemical equation is given as:

CaCO3(s) + 2HCl(aq) → CaCl2(aq) + CO2(g) + H2O (l)

The gas evolved is CO2. CO2 extinguishes a burning candle.

Page No. 25

Question 1: Why do HCl, HNO3,etc., show acidic characters in aqueous solutions while solutions of compounds like alcohol and glucose do not show acidic character?

Answer: When HCl or HNO3 are mixed with water, they dissolve in water to form hydrogen ions (H+) or Hydronium ions (H3O+) which show their acidic character.

HCl + Water → H+ + Cl

Although aqueous solutions of glucose and alcohol contain hydrogen, these cannot dissociate in water to form hydrogen ions. Hence, they do not show acidic character.

Question 2: Why does an aqueous solution of acid conduct electricity?

Answer: An acid dissolves in water and dissociates to form H+ or H3O+ ions. Electricity is conducted through these moving ions.

Question 3: Why does dry HCl gas not change the colour of the dry litmus paper?

Answer: Colour of the litmus paper is changed by the hydrogen ions. Dry HCl gas does not contain H+ ions. It is only in the aqueous solution that an acid dissociates to give ions. Since in this case, neither HCl is in the aqueous form nor the litmus paper is wet, therefore, the colour of the litmus paper does not change.

Question 4: While diluting an acid, why is it recommended that the acid should be added to water and not water to the acid?

Answer: The process of adding water to acid is highly exothermic. If not done very carefully the acid may splash, cause burns and even the bottle/container can break due to the vigorous reaction. To avoid this and to allow the heat evolved to be absorbed by water slowly, the acid is added to water for diluting it. This significantly reduces the risk of splashing.

Question 5: How is the concentration of hydronium ions H3O+affected when a solution of an acid is diluted?

Answer: When the solution of acid is diluted then the concentration of hydronium ion H3O+ per unit volume decreases. On adding water, the  H+ ions of the acid and hydroxyl ions of water react to form water molecules and the concentration of hydronium ions decreases. 

Question 6: How is the concentration of hydroxide ions OHaffected when excess base is dissolved in a solution of sodium hydroxide?

Answer 6: When the base is mixed with sodium hydroxide solution there is an increase in the number of hydroxide ions whereas the volume remains almost the same. This leads to an increase in the concentration of OH ions per unit volume.

Page No. 28

Question 1: You have two solutions, A and B. The pH of solution A is 6 and pH of solution B is 8. Which solution has more hydrogen ion concentration? Which of this is acidic and which one is basic?

Answer: A pH value of less than 7 indicates an acidic solution, while greater than 7 indicates a basic solution. Therefore, the solution with pH = 6 is acidic and has more hydrogen ion concentration than the solution of pH = 8 which is basic.

Question 2: What effect does the concentration of H+(aq)ions have on the nature of the solution?

Answer 2: Concentration of H+ (aq) can have a varied effect on the nature of the solution. With an increase in H+ ion concentration, the solution becomes more acidic, while a decrease of H+  ion causes an increase in the basicity of the solution.

Question 3: Do basic solutions also have H+(aq) ions? If yes, then why are these basic?

Answer 3: Yes, basic solutions also have H+ ions, but they are basic in nature due to a greater number of OH ions than the H+ ions.

Question 4: Under what soil condition do you think a farmer would treat the soil of his fields with quick lime (calcium oxide) or slaked lime (calcium hydroxide) or chalk (calcium carbonate)?

Answer: Quick lime (calcium oxide), slaked lime (calcium hydroxide) and chalk (calcium carbonate) are all basic in nature. When the soil becomes more acidic in nature, the farmer would add quicklime CaO or slaked lime CaOH2 or chalk CaCO3 to make it neutral. This helps the farmer to make the soil fit to grow his crops.

Page No. 33

Question 1: What is the common name of the compound CaOCl2?

Answer: CaOCl2 (chemical name-calcium oxychloride) is commonly called bleaching powder.

Question 2: Name the substance which on treatment with chlorine yields bleaching powder.

Answer: Bleaching powder is prepared by treating Calcium hydroxide CaOH2 with chlorine. The chemical equation for the reaction is:

Ca(OH)2 + Cl2 → CaOCl2 + H2O

Question 3: Name the sodium compound which is used for softening hard water.

Answer: Sodium carbonate is commonly used for softening hard water.

Question 4: What will happen if a solution of sodium hydrogen carbonate is heated? Give the equation of the reaction involved.

Answer: When sodium hydrogen carbonate (NaHCO3) is heated, sodium carbonate, water and carbon dioxide gas are obtained. The chemical equation for the reaction is

2 NaHCO3 → Na2CO3 + H2O + CO2

Question 5: Write an equation to show the reaction between Plaster of Paris and water.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 2 Acids, Bases and Salts image 1 intext question 5

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 2 Exercise Questions

Question 1: A solution turns red litmus blue; its pH is likely to be:

(a) 1              
(b) 4             
(c) 5              
(d) 10

Answer 1: (d)

A solution which turns the colour of red litmus to blue must be basic in nature. A basic solution has a pH value of greater than 7. The only option with pH greater than 7 is 10 which will be the correct answer.

Question 2: A solution reacts with crushed egg-shells to give a gas that turns lime-water milky. The solution contains:

(a) NaCl                   
(b) HCl                     
(c) LiCl                    
(d) KCl

Answer 2: (b) HCl   

Egg shells are made up of calcium carbonate, which on reaction with HCl liberates CO2 gas. When CO2 reacts with lime water (Ca (OH)2), it forms calcium carbonate which gives the

solution a milky appearance.

CaCO3 + 2HCl → CaCl2 + H2O + CO2
Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O

Question 3: 10 ml of a solution of NaOH is found to be completely neutralized by 8 mL of a given solution of HCl. If we take 20 ml of the same solution of NaOH, the amount of HCl solution (the same solution as before) required to neutralize it will be:

(a) 4 ml                    
(b) 8 ml                    
(c) 12 ml                 
(d) 16 ml

Answer 3: (d) 16 ml

The amount of Hydroxide ions and hydrogen ions are directly proportional to the volume of their respective solutions. Hence, the problem can be solved by a unitary method 

Since 10 ml NaOH reacts with = 8 ml HCl

Therefore, 20 ml NaOH react with = NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 2 Acids, Bases and Salts image 2 exercise question 3

Question 4: Which of the following types of medicines is used for treating indigestion?

(a) Antibiotic                      
(b) Analgesic                      
(c) Antacid             
(d) Antiseptic

Answer 4: (c) Antacid   

An antacid is used for the treatment of indigestion which is caused due to excessive acidity in the stomach. The antacid chemical is basic in nature and thus, it neutralizes the acidity in the stomach. 

 Question 5: Write word equations and then balanced equations for the reaction taking place when

(a) Dilute sulphuric acid reacts with zinc granules.
(b) Dilute hydrochloric acid reacts with magnesium ribbon.
(c) Dilute sulphuric acid reacts with aluminium powder.
(d) Dilute hydrochloric acid reacts with iron filings.

Answer 5:

(a) Sulphuric acid + Zinc → Zinc sulphate + Hydrogen

H2SO4(aq) + ZnS(s) → ZnSO4(aq) + H2(g)

(b) Hydrochloric acid + Magnesium → Magnesium chloride + Hydrogen

2HCl (aq) + MgS(s) → MgCl2(aq) + H2(g)

(c) Sulphuric acid + Aluminium → Aluminium sulphate + Hydrogen

3H2SO4(aq) + 2Al(s) → Al2(SO4)3(aq) + 3H2(g)

(d) Hydrochloric acid + Iron → Ferrous chloride + Hydrogen

6HCl (aq) + 2Fe(s) → 2FeCl2(aq) + 3H2(g)

Question 6: Compounds such as alcohols and glucose also contain hydrogen but are not categorized as acids. Describe an activity to prove it.

Answer: Two nails are fitted on a cork and are kept in a 100 ml beaker. The nails are then connected to the two terminals of a 6-volt battery through a bulb and a switch. Some dilute HCl is poured into the beaker and the current is switched on. The same experiment is then performed with a glucose solution and an alcohol solution.

Observations:  It will be observed that the bulb glows in the HCl solution and does not glow in the glucose or alcohol solution.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 2 Acids, Bases and Salts image 3 exercise question 6

Result:  HCl dissociates into H+ and Cl ions. These ions conduct electricity in the solution resulting in the glowing of the bulb. On the other hand, neither the glucose solution nor the alcohol solution dissociates into ions. Therefore, these two solutions do not conduct electricity.

Conclusion:  From this activity, it can be concluded that all acids generate hydrogen ions but not all compounds containing hydrogen are acids. That is why, though alcohols and glucose contain hydrogen, they are not categorized as acids.

Question 7: Why does distilled water not conduct electricity, whereas rainwater does?

Answer: Distilled water is a pure form of water and its pH is 7 and is devoid of any ionic species. Therefore, it does not conduct electricity. Rainwater, being an impure form of water, contains CO2, SO2, NO. These oxide gases react with water and get chemically converted into acids which are responsible for the release of ions that conduct electricity-contains many ionic species(acids) whose pH is less than 7 and therefore it conducts electricity

Question 8: Why do acids not show acidic behaviour in the absence of water?

Answer: A substance is said to be acidic when it can generate hydrogen ions H+. The hydrogen ion generally comes from the acid which dissociates in the presence of water. Thus, for acid to dissociate into hydrogen ion and the respective anion, water must be present.  Hence, an acid fails to show its acidic behaviour in the absence of water.

Question 9: Five solutions A, B, C, D , and E , when tested with universal indicator, showed pH as 4, 1,11,7 and 9, respectively. Which solution is

(a) Neutral?
(b) Strongly alkaline?
(c) Strongly acidic?
(d) Weakly acidic?
(e) Weakly alkaline?

Arrange the pH in increasing order of hydrogen-ion concentration.

Answer: At 25oC pH of neutral solutions = 7

As the pH falls below 7, it denotes acidic character with a pH of 1 being highly acidic. When the pH goes above 7, it implies that the solution is basic with 14 being highly basic.

(a) Neutral → Solution D with pH 7
(b) Strongly → alkaline Solution C with pH 11
(c) Strongly acidic →Solution B with pH 1
(d) Weakly acidic → Solution A with pH 4
(e) Weakly alkaline → Solution E with pH 9

The pH can be arranged in the increasing order of the concentration of hydrogen ions as: 11 < 9 < 7 < 4 < 1

Question 10: Equal lengths of magnesium ribbons are taken in test tubes A and B. Hydrochloric acid (HCl) is added to test tube A, while acetic acid (CH3COOH) is added to test tube B. Amount and concentration taken for both the acids are same. In which test tube will the fizzing occur more vigorously and why?

Answer:  The fizzing will occur strongly in test tube A, in which hydrochloric acid (HCl) is added. This is because HCl is a stronger acid than CH3COOH and therefore produces hydrogen gas at a quicker rate due to which fizzing occurs more vigorously in test tube A.

Mg + 2HCl → MgCl2 + H2 ↑ (faster)

Mg + 2CH3COOH → Mg(CH3COO)2 + H2 (slower)

Question 11: Fresh milk has a pH of 6. How do you think the pH will change as it turns into curd? Explain your answer.

Answer: The pH of milk is 6. As it gets converted to curd (pH between 4.5 to 5.5) the pH will reduce because curd has lactic acid which is more acidic in nature. Thus, the pH drops below 6 when milk gets converted to curd.

 Question 12: A milkman adds a very small amount of baking soda to fresh milk.

(a) Why does he shift the pH of the fresh milk from 6 to slightly alkaline?
(b) Why does this milk take a long time to set as curd?

Answer: The milkman adds a small amount of baking soda to shift the pH of the fresh milk from 6 to slightly alkaline because in alkaline condition, milk does not set as curd easily and this helps in preventing the milk from getting converted to curd.

Since this milk is slightly basic than usual milk, acids produced to set the curd are neutralized by the base. Only when the alkalinity of milk is neutralized, the process of curd formation begins. Therefore, it takes a longer time for the curd to set. 

Question 13: Plaster of Paris should be stored in a moisture-proof container. Explain why?

Answer: Plaster of Paris (POP) should be stored in a moisture-proof container because Plaster of Paris, a powdery mass, absorbs water (moisture) to form a hard solid known as gypsum.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 2 Acids, Bases and Salts image 4 exercise question 13

Question 14: What is a neutralization reaction? Give two examples.

Answer: A reaction in which an acid and a base react with each other to give a salt and water is termed as a neutralization reaction. In this reaction, energy is evolved in the form of heat and thus, such reactions are usually exothermic by nature.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 2 Acids, Bases and Salts image 5 exercise question 14

(ii) During indigestion (caused due to the production of excess of hydrochloric acid in the stomach), we administer an antacid (generally milk of magnesia, MgOH2which is basic in nature). The antacid neutralizes the excess acid and thus gives relief from indigestion.

Mg(OH)2 + 2HCl → MgCl2 + 2H2O

Question 15: Give two important uses of washing soda and baking soda.

Answer: Two important uses of washing soda are as follows:

  • It is used in glass, soap, and paper industries.
  • It is used to remove the permanent hardness of the water.

Two important uses of baking soda are as follows:

  • It is used in baking industries. Baking powder is a mixture of baking soda and a mild acid known as tartaric acid. When it is heated or mixed with water, it releases CO2 that makes bread or cake fluffy.
  • It is used in soda-acid fire extinguishers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page