NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 3 Metals and Non-metals

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter Chapter 3 Metals and Non-metals includes answers of intext & exercise questions. All these NCERT solutions are prepared by expert teachers with detailed explanations of every important topic. It is important for the students to go through these NCERT solutions to get knowledge of the type of question asked on Metals and Non-metals chapter.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 3 Intext Questions

Question 1: Give an example of a metal which:

(i) is a liquid at room temperature.
(ii) can be easily cut with a knife.
(iii) is the best conductor of heat.
(iv) is a poor conductor of heat.

Answer:

(i) Metal that exists in liquid state at room temperature → Mercury

(ii) Metal that can be easily cut with a knife → Sodium, Potassium

(iii) Metal that is the best conductor of heat → Silver, Gold

(iv) Metals that are poor conductors of heat → Mercury and lead

Question 2: Explain the meanings of malleable and ductile.

Answer: Malleable: Substances that can be converted into thin sheets by beating are called malleable. Most of the metals are malleable. Gold and Silver are the most malleable metals.

Ductile: Substances that can be drawn into thin wires are called ductile. Most of the metals are ductile. Gold is the most ductile metal.

PAGE NO. 46

Question 1:  Why is sodium kept immersed in kerosene oil?

Answer: Metals such as potassium and sodium react so vigorously that they catch fire if kept in the open. Hence, to protect them and to prevent accidental fires, they are kept immersed in kerosene oil.

Question: Write equations for the reactions of

(i) iron with steam.
(ii) calcium and potassium with water.

Answer:

(i) Iron reacts with steam to form the metal oxide and hydrogen.

3Fe(s) + 4H2O(g) → Fe3O4(s) + 4H2(g)

(ii) The reaction of calcium with water is exothermic but the heat evolved is not sufficient for the hydrogen to catch fire.

Ca(s) + 2H2O (l) → Ca(OH)2 (aq) + H2(g)

Calcium starts floating because the bubbles of hydrogen gas formed stick to the surface of the metal.

Potassium reacts violently with cold water and its reaction is so violent and exothermic that the evolved hydrogen immediately catches fire.

2K(s) + 2H2O(l) → 2KOH (aq) + H2(g) + heat energy

Question 3: Samples of four metals A, B, C and D were taken and added to the following solution one by one. The results obtained have been tabulated as follows.

MetalIron (II) sulphateCopper (II) sulphateZinc sulphateSilver nitrate
ANo reactionDisplacement
BDisplacementNo reaction
CNo reactionNo reactionNo reactionDisplacement
DNo reactionNo reactionNo reactionNo reaction

Use the table above to answer the following questions about metals A, B, C and D.
(i) Which is the most reactive metal?
(ii) What would you observe if B is added to a solution of copper (II) sulphate?
(iii) Arrange the metals A, B, C and D in the order of decreasing reactivity.

Question 4: Which gas is produced when dilute hydrochloric acid is added to a reactive metal? Write the chemical reaction when iron reacts with dilute H2SO4.

Answer: When reactive metals react with dilute hydrochloric acids, gives a salt and hydrogen gas

Metal + Dilute acid → Salt + Hydrogen

Reaction between Fe and H2SO4:   Fe + H2SO4 → FeSO4 + H2

Question 5: What would you observe when zinc is added to a solution of iron (II) sulphate? Write the chemical reaction that takes place.

Answer: Zinc is more reactive than Iron. When Zn is added to Iron (II) Sulphate, Zinc displaces Iron from its solutions and Zinc sulphate is formed.

Zn(s) + FeSO4(aq) → ZnSO4(aq) + Cu(s)

PAGE NO. 49

Question 1: (i) Write the electron-dot structures for sodium, oxygen and magnesium.

(ii) Show the formation of Na2O and MgO by the transfer of electrons.

(iii) What are the ions present in these compounds?

Answer: (i) Electron-dot Structure of Sodium

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 3 Metals and non-metals image 1 intext question 1

Electron-dot Structure of Oxygen

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 3 Metals and non-metals image 2 intext question 1

Electron-dot Structure of Magnesium

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 3 Metals and non-metals image 3 intext question 1

(ii) Formation of  by transfer of electron

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 3 Metals and non-metals image 4 intext question 1

Formation of  by transfer of electron

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 3 Metals and non-metals image 5 intext question 1

(iii) Ions present in these compounds are Mg2+, O2- and Na+.

Question 2: Why do ionic compounds have high melting points?

Answer: Ionic compounds have high melting and boiling points. Because ionic compounds are formed by the attraction force of two opposite ions and a considerable amount of energy is required to break this strong inter-ionic attraction.

PAGE NO. 53

Question 1: Define the following terms.

(i) Mineral
(ii) Ore
(iii) Gangue.

Answer:

(i) Mineral: The elements or compounds, which occur naturally in the earth’s crust, are known as minerals.

(ii) Ore: If minerals contain a very high percentage of a particular metal and the metal can be profitably extracted from it. These minerals are called ores.

(iii) Gangue: Ores mined from the earth are usually contaminated with large amounts of impurities such as soil, sand, etc., called gangue.

Question 2: Name two metals which are found in nature in the free state.

Answer: The metals which are the least reactive, they are often found in a free state.
For example: Gold, silver, platinum and copper are found in the free state.

Question 3: What chemical process is used for obtaining a metal from its oxide?

Answer 3: Metals in the low of the activity series are very unreactive. The oxides of these metals can be reduced to metals by heating alone.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 3 Metals and non-metals image 6 intext question 3

The metals in the middle of the activity series such as iron, zinc, lead, copper, etc., are moderately reactive. These metal oxides are reduced to the corresponding metals by using suitable reducing agents

ZnO(s) + C(s) → Zn(s) + CO(g)

The metals high up in the reactivity series are very reactive. They are separated from their oxides by electrolysis process.

PAGE NO. 55

Question 1: Metallic oxides of zinc, magnesium and copper were heated with the following metals.

MetalZincMagnesiumCopper
Zinc Oxide   
Magnesium oxide   
Copper oxide   

Answer: Magnesium is the most reactive among these three metals and Zinc is more reactive than Copper. So, Magnesium will displace Zinc oxide and Copper oxide whereas Zinc will displace Copper oxide only.

MetalZincMagnesiumCopper
Zinc OxideNo ReactionDisplacement reactionNo Reaction
Magnesium oxideNo ReactionNo ReactionNo Reaction
Copper oxideDisplacement reactionDisplacement reactionNo Reaction

Question 2: Which metals do not corrode easily?

Answer: The metals which are the least reactive, do not corrode easily.

For example: Gold, silver, platinum and copper.

Question 3: What are alloys?

Answer: An alloy is a homogeneous mixture of two or more metals, or a metal and a non- metal. For example:

  • Stainless steel is an alloy of Nickel and Chromium.
  • Amalgam is an alloy of Mercury.
  • Brass is an alloy of Copper and Zinc.
  • Bronze is an alloy of Copper and Tin.
  • Solder is an alloy of Lead and Tin.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 3 Exercise Questions

Question 1: Which of the following pairs will give displacement reactions?

(a) NaCl solution and copper metal
(b) MgCl2 solution and aluminium metal
(c) FeSO4 solution and silver metal
(d) AgNO3 solution and copper metal.

Answer 1: (d) AgNO3 solution and copper metal

Question 2: Which of the following methods is suitable for preventing an iron frying pan from rusting?

(a) Applying grease
(b) Applying paint.
(c) Applying a coating of zinc
(d) All the above.

Answer 2: (c) Applying a coating of zinc

Question 3: An element reacts with oxygen to give a compound with a high melting point. This compound is also soluble in water. The element is likely to be

(a) calcium
(b) carbon
(c) silicon
(d) iron

Answer 3: (a) The element is likely to be calcium.

Question 4: Food cans are coated with tin and not with zinc because

(a) zinc is costlier than tin
(b) zinc has a higher melting point than tin
(c) zinc is less reactive than tin
(d) zinc is more reactive than tin.

Answer 4: (c) zinc is more reactive than tin

Question 5: You are given a hammer, a battery, a bulb, wires and a switch.

(i) How could you use them to distinguish between samples of metals and non- metals?

(ii) Assess the usefulness of these tests in distinguishing between metals and non–metals.

Answer 5: (i) With the hammer, we can beat the sample and if it can be beaten into thin sheets (that is, it is malleable), then it is a metal otherwise a non-metal. Similarly, we can use the battery, bulb, wires, and a switch to set up a circuit with the sample. If the sample conducts electricity, then it is a metal otherwise a non-metal.

(ii) The above tests are useful in distinguishing between metals and non-metals as these are based on the physical properties. No chemical reactions are involved in these tests.

Question 6: What are amphoteric oxides? Give two examples of amphoteric oxides.

Answer: Those oxides that behave as both acidic and basic oxides are called amphoteric oxides.
Examples: aluminium oxide (Al2O3)

Al2O3 + 6HCl → 2AlCl3 + 3H2O  [Basic ]

Al2O3 + 2NaOH → 2NaAlO2 + H2O   [ Acidic ]

Zinc oxide (ZnO) is also an amphoteric oxide.

Question 7: Name two metals which will displace hydrogen from dilute acids, and two metals which will not.

Answer 7: Metals that are more reactive than hydrogen displace it from dilute acids.
For example: sodium and potassium.

Metals that are less reactive than hydrogen do not displace it.
For example: copper and silver.

Question 8: In the electrolytic refining of a metal M, what would you take as the anode, the cathode and the electrolyte?

Answer 8: In the electrolytic refining of a metal M:
Anode → Impure metal M
Cathode → Thin strip of pure metal M Electrolyte → Solution of salt of the metal M

Question 9: Pratyush took sulphur powder on a spatula and heated it. He collected the gas evolved by inverting a test tube over it, as shown in the figure below.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 3 Metals and non-metals image 7 exercise question 9

(a) What will be the action of gas on-
(i) dry litmus paper?
(ii) moist litmus paper?

(b) Write a balanced chemical equation for the reaction taking place.

Answer 9: (a) (i) There will be no action on dry litmus paper.

(ii) Since the gas is sulphur dioxide (SO2), it turns moist blue litmus paper to red because sulphur dioxide reacts with moisture to form sulphurous acid.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 3 Metals and non-metals image 8 exercise question 9

Question 10: State two ways to prevent the rusting of iron.

Answer: Two ways to prevent the rusting of iron are:

Oiling, greasing, or painting: By applying oil, grease, or paint, the surface becomes water proof and the moisture and oxygen present in the air cannot come into direct contact with iron. Hence, rusting is prevented.

Galvanization: An iron article is coated with a layer of zinc metal, which prevents the iron to come in contact with oxygen and moisture. Hence, rusting is prevented

Question 11: What type of oxides is formed when non-metals combine with oxygen?

Answer: Non-metals combine with oxygen to form acidic oxides.
For example:

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 3 Metals and non-metals image 9 exercise question 11

Question 12: Give reasons :
(a) Platinum, gold and silver are used to make jewellery.
(b) Sodium, potassium and lithium are stored under oil.
(c) Aluminium is a highly reactive metal, yet it is used to make utensils for cooking.
(d) Carbonate and sulphide ores are usually converted into oxides during the process of extraction.

Answer:

(a) Platinum, gold, and silver are used to make jewellery because they are very lustrous. Also, they are very less reactive and do not corrode easily.

(b) Sodium, potassium, and lithium are very reactive metals and react very vigorously with air as well as water. Therefore, they are kept immersed in kerosene oil in order to prevent their contact with air and moisture.

(c) Though aluminium is a highly reactive metal, it is resistant to corrosion. This is because aluminium reacts with oxygen present in the air to form a thin layer of aluminium oxide. This oxide layer is very stable and prevents further reaction of aluminium with oxygen. Also, it is light in weight and a good conductor of heat. Hence, it is used to make cooking utensils.

(d) Carbonate and sulphide ores are usually converted into oxides during the process of extraction because metals can be easily extracted from their oxides rather than from their carbonates and sulphides.

Question 13: You must have seen tarnished copper vessels being cleaned with lemon or tamarind juice. Explain why these sour substances are effective in cleaning the vessels.

Answer: Copper reacts with moist carbon dioxide in the air to form copper carbonate and as a result, copper vessel loses its shiny brown surface forming a green layer of copper carbonate. The citric acid present in the lemon or tamarind neutralises the basis copper carbonate and dissolves the layer. That is why tarnished copper vessels are cleaned with lemon or tamarind juice to give the surface of the copper vessel its characteristic lustre.

Question 14: Differentiate between metal and non-metal on the basis of their chemical properties.

Answer:

MetalsNon-metals
Metals are electropositive.Non-metals are electronegative.
They react with oxygen to form basic oxides.They react with oxygen to form acidic or neutral oxides.
These have ionic bonds.These have covalent bonds.
They react with water to form oxides and hydroxides. Some metals react with cold water, some with hot water, and some with steam.They do not react with water.
They react with dilute acids to form a salt and evolve hydrogen gas. However, Cu, Ag, Au, Pt, Hg do not react.They do not react with dilute acids. These are not capable of replacing hydrogen.
They react with the salt solution of metals.They react with the salt solution of non-metals.
They act as reducing agents (as they can easily lose electrons).These act as oxidizing agents (as they can gain electrons).

Question 15: A man went door to door posing as a goldsmith. He promised to bring back the glitter of old and dull gold ornaments. An unsuspecting lady gave a set of gold bangles to him which he dipped in a particular solution. The bangles sparkled like new but their weight was reduced drastically. The lady was upset but after a futile argument the man beat a hasty retreat. Can you play the detective to find out the nature of the solution he had used?

Answer: He must have dipped the gold in the solution of aqua regia − a 3:1 mixture of conc. HCl and conc. HNO3. Aqua regia is a fuming, highly corrosive liquid. It dissolves gold in it. After dipping the gold ornaments in aqua regia, the outer layer of gold gets dissolved and the inner shiny layer appears. That is why the weight of gold ornament reduced.

Question 16: Give reasons why copper is used to make hot water tanks and not steel (an alloy of iron).

Answer: Copper does not react with cold water, hot water, or steam. However, iron reacts with steam. If the hot water tanks are made of steel (an alloy of iron), then iron would react vigorously with the steam formed from hot water.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 3 Metals and non-metals image 10 exercise question 16

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page