NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 1 Who Did Patrick’s Homework

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 1 Who Did Patrick’s Homework is given here. These Solutions covers answers for all the questions given in the chapter. These solutions will help students to prepare well and face the English exam with full confidence. You can also download the PDF of these solutions for free.

Class 6 English Honeysuckle Chapter 1 Questions and Answers

Working with the Text

Answer the following questions (Refer to that part of the text whose number is given against the question. This applies to the comprehension questions throughout the book.)

Question 1: What did Patrick think his cat was playing with? What was it really? (2)

Answer: Patrick thought that his cat was playing with a little doll. The cat was actually playing with an extremely tiny man, who wore a woollen shirt with old fashioned britches and a high tall hat.

Question 2. Why did the little man grant Patrick a wish? (2)

Answer: Patrick saved the little man’s life from the cat as he did not hand him over to the cat. Out of gratefulness, the elf promised to grant a wish to Patrick.

Question 3. What was Patrick’s wish? (3)

Answer: Patrick hated doing homework. His greatest wish was that the little man should do all his homework till the end of the session.

Question 4. In what subjects did the little man need help, to do Patrick’s homework? (5, 6)

Answer: The little man needed Patrick’s help in maths, English and history.

Question 5. How did Patrick help him? (7)

Answer: Patrick helped him by working harder than ever. He even stayed up at nights.

Question 6. Who do you think did Patrick’s homework – the little man, or Patrick himself? Give reasons for your answer. (9, 10)

Answer: In reality, Patrick did all the homework by himself. He had to help the little man over and again with proper guidance and brought books from the library to do the homework.

Working with language

Question A:

Fill in the blanks in the sentences below with the words or phrases from the box. (You may not know the meaning of all the words. Look such words up in a dictionary, or ask your teacher.)

out of luckmysterytrue to his wordchores
semesterbetween you and melook up

1. Some people find household ————— bore, but I like to help at home.
2. Who stole the diamond is still a —————
3. This ———— we are going to have a class exhibition.
4. —————, the elf began to
5. Can you ————— this word in the dictionary
6. I started early to be on time, but I was ————. There was a traffic jam!
7. She says she’s got a lot of books, but ———help Patrick. I think most of them are borrowed


Answer A:
1. chores
2. mystery
3. semester
4. True to his word
5. look up
6. out of luck
7. between you and me

Question B. Use the clues given below to complete this crossword puzzle.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 1 Who did Patrick's Homework image 1

Across
1. very tired
2. had an angry look on the face
3. short trousers
4. a fault in a machine that prevents it from working properly
5. a small and naughty boy-fairy

Down
6. work that must be done everyday, often boring
7. a basket with a lid
8. gave a short, high-pitched cry

Answer:

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 1 Who did Patrick's Homework image 2

Speaking

Question 1. In the story Patrick does difficult things he hates to do, because the elf pretends he needs help. Have you ever done something difficult or frightening, by pretending about it in some way? Tell your classmates about it.

Or

Say what you feel about homework. (The words and phrases in the boxes may help you.) Do you think it is useful, even though you may not like it? Form pairs, and speak to each other.

For example:
You may say, “I am not fond of homework.”
Your partner may reply, “But my sister helps me with my lessons at home, and that gives a boost to my marks.”

(not) be fond of(not) take to(not) develop a liking for
(not) appeal to(not) be keen on(not) have a taste for
supportassistwith the aid of
helpbe a boongive a boost to

Answer:

A. I do not like homework.
B. But my sister helps me. Now, it gives a boost to my marks.
A. This idea doesn’t appeal to me. I am afraid it will be cheating.
B. No. It’s not cheating. My sister supports me by explaining the difficult points only.
A. I see. So, you slowly develop a liking for it yourself.
B. Exactly. I have taken to doing my homework very regularly.
A. Well, I will also try to develop a taste for it. Does the idea of having some help-books appeal to you?
B. Sure. They say it can be a boon if used properly.
A. I am keen on trying it soon.
B. Good. I am sure, you will soon take to doing your homework.

Writing

Question A. This story has a lot of rhyming words, as a poem does. Can you write out some parts of it like a poem, so that the rhymes come at the end of separate lines? For example: Patrick never did homework. ‘Too boring”, he said. He played baseball and Hockey and Nintendo instead.

Answer:

  • The man was too small in size
    He was true and wise.
  • The elf promised to do all that
    As Patrick saved the elf from the cat.
  • Patrick love to play not work. 
    Always keep pending homework.


Question B. Look at these sentences.

1.‘Too boring,” he said.
2.Cleaned his room, did his chores.
When we speak we often leave out words that can easily be guessed.
We do not do this when we write, unless we are trying to write as we speak (as in the story). So, if we were to write carefully, we would say:

  • Homework is too boring, he said.
  • He cleaned his room and did his chores.


Question C. Rewrite the following incomplete sentences carefully, so that the reader does not have to guess what is left out.
1. more and more books.
2. too difficult.
3. got up late, missed the bus.
4. solved the mystery.

Answer C:
1. The writers and poets read more and more books.
2. This personal question is too difficult to answer.
3. When I got up late yesterday morning, I missed the school bus.
4. Lord Krishna solved the mystery of life after death.


Question D:  Look at this cartoon by R. K. Laxman. Read the sentence given below the cartoon. Discuss the following questions with your partner.

  • What is it about?
  • Do you find it funny? If so, why?
  • Do you think a cartoon is a serious drawing? Why or why not?
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 1 Who did Patrick's Homework image 3

Answer: 1. It is about a father’s concern for the betterment of his child.

2. Yes, the cartoon is really funny. Father orders the child to labour (to work hard) with his studies. But he forbids the boy to read the laws against child labour.

3. A cartoon is chiefly meant to make us laugh. It is also a serious drawing in one sense. It draws our attention to some problem that affects us all.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page