NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward is given here. These Solutions covers answers for all the questions given in the chapter. These solutions will help students to prepare well and face the English exam with full confidence. You can also download the PDF of these solutions for free.

Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Questions and Answers

Working with the Text

Question A: Answer the following questions.

1. Why did Taro run in the direction of the stream?

Answer: Taro ran in the direction of the stream because he had heard the sound of falling water. Earlier, he had neither heard nor seen any stream nearby. So he ran to see what it was.

2. How did Taro’s father show his happiness after drinking sake?

Answer: Taro’s father was so delighted with the saké that when he swallowed a sip of the liquid, he stopped shivering and became energetic and he did a little dance in the middle of the floor.

3. Why did the waterfall give Taro sake and others water?

Answer: The waterfall obliged Taro and changed water into sake. The reason was that he was a thoughtful son. He served his old parents sincerely. Sake was the reward for his goodness. Other people were just greedy. So they got only plain water.

4. Why did the villagers want to drown Taro?

Answer: The villagers wanted to drown ‘Taro because they thought that they had been tricked by him. Taro had told them that the waterfall gave sake. They were getting cold water.

5. Why did the Emperor reward Taro?

Answer: The Emperor of Japan rewarded Taro for being good and kind towards his parents. This was Emperor’s way to encourage all children to respect, obey and serve their parents.

Question B: Mark the right item.

1. Taro earned very little money because
(i) he didn’t work hard enough.
(ii) the villagers didn’t need wood.
(iii) the price of wood was very low.

Answer: (iii) the price of wood was very low.

2.Taro decided to earn extra money
(i) to live a more comfortable life.
(ii) to buy his old father some sake.
(iii) to repair the cracks in the hut.

Answer: (ii) to buy his old father some sake.

3. The neighbour left Taro’s hut in a hurry because
(i) she was delighted with the drink.
(ii) she was astonished to hear Taro’s story.
(iii) she wanted to tell the whole village about the waterfall.

Answer: (iii) she wanted to tell the whole village about the waterfall.

Working with Language

Question A: Strike off the words in the box below that are not suitable.
Taro wanted to give his old parents everything they needed. This shows that he was ….

thoughtfulhardworkinglovinghonest
consideratetrustworthyefficientkind

Answer: Taro wanted to give his old parents everything they needed. This shows that he was honest, trustworthy and efficient.

Question B.

1.‘This made Taro sadder than ever.”
This’ refers to
(i) a strong wind that began to blow.
(ii) Taro’s father’s old age.
(iii) Taro’s inability to buy expensive sake for his father.
(Mark the right item.)

Answer: (iii) Taro’s inability to buy expensive sake for his father.

2. ‘This, said the emperor was to encourage all children to honour and obey their parents.”
This’ refers to
(i) the most beautiful fountain in the city.
(ii)rewarding Taro with gold and giving the fountain his name.
(iii)sending for Taro to hear his story.
(Mark the right item.)

Answer: (ii)rewarding Taro with gold and giving the fountain his name.

Question C. Arrange the words below in pairs that rhyme.
Example: young – lung
money – sunny

youngsadmoneychoplunglast
waxcouldbadsoundaxewood
waystopsunnyfastroundday

Answer:

sadbad
chopstop
lastfast
waxaxe
couldwood
soundround
wayday

Question D:

1. Fill in the blanks with words from the box.

lonelylittlehardyoung
thoughtfuldeliciousbeautiful

A ——————–— woodcutter lived on a ——————–— hillside. He was a ——————–——— son who worked ——————–——— but earned ——————–——— money. One day he saw a ——————–——— waterfall hidden behind a rock. He tasted the water and found it ——————–———.

Answer:young woodcutter lived on a lonely hillside. He was a thoughtful son who worked hard but earned little money. One day he saw a beautiful waterfall hidden behind a rock. He tasted the water and found it delicious.

2. Find these sentences in the story and fill in the blanks.
(i)This made Taro____________ than ever. (3)
(ii)He decided to work___________ than before. (3)
(iii)Next morning Taro jumped out of bed_____________ than usual. (4)
(iv) He began to chop even____________ . (4)
(v) Next morning, Taro started for work even_____________________ than the morning before.

Answer: (i) This made Taro sadder than ever.

(ii) He decided to work harder than before.

(iii) Next morning, Taro jumped out of bed earlier than usual.

(iv) He began to chop even faster.

(v) Next morning, Taro started for work even earlier than the morning before.

Speaking and Writing

Question A: Speak the following sentences clearly but as quickly as you can learn them by heart.

(i) How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck would chuck wood.

(ii) Betty bought a bit of butter, but the bit of butter was a little bitter so she bought some better butter to make the bitter butter better.

Answer: Do it yourself in the classroom.

Question B:

1. The story ‘Taro’s Reward’ shows that Taro is thoughtful, hardworking and
also wise. Read aloud the parts of story that show these qualities in Taro.

Answer: “All day long he chopped wood in the forest. Though he worked very hard, he earned very little money. This made him sad, for he was a thoughtful son and wanted to give his old parents everything they needed.”

2. (i) Like Patrick in the story ‘Who did Patrick’s Homework’, Taro is helped by magic. Do you believe in magic? What are the magical things that happen in these stories?

Answer: My parents say there is no such thing as magic. It is all a matter of playing tricks. But I agree with the elders only partly. Magic is not all sleight of hand or mesmerism. There is some supernatural agency that carries out the tricks. In the case of Patrick, there was an elf or small man. He was not one like us. In the case of Taro, there appears a waterfall behind the rocks. Secondly, its water tasted like sake. These were magical things.

(ii) Which story do you like better, and why? Do you know such stories in other languages? Discuss these questions in class.

Answer: I like Taro’s story better because it teaches us to help our parents. There are such stories in every language. For example, in Sanskrit, there are Ramayana and Mahabharata which are full of such stories. In Ramayana Lord Hanuman not only crosses the ocean but enters Lanka in the shape of a mosquito.

3. Now write a paragraph or two about these two stories, comparing them.

Answer: Reward.’. Patrick hated homework. He played hockey and basketball instead. This was something quite natural. All children find doing homework boring and dull. Taro, on the other hand, was a thoughtful, wise and hardworking boy. He was just the opposite of Patrick. Even God favours and rewards such a boy. A magical waterfall gave him an intoxicating drink for his old father. Both the stories teach us lessons.

Question C:

1. Listen to these children. What are they talking about?

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro's Reward image

Answer: The three boys are discussing their problems. The first boy considers swimming to be more difficult than driving. The second boy disagrees to it. He thinks that swimming is much less difficult than driving. However, the third boy thinks that learning English is the most difficult task in comparison to swimming and driving.

2. Work in groups. Come to some agreement on each of the activities given below. Decide which is the most interesting, dullest, most dangerous, safest, most rewarding, most exciting.

cookingfishingplaying football
knittingdancinglistening to music
readingsewingmountain climbing
walkingswimminglearning languages
paintingwatching TVstamp collecting

Answer:
most interesting: dancing, watching TV, listening to music
dullest: knitting, sewing, learning languages
most dangerous: mountain climbing
safest: walking, stamp collecting
most rewarding: cooking, reading, fishing, painting
most exciting: playing football, swimming

Dictation

1. Write against each two new words that rhyme with it.
1. bed ______, ______ shed, led
2. wax ______,_______ axe, fax
3. fast ______,_______ last, cast
4. chop ______,______ cop, flop
5. young _____,______ among, tongue

Answer:

1. bed shed, led
2. wax axe, fax
3. Fast last, cast
4. chop cop, flop
5. young among, tongue

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page