NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 4 An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla is given here. These Solutions covers answers for all the questions given in the chapter. These solutions will help students to prepare well and face the English exam with full confidence. You can also download the PDF of these solutions for free.

Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 Questions and Answers

Working with the Text

Question A: Answer the following questions.

1. Where was Kalpana Chawla born? Why is she called an Indian-American?

Answer: Kalpana Chawla was born at Kamal, in Haryana. She was born in India, but married anAmerican and became a naturalised citizen. So, she is called an Indian- American.

2. When and why did she go to the U.S? Who did she marry?

Answer: Kalpana went to the U.S. for higher studies in aeronautical engineering. There she married the flight instructor Harrison.

3. How did she become an astronaut? What gave her the idea that she could be an astronaut?

Answer: Kalpana had already got a bachelor’s degree in aeronautical engineering before she wentto the U.S. She earned her Ph.D. in aerospace engineering. In 1994 she was selected by NASA for training as an astronaut. She was encouraged by the people around her.

4.What abilities must an astronaut have, according to the journalist?

Answer: An astronaut needs to know a lot about biology and aeronautical engineering. He/ shemust have wide knowledge of science subjects.

5. Describe Kalpana Chawla’s first mission in space.

Answer: Kalpana’s first mission in the space shuttle, Columbia, was nearly 16 days long. She wentaround the earth 252 times. Among her colleagues were a Japanese and a Ukranian astronauts. They performed so many experiments.

6. What does Kalpana Chawla say about pursuing a dream? Do you agree with her that success is possible?

Answer: Kalpana Chawla, a girl from a small town, touched the skies. In her message to collegestudents of Chandigarh, from space she said that it was always possible to realise one’s dream. One could certainly get success provided one had the vision and the courage. Yes, I do agree with her on this point.

B. Read the newspaper report to find the following facts about the Columbia’s ill- fated voyage.

1. Date and place of lift off: ______________________________

2. Number of astronauts on board: _____________________

3. Number of days it stayed in space: ___________________

4. Number of experiments done by scientists: _________

5. Date of return journey: _______________________________

6. Height at which it lost contact: _______________________

Answer:

1. Date and place of lift off: 16 January 2003
2. Number of astronauts on board: 7
3. Number of days it stayed in space: About 16 days (15 days, 16 hours & 34 minutes)
4. Number of experiments done by scientists: 80 experiments
5. Date of return journey: 1 February 2003
6. Height at which it lost contact: 200,000 feet

Working with Language

A. Match the following:

unprecedented space tragedysomething that causes feelings of respect and wonder
certified flight instructorhaving knowledge of a wide variety of subjects
space missionnowadays, in these times
super specialisationa set of jobs to be done in space by a group
encyclopedic knowledgea person with the correct qualification to teach people to fly planes
awe-inspiringa sad accident of a kind that has never happenedbefore in space
in this agegreat expertise in a limited field or a particular subject

Answer:

unprecedented space tragedya sad accident of a kind that has never happenedbefore in space
certified flight instructora person with the correct qualification to teach people to fly planes
space missiona set of jobs to be done in space by a group
super specialisationgreat expertise in a limited field or a particular subject
encyclopedic knowledgehaving knowledge of a wide variety of subjects
awe-inspiringsomething that causes feelings of respect and wonder
in this agenowadays, in these times

Question B. Use these phrases in sentences of your own, after finding out their meanings.

1. broke apart            
2. streaked over                 
3. spread across
4. lifted off                     
5. blast off                 
6.  went on
7. cheered along          
8. on board         
9. carry on

Answer:

1. broke apart– (parted, separated): The two wheels of my bicycle broke apart suddenly.

2. streaked over– (left a thin line or work): The jet plane streaked over our house high in thesky.

3. spread across– (became widely known or felt): The flu spread across the whole locality.

4. lifted off– (rose from the launching site): The helicopter lifted off the helipad with only twopassengers.

5. blast off– (take off noisily): The spaceship blasted off at 2.30 a.m. sharp.

6. went on– (continued): The discussion went on the whole night.

7. cheered along– (encouraged): All the runners were cheered along by their fans.

8. on board– (inside the plane): The huge ship had nearly 500 passengers on board.

9. carry on– (continue doing something): She decided finally to cany on with her boss.

Question C. We add ‘un-’ to make opposites.

For example, true – untrue
Add ‘un-’ to the words below to make their opposites. Then look up the meanings of the words you have formed in the dictionary.

1. identified __________
2. controlled __________
3. attended ____________
4. successful ____________
5. important _____________
6. educated _____________
7. interesting ___________
8. qualified _____________
9. trained _______________
10. answerable _________

Answer:

(1) Identified: unidentified                      
Meaning: Not recognised   

(2) Controlled uncontrolled:                   
Meaning:  Lawless        

(3) attended:  unattended                          
Meaning:   Not looked after     

(4) successful: unsuccessful                     
Meaning: Failed      

(5) important: unimportant                   
Meaning:   Not necessary      

(6) educated: uneducated                         
Meaning:   Illiterate    

(7) Interesting: uninteresting                  
Meaning: Boring     

(8) Qualified: unqualified                          
Meaning: Failed to clear criterion     

(9) Trained: untrained                               
Meaning: without experience     

(10) Answerable: unanswerable               
Meaning: Failed to reply    

Speaking

In her message to students of her college, Kalpana Chawla said, “May you have the vision to find the path from dreams to success … Wishing you a great journey.”

Form pairs. Use “May you…” and “I wish you/Wishing you” to wish your partner good luck and success in

(i) a sports event,
(ii) a quiz or a competition, and
(iii) a test or examination.

Be sure to thank your partner when she/he wishes you in turn. You may also look up a telephone directory, or go to a post office, and get a list in English and Hindi of standard phrases that can be sent in greeting telegrams anywhere in India. Discuss which of these you might use, and when. Compare the English and Hindi phrases for expressing good wishes. Do you know such phrases in any other language?

Answer:  (i) Wishing you a great score in this cricket match.

(ii) Have a great success in this quiz competition.

(iii) Have a success with flying colours in this test.

A. Do you have a ‘dream’, or something you very much wish to do ? Write a paragraph saying what you want or wish to do. Then say (in another paragraph) how you think you can make your dream come true.
Solution:
Yes, I have a dream. This is of serving my country as a lawyer. I will work selflessly to get justice for the poor. They say that justice delayed is justice denied. But in our country, the poor seldom get any justice at all. To realise my dream, I will have to learn law.

I wish to get the highest degree. Then, I may have to work under some senior advocate for a while. After that I will start practising independently.

B. Given below are some words that are spelt differently in British and American English. Fill in the blanks accordingly.

British American

1. colour ———
2. ——— labor
3. ———— traveler
4. counsellor ———
5. centre —————
6. ———— theater
7. ———— organize
8. realise ————
9. ———— defense
10. offence ————

Answer:

British American
1. colour color
2. labour labor
3. traveller traveler
4. counsellor counselor
5. centre center
6. theatre theater
7. organize organize
8. realise realize
9. defence defense
10. offence offense

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page