NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play is given here. These Solutions covers answers for all the questions given in the chapter. These solutions will help students to prepare well and face the English exam with full confidence. You can also download the PDF of these solutions for free.

Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Questions and Answers

Working with the Text

Question A. Match the sentences under I with those under II.

I.
1. Jumman and Algu were the best of friends.
2. Jumman’s aunt transferred her property to him.
3. The aunt decided to appeal to the panchayat.
4. Algu was unwilling to support the aunt.
5. Jumman was very happy to hear Algu’s name as head Panch.

II
1. He believed that his friend would never go against him.
2. She wanted justice.
3. In the absence of one, the other took care of his family.
4. The condition was that he would be responsible for her welfare.
5. The bond of friendship between him and Jumman was very strong.

Answer:

III
1. Jumman and Algu were the best of friends.3. In the absence of one, the other took care of his family.
2. Jumman’s aunt transferred her property to him.4. The condition was that he would be responsible for her welfare.
3. The aunt decided to appeal to the panchayat.2. She wanted justice.
4. Algu was unwilling to support the aunt.5. The bond of friendship between him and Jumman was very strong.
5. Jumman was very happy to hear Algu’s name as head Panch.1. He believed that his friend would never go against him.

Answer B. Who says this to whom and why?

1. “My wife knows best how to run the house.”
2. “But is it right, my son, to keep mum and not say what you consider just and fair?”
3. “What have you to say in your defence?”
4. “I can’t pay you a penny for the wretched beast you sold me.”
5. “Victory to the panchayat. This is justice.”

Answer:

(1) Jumman speaks these words to his aunt. He wanted to get rid of his aunt. He did not want to give her any allowance.

(2) Jumman’s aunt said this to Algu. She had gone to Algu for help but Algu had politely refused her plea. He did not want to go to the panchayat because Jumman was his friend and he could not go against him.

(3) Algu says this to Jumman when Algu is made a Panch by Jumman’s aunt. He said this because he wanted to be unbiased.

(4) Samjhu Sahu said this to Algu Chowdhry. The latter had demanded the money for the bullock he had sold to Samjhu Sahu. Samjhu Sahu said so because he had become dishonest and did not want to pay Algu’s money.

(5) Jumman was the head He could easily give his verdict against Algu. But the seat of panch made him fair and just. He asked Sahu to pay the money to Algu. At this Algu shouted with joy and welcomed the fair judgement.

Question C. Answer the following questions.

1. “Then the situation changed.” What is being referred to?

Answer: The reference, here, is to the situation in which Jumman’s aunt transferred her property to him.

2. When Jumman’s aunt realised that she was not welcome in his house, what arrangement did she suggest?

Answer: Jumman’s aunt could not bear insults any more. She wanted to cook her food separately. She demanded monthly allowance from her nephew.

3. What was the villagers’ reaction when the aunt explained her case to them?

Answer: The old woman went to several villagers to explain her case and get their support. But some showed sympathy, and some laughed at her. A few advised her to make peace with Jumman.

4. Why was Jumman happy over Algu’s nomination as head Panch?

Answer: Villager’s gave mixed reactions. Some sympathized with her, some laughed at her and some others said that she should try to make up with Jumman and his wife.

5. “God lives in the heart of the Panch”,the aunt said. What did she mean?

Answer: The aunt meant that a person in the seat of a judge becomes fair and just like God. He is not guided by his personal likes and dislikes. He can not do any injustice. He is God’s representative.

6. What was Algu’s verdict as head Panch? How did Jumman take it?

Answer: Algu’s verdict was that Jumman must pay his aunt a monthly allowance or else the property went back to her. Jumman was stunned. From that day he began to count Algu as one of his enemies. He was burning with the desire to take revenge on him.

7. Algu found himself in a tight spot. What was his problem?

Answer: Algu sold his bullock to Samjhu Sahu, a cartman. Sahu promised to pay the price within amonth. But during this period he took so much work from the animal that it died. Sahu became dishonest. He refused to pay the money.

8. Why was Algu upset over Jumman’s nomination as head Panch?

Answer: Algu was upset over Jumman’s nomination as head Panch because he was certain that Jumman will take revenge of the judgement that Algu has given earlier.

9. What was Jumman’s verdict as head Panch? How did Algu take it?

Answer: Jumman’s verdict was that Sahu had to pay the price of bullock to Algu. Because when Sahu purchased the bullock from Algu it was hale and hearty. This was a genuine decision. Algu took it happily and said it was victory of panchayat.

10. Which of the following sums up the story best?

(i)“I also know that you will not kill your conscience for the sake of friendship​.”
(ii) “Let no one deviate from the path of justice and truth for friendship or enmity.”
(iii) ‘The voice of the Panch is the voice of God.”Give a reason for your choice.

Answer: (ii) “Let no one deviate from the path of justice and truth for friendship or enmity.”

This sentence sums up the story best. In the story, we see justice being done in spite of friendship or enmity. Algu delivered a just judgment even though he was friends with Jumman, and Jumman did the same, although he had become Algu’s enemy.

Working with the language

A. Replace the italicized portion of each sentence below with a suitable phrase from the box. Make necessary changes, wherever required.

look after, swallow, make it up, keep mum, go into, ease one’s conscience, as ill luck would have it, a tight spot, take chances, my heart sank

1. The best way to avoid an unnecessary argument is to remain silent.

2. Unfortunately, the train I was trying to catch was cancelled.3. He has been told not to take risks while driving a car through a crowded street.

4. The patient needs to be properly taken care of.

5. Why don’t the two of you end your quarrel by shaking hands?

6. I was in a difficult situation till my friends came to my rescue.

7. When I saw a pile of dirty dishes, I felt very disappointed.

8. I will examine the matter carefully before commenting on it.

9. They criticized him in the meeting but he accepted without protest all the criticism.

10. It will free me from worry to know that I had done nothing wrong.

Answer:

1. The best way to avoid an unnecessary argument is to keep mum.

2As ill luck would have it, the train I was trying to catch was cancelled.3. He has been told not to take chances while driving a car through a crowded street.

4. The patient needs to be properly looked after.

5. Why don’t the two of you make it upby shaking hands?

6. I was in a tight spot till my friends came to my rescue.

7. When I saw a pile of dirty dishes, my heart sank.

8. I will go into the matter carefully before commenting on it.

9. They criticized him in the meeting but he swallowed all the criticism.

10. It will ease my conscience to know that I had done nothing wrong.

B. Look at the following phrases and their meanings. Use the phrases to fill in the blanks in the sentences given below.

set up — put in place or start

set aside — save or keep for a particular purpose

set down — write or record

set out — start on a journey

set in — begin and seem likely to continue

1. Why don’t you ——— your ideas on paper?

2. A fund has been ——— for the soldiers’ families.

3. We should ——— a little money every month.

4. You should buy some woolens before winter ________.

5. They ——— on the last stage of their journey.

Answer:
1. set down
2. set up
3. set aside
4. sets in
5. set out

Speaking and Writing

A. Look at the following picture. One asks a question, the other answers it. Then the answer is noted in a form as shown below.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play image 1

Answer: Do it yourself.

1. Do you have a separate room for sleep and study ? ” Yes/No
2. Would you prefer to live in a joint family ? Yes/No
3. Do you get on with people ? Yes/No
4. Do you like the area you live in ? Yes/No
5. Do you find the place overcrowded ? Yes/No
6. Do you use public transport ? Yes/No
7. Would you like a vehicle of our own ? Yes/No
8. Do you like reading ? Yes/No
9. Would you like to be a teacher/doctor/engineer/architect? Yes/No

Answer: Do it yourself.

C. Now that you have completed the above project, write a brief report stating what you did, how you did it and the conclusion.

Answer: My friend answered all my questions in a free and frank manner. He said that he would be happy to have a separate room for sleep and study. He preferred to live in a joint family. He loved to meet people and he liked the locality he lived in. The locality was not over-crowded. He didn’t mind travelling by bus. He was fond of reading. His ambition was to be an architect.

Dictation

Question 1.
Your teacher will speak the words listed below. Write against each a word of the opposite meaning.
Examples :
liquid solid
hard soft

1. old _____________
2. wet _____________
3. open _____________
4. blunt _____________
5. forget _____________

Solution:

1. young
2. dry
3. close
4. sharp
5. remember

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page