NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 1 The Tiny Teacher

NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 1 The Tiny Teacher provides answers to all the questions of the English supplementary reader The Alien Hand. These solutions are prepared carefully by our expert teachers to help students in their studies. All the answers are as per the CBSE guidelines and help you to can score good marks in the exam. Here we have also given NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 1 The Tiny Teacher in PDF format for free.

NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 1 The Tiny Teacher

Comprehension Check (Page 3)

Question 1. The story of an ant’s life sounds almost untrue.

The italicized phrase means

(i) highly exaggerated.
(ii) too remarkable to be true.
(iii) not based on facts.

Answer: (i) highly exaggerated.

Question 2. Complete the following sentences.

(i) An ant is the smallest, _______________________________________.

(ii) We know a number of facts about an ant’s life because _______________________.

Answer: (i) An ant is the smallest, commonest and wisest insect we have seen.

(ii) We know a number of facts about an ant’s life because there are people who have kept ants as pets and have watched them closely.

Question 3. In what ways is an ant’s life peaceful?

Answer: An ant’s life is peaceful because each ant does its share of work intelligently and bravely, and never fights with other members of the group.

Comprehension Check (Page 5)

Question 1. How long does it take for a grub to become a complete ant?

Answer: It takes two to three weeks for the grub to transform into cocoon and then another three weeks to convert into a complete ant.

Question 2. Why do the worker ants carry the grubs about?

Answer: The worker ants carry them about daily for airing, exercise and sunshine.

Question 3. What jobs are new ants trained for?

Answer: The new ants are trained as workers, soldiers, builders, cleaners, etc.

Question 4. Name some other creatures that live in anthills.

Answer: Some other creatures that live in anthills are beetles, lesser breeds of ants, greenfly etc.

Question 5. Mention three things we can learn from the ‘tiny teacher’. Give reasons for choosing these items.

Answer: Three things we can learn from the ‘tiny teacher’ are sense of duty and discipline, cleanliness and loyalty to the land where they live. These are the qualities that most humans lack.

Exercise

Discuss the following topics in groups.

Question 1. (i) What problems are you likely to face if you keep ants as pets?

(ii) When a group of bees finds nectar, it informs other bees of its location, quantity, etc. through dancing. Can you guess what ants communicate to their fellow ants by touching one another’s feelers?

Answer: These questions are supposed to be done in groups. Students have to do this by their own. If further demanded, our team will provide the solution.

Question 2. Complete the following poem with words from the box below. Then recite the poem.

Soldiers live in barracks

And birds in ———————,

Much like a snake that rests

In a ———————. No horse is able

To sleep except in a ———————.

And a dog lives well,

Mind you, only in a ———————.

To say ‘hi’ to an ant, if you will,

You may have to climb an ———————.

holekennelnestsanthillstable

Answer:

Soldiers live in barracks

And birds in nests,

Much like a snake that rests

In a hole. No horse is able

To sleep except in a stable.

And a dog lives well,

Mind you, only in a kennel.

To say ‘hi’ to an ant, if you will,

You may have to climb an anthill.

2 thoughts on “NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 1 The Tiny Teacher”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page