NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 2 Bringing Up Kari

NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 2 Bringing Up Kari provides answers to all the questions of the English supplementary reader The Alien Hand. These solutions are prepared carefully by our expert teachers to help students in their studies. All the answers are as per the CBSE guidelines and help you to can score good marks in the exam. Here we have also given NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 2 Bringing Up Kari in PDF format for free.

NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 2 Bringing Up Kari

Exercises

Answer the following questions.

Question 1. The enclosure in which Kari lived had a thatched roof that lay on thick tree stumps. Examine the illustration of Kari’s pavilion on page 8 and say why it was built that way.

Answer: The enclosure was so built as to make it suitable for Kari. Kari bumped against the poles as he moved about. Since these poles were thick tree stumps, they did not give way.

Question 2. Did Kari enjoy his morning bath in the river? Give a reason for your answer.

Answer: Yes, Kari used to enjoy his morning bath in the river. He would lie down on the sand and the author will rub his back with clean sand for an hour. Post that, he would stay in the water for a long time.

Question 3. Finding good twigs for Kari took a long time. Why?

Answer: Finding good twigs for Kari took a long time because his friend had to climb all kinds of trees to get the most delicate and tender twigs. Also, if a twig is mutilated an elephant will not touch it. So, one had to be very sharp hatchet to cut down these twigs which took half an hour to sharpen it. It was not an easy job.

Question 4. Why did Kari push his friend into the stream?

Answer: Kari pushed his friend, the narrator into the stream because there was a boy lying flat at the bottom of the river and he wanted him to save the drowning boy.

Question 5. Kari was like a baby. What are the main points of comparison?

Answer: Kari was like a baby because he had to be trained to be good just like a baby. He had to be taught when to sit down, when to walk, when to go fast, and when to go slow. When he was naughty, he need to be scolded and if not, he will do more mischief.

Question 6. Kari helped himself to all the bananas in the house without anyone noticing it. How did he do it?

Answer: Kari helped himself to all the bananas in the house without anyone noticing it. He did so with the help of his long trunk. He would steal the bananas kept on the dining table through the window.

Question 7. Kari learnt the commands to sit and to walk. What were the instructions for each command?

Answer: To make Kari sit down, the narrator would say ‘Dhat’ and pull him by the ear. To make him walk, the narrator would say ‘Mali’ and pull his trunk forward.

Question 8. What is “the master call”? Why is it the most important signal for an elephant to learn?

Answer: The master call is a strange hissing, howling sound, as if a snake and a tiger were fighting each other. It is the most important signal for an elephant because whenever master is in trouble, one master call will bring the elephant near him.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page