NCERT Solutions for Class 7 History Social Science Chapter 2 New Kings And Kingdoms

NCERT Solutions for Class 7 History Chapter 2 New Kings And Kingdoms contains answers to the exercise questions given in the “Our Pasts-II”. All the answers provided here are accurate and simple that will help you understand the concepts easily and continue your studies without a doubt. These solutions will also help you to score higher marks with the help of well-illustrated answers. All the questions and answers are provided here in PDF format.

NCERT Solutions for Class 7 History Chapter 2 Questions and Answers

Let’s Recall

Question 1: Match the following:

Gurjara-PratiharasWestern Deccan
RashtrakutasBengal
PalasGujarat and Rajasthan
CholasTamil Nadu

Answer:

Gurjara-PratiharasGujarat and Rajasthan
RashtrakutasWestern Deccan
PalasBengal
CholasTamil Nadu

Question 2: Who were the parties involved in the “tripartite struggle”?

Answer: The parties involved in the “tripartite struggle” were the Gurjara-Pratiharas, Rashtrakutas and Palas.

Question 3: What were the qualifications necessary to become a member of a committee of the sabha in the Chola Empire?

Answer: To become a member of a committee of the sabha in the Chola empire the following qualifications were necessary:

  • The member had to be a revenue-paying landowner.
  • He had to possess his own home.
  • He had to be between the age of 30 -70 years.
  • He had to have knowledge of the Vedas.
  • He should have been honest and well versed in administrative matters.

Question 4: What were the two major cities under the control of the Chahamanas?

Answer: The two major cities in control of the Chahamanas were Delhi and Ajmer.

Question 5: How did the Rashtrakutas become powerful?

Answer: The Rashtrakutas in the Deccan were the subordinate to the Chalukyas of Karnataka. It was during the mid-18th century when Dantidurga, a Rashtrakuta chief, overthrew his Chalukya overlord and performed a ritual called ‘Hiranya-garbha’ with the help of Brahmanas. During this period, it was thought that the sacrifcer would be reborn as a Kshatriya, even if he was not one by birth. Also, they fought against the dynasties of Gurjara Pratihara and Palas. Thus, successfully establishing kingdoms in Karnataka and Rajasthan respectively.

Question 6: What did the new dynasties do to gain acceptance?

Answer: To gain acceptance, the new dynasties took on new titles, performed religious rituals which would make them part of the kshatriyas and engaged in warfare to assert their power and carve kingdoms for themselves.

Question 7: What kind of irrigation works were developed in the Tamil region?

Answer: During fifth or sixth century the area of Tamil Nadu was opened up for large scale cultivation. For irrigation a variety of new methods were discovered. In, many areas wells were dug. Hugh tanks were constructed for rainwater storage.

Question 8: What were the activities associated with Chola temples?

Answer: Various activities associated with Chola temples were:

  • Chola temples often became the nuclei of settlements that grew around them.
  • Chola temples were centres of craft production.
  • They were also endowed with land by rulers, as well as by others. The produce of this land was used for the maintenance of all the specialists who worked at the temple like priests, garland makers, cooks, sweepers, musicians, dancers, etc.
  • Thus, the Chola temples were not only places of worship but also the hub of economic, social and cultural life.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page