NCERT Solutions for Class 7 History Social Science Chapter 3 The Delhi Sultans

NCERT Solutions for Class 7 History Chapter 3 The Delhi Sultans contains answers to the exercise questions given in the “Our Pasts-II”. All the answers provided here are accurate and simple that will help you understand the concepts easily and continue your studies without a doubt. These solutions will also help you to score higher marks with the help of well-illustrated answers. All the questions and answers are provided here in PDF format.

NCERT Solutions for Class 7 History Chapter 3 Questions and Answers

Let’s Recall

Question 1: Which ruler first established his or her capital at Delhi?

Answer: Ananga Pala of the Tomara dynasty first established his capital at Delhi.

Question 2: What was the language of administration under the Delhi Sultans?

Answer: Persian was the language of administration under the Delhi Sultans.

Question 3: In whose reign did the Sultanate reach its farthest extent?

Answer: In Muhammad Tughluq’s reign the Sultanate reached its farthest end.

Question 4: From which country did Ibn Battuta travel to India?

Answer: Ibn Battuta travelled to India from Morocco.

Question 5: According to the “Circle of Justice”, why was it important for military commanders to keep the interests of the peasantry in mind?

Answer: According to the “Circle of Justice”, it was important for the military commanders to keep the interests of the peasants in mind because the salaries of the soldiers came from the revenue collected from the peasants, and peasants could pay the revenue only when they were prosperous and happy. Hence, the military commanders promoted justice and honest governance.

Question 6: What is meant by the “internal” and “external” frontiers of the Sultanate?

Answer: “Internal” frontiers of the Sultanate consisted of the ‘hinterland’ of the garrison towns.

The ‘external’ frontiers, on the other hand, refer to the areas beyond the hinterland of the garrison towns that included the unconquered territories especially in the southern parts of India.

Question 7: What were the steps taken to ensure that muqtis performed their duties? Why do you think they may have wanted to defy the orders of the Sultans?

Answer: In order to ensure that the muqtis performed their duties, their office was made non-inheritable. They were assigned iqtas for a short period of time and were transferred frequently.

The muqtis may have wanted to defy the orders of the Sultans because they did not like the conditions of service that were severely imposed on them..

Question 8: What was the impact of the Mongol invasions on the Delhi Sultanate?

Answer: Mongol attacks on the Delhi Sultanate increased during the reign of Alauddin Khalji and in the early years of Muhammad Tughluq’s rule. This forced the Sultans to undertake a number of expensive protective measures.

  • They had to mobilise a large standing army in Delhi that posed a big administrative challenge.
  • They had to build new garrison towns for the soldiers.
  • They collected produce as tax from lands between the Ganga and Yamuna to feed their soldiers.
  • The soldiers also had to be paid cash that again put strain on the treasury.

Question 9: Do you think the authors of tawarikh would provide information about the lives of ordinary men and women?

Answer: No. The authors of tawarikh did not provide information about ordinary men and women. This was because they wrote in expectation of rewards by the sultan.

Question 10: Raziyya Sultan was unique in the history of the Delhi Sultanate. Do you think women leaders are accepted more readily today?

Answer: Raziyya Sultan was unique in the history of the Delhi Sultanate based on her ability as an effective leader of the Delhi Sultanate. Being a woman, she was not accepted as a ruler at the time.

Women leaders are accepted more readily today as we live in a world of equality for both men and women. Women are provided with adequate opportunities to excel. For example, Indira Gandhi and Margaret Thatcher are examples of political leaders who have been accepted for their effective leadership. Moreover, there is scope for positive growth for women leaders in future.

Question 11: Why were the Delhi Sultans interested in cutting down forests? Does deforestation occur for the same reasons today?

Answer: Delhi Sultans were interested in cutting down forests because they wanted to encourage agriculture on the land. They also wanted to cut down forests for creating protected territories against enemies and promoting trade routes. Today, deforestation occurs due to creation of roads and railways and promotion of industries. Hence, some of the reasons are the same for deforestation, then and now.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page