NCERT Solutions for Class 8 English Chapter 1 How The Camel Got His Hump

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Supplementary Reader Chapter 1 How The Camel Got His Hump free PDF is given here. These Solutions contains answers to all questions provided in the textbook. Class 8th English It So Happened Chapter 1 solutions are explained by the expert English teacher and as per NCERT (CBSE) guidelines.

Class 8 English Supplementary Reader Chapter 1 How The Camel Got His Hump

Comprehension Check Page no. 3

Question 1: What tasks, do you think, were assigned to the dog and the ox?

Answer: The dog was assigned the task of fetching and carrying sticks, while the ox was assigned the task of ploughing.

Question 2: Why did the camel live in the middle of the desert?

Answer: The camel lived in the middle of the desert because it didn’t want to work.

Question 3: What made the dog, the horse and the ox very angry?

Answer: The man told the dog, the horse and the ox that since the camel cannot work, he would leave it alone and the three of them would have to work double-time to make up for the work not done by the camel. This made the three of them very angry.

Question 4: How did the Djinn know the horse was complaining against the camel?

Answer: The Djinn was the master of deserts. So, he was able to know easily who the ani­mal with a long neck and long legs was.

Comprehension Check Page no. 5

Question 1: The Camel was looking at his own reflection in the pool. What does it suggest to you about the camel?

Answer: This statement suggests that the camel loved its own image in the pool. Perhaps he considered himself handsome looking.

Question 2: The camel said, “Humph” repeatedly. How did it affect him?

Answer: The word ‘Humph’ annoyed the Djinn. He turned ‘humph’ into the hump on the camel’s back.

Question 3: What, according to the Djinn, was the use of the ‘humph?

Answer: The Djinn assured the camel that his “humph” would not create a problem for him while working. Since the camel had skipped work for three days, he could live on his humph and would be able to work for three days without eating. This means that the hump was a kind of food reserve.

Question 4: “…he has never yet learnt to behave.” In the light of this, what is the writer’s opinion about the camel?

Answer: The writer is of the opinion that the camel has not changed its nature and habits to this day.

EXERCISE Page no. 6

Discuss the following topics in groups.

Question 1: Can this story be factually true?

Answer: No, the story is not factually true. It is just an imaginary one.

Question 2: What according to you, is the story about?
Consider the following:
(i) How the world began.
(ii) Why everyone should do his/her share of work seriously.
(iii) How animals are important to humans.
(iv) How the camel got his hump.

Answer: (iv) How the camel got his hump.

Question 3: What did you do over the weekend? Were you generally active or idle? Please check your back before starting to discuss or answer the question.

Answer: This question requires you to use your own perspective as well as your analytical skills. The answer to the question would vary from one person to another. It is suggested that you read the text carefully and try attempting it on your own.

Question 4: There are broadly two categories of workers— those who prefer to do today what they can do tomorrow, and those who prefer to do tomorrow what they can do today. Where do you belong?

Answer 4: This question requires you to use your own perspective as well as your analytical skills. The answer to the question would vary from one person to another. It is suggested that you read the text carefully and try attempting it on your own.

Leave a Reply

Your email address will not be published.