NCERT Solutions for Class 8 English Chapter 2 Children At Work

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Supplementary Reader Chapter 2 Children At Work free PDF is given here. These Solutions contains answers to all questions provided in the textbook. Class 8th English It So Happened Chapter 2 solutions are explained by the expert English teacher and as per NCERT (CBSE) guidelines.

Class 8 English Supplementary Reader Chapter 2 Children At Work

Comprehension Check Page No. 9

Question 1: Velu stood on the platform but he felt “as if he was still on a moving train.” Why?

Answer: Velu had run away from home. Being a small boy, he was naturally tired, hungry and afraid of the ticket examiner. He lay down near the compartment door. He could not get over the feeling that his train journey was over.

Question 2: What made him feel miserable?

Answer: Velu was hungry and tired. He saw as many people as he had seen only in the village fair. They were all walking with their luggage. Velu was much confused. He did not know what to do. This made him feel miserable.

Question 3: (i) Velu travelled without a ticket. Why?
(ii) How did he escape the ticket collector’s attention?

Answer: (i) Velu travelled without a ticket because he had no money.
(ii) He escaped the ticket collector’s notice because the ticket collector did not come to that unreserved compartment.

Question 4: Why had Velu run away from home?

Answer: Velu had run away from home because of his father. He and his sisters earned some money by working on the farms. His father snatched all this money. He spent it on drinking. It was not all. He also beat him much. He ran away from home because he could not stand this beating any more.

Question 5: Why did he decide to follow the strange’ girl?

Answer: Velu agreed to go after the ‘strange’ girl because he was hungry and the girl prom­ised to get food for him.

Comprehension Check Page No. 13

Question 1: Can Velu read Tamil and English? How do you know?

Answer: Velu could not read sign boards in English. But he read the Tamil sign on the Central jail.

Question 2: “If you are not careful, you will soon be counting bars there,” the girl said.

(i)What is she referring to?
(ii) What does she mean when she says “If you are not careful.”?
(She says something a little later which means the same. Find that sentence.)

Answer: (i) The girl is referring to the Central Jail

(ii) She pointed out to Velu that doing wrong was not so important as escaping the police or getting caught.
The sentence is: ‘You don’t have to do anything. Just don’t get caught, that’s all’.

Question 3: (i) Where did the girl lead Velu to?
(ii) What did they get to eat?

Answer: (i) The girl led Velu to a marriage hall.
(ii) They got some food from the garbage bin. It was leftover food.

Question 4: What work did she do? (Think of a one-word answer).

Answer: Rag picking

Comprehension Check Page No. 15

Question 1: (i) What material are the ‘strange’ huts made out of?
(ii) Why does Velu find them strange?

Answer: (i) The ‘strange’ huts are made out of tin sheets, bricks, wood and plastic.
(ii) Velu finds those huts strange because in his own village the huts were made of mud and palm leaves.

Question 2: What sort of things did Jaya and children like her collect and what did they do with those things?

Answer: Jaya and children like her collected paper, plastic, glass and such other things. They sold these things to Jam Bazar Jaggu. Later, he sold them to a factory.

Question 3: Is Velu happy or unhappy to find work? Give a reason for your answer.

Answer: Velu is not at all happy. He had never done such a dirty job in his village.

Exercise

Discuss the following questions in small groups. Write their answers afterwards.

Question 1: Is Velu a smart boy? Which instances in the text show that he is or isn’t?

Answer: No. Velu is not smart. He had run away from home. He felt very miserable at the railway station. He did not know what to do. Then he expected to work on a farm in a big city. All this shows that he is not smart.

Question 2: Do you think Jaya is a brave and sensitive child with a sense of humour? Find instances of her courage, kind nature and humour in the text.

Answer: Yes, Jaya is a brave and sensitive girl. She takes pity on Velu and gets food for him. She herself earns her livelihood bravely by collecting discarded material and selling them. She has a sense of humour also. She calls the ‘dirty trickle of water Buckingham Canal’.

Question 3: What one throws away as waste may be valuable to others. Do you find this sentence meaningful in the context of this story? How?

Answer: Yes, the plastic, the paper and rusty metal sheets thrown away by the people, become valuable to ragpickers. They eat leftover food for survival. They sell junk food to some dealer to earn their livelihood.

6 thoughts on “NCERT Solutions for Class 8 English Chapter 2 Children At Work”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page