NCERT Solutions for Class 8 English Chapter 3 The Selfish Giant

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Supplementary Reader Chapter 1 How The Camel Got His Hump free PDF is given here. These Solutions contains answers to all questions provided in the textbook. Class 8th English It So Happened Chapter 3 solutions are explained by the expert English teacher and as per NCERT (CBSE) guidelines.

Class 8 English Supplementary Reader Chapter 3 The Selfish Giant

Comprehension Check Page no. 20

Question 1: Why is the Giant called selfish?

Answer: The Giant is called selfish because he thinks of himself only. He does not allow children to play in his garden. He builds a wall around the garden. He also puts a notice of warning in the garden.

Question 2: On one occasion the children said: “How happy we are here!”
Later they said: “How happy we were there!”
What are they referring to in both the cases?

Answer: In both cases, the children are referring to the Giant’s garden. In the first sentence, they say that they are enjoying in the giant’s garden. But in the second sentence, it is beyond their reach.

Question 3: (i) When spring came, it was still winter in the garden. What does winter stand for or indicate here?

(ii) Winter has been presented as a story with its own characters and their activities. Describe the story in your own words.

Answer 3: (i) Winter indicates that flowers did not bloom in the Giant’s garden. The birds didn’t sing. There was no sign of joy and greenery.

(ii) Winter has been portrayed as destroyer. It has its own characters. Snow and frost are the most prominent factors. Trees have been covered with white cloak. The trees look lifeless. North wind has come to stay there permanently. Hails settle on the roof.

Question 4: Was the Giant happy or sad over the state of the garden?

Answer: The Giant felt sad to see the state of his garden. Different seasons brought no change in it.

Question 5: What effect did the linnet’s song have over Hail and the North Wind?

Answer 5: As an effect of the linnet’s song the Hail stopped dancing over his head. Similarly, the North Wind ceased roaring.

Comprehension Check Page no. 24

Question 1: (i) The Giant saw a most wonderful sight. What did he see?
(ii) What did he realise on seeing it?

Answer: (i) The children sat in the branches of the trees. The trees had blossomed. They were waving their arms gently over children’s heads. The birds were flying. They were chirping with joy. Flowers were laughing. It was a most wonderful sight which the giant saw.

(ii) He realised that he himself was to blame for the year-round winter in his garden. He called himself selfish.

Question 2: Why was it still winter in one comer of the garden?

Answer 2: Only in one comer of the garden there was winter still. The reason was that a little boy could not climb the tree like other boys. He stood under a tree weeping.

Question 3: Describe the first meeting of the little boy and the Giant.

Answer: In the first meeting of the boy and the Giant, the Giant lifted him gently and put him in the branch of that tree. The tree suddenly broke into flowers and the birds began to sing. The child kissed the Giant.

Question 4: Describe their second meeting after a long interval.

Answer: In the second meeting after so many years, the Giant saw wounds on the little boy’s palm and feet. He became furious. He wanted to kill the man who had wounded the child. But the boy said that those were wounds of love.

Question 5: The Giant lay dead, all covered with white blossoms. What does this sentence indicate about the once selfish Giant?

Answer: This indicates that the Giant had been blessed by Lord Christ himself. He was neither cruel nor selfish So Christ forgave him and took him to paradise.

Exercise

Discuss the following topics in groups.

Question 1: The little child’s hands arid feet had marks of nails. Who does the child remind you of? Give a reason for your answer.

Answer: The nail’s marks on the child’s hands and feet remind us of Lord Christ. He was put on a cross and nails were hammered into his palms and feet.

Question 2: Is there something like this garden near where you live? Would you like one (without the Giant perhaps) and why? What would you do to keep it in good shape?

Answer: A park is a public place. It is like the lungs in the human body. It gives us fresh air. The greenery is soothing to the eyes. A private garden, however, has to be used by the people with care and caution. The children must not spoil the flower beds and the grassy lawns even in a public park. I would never play football in a park nor let other children do so.

13 thoughts on “NCERT Solutions for Class 8 English Chapter 3 The Selfish Giant”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page