NCERT Solutions For Class 9 English Beehive Chapter 3 The Little Girl

NCERT Solutions For Class 9 English Beehive Chapter 3 The Little Girl free PDF is given here. These Solutions contains answers to all questions provided in the textbook. Class 9th English Chapter 3 solutions are explained by the expert English teacher and as per NCERT (CBSE) guidelines.

Thinking about the Text

I. Given below are some emotions that Kezia felt. Match the emotions in Column A with the items in Column B. 

AB
1. fear or terror(i) father comes into her room to give her a goodbye kiss
2. glad sense of relief(ii) noise of the carriage grows fainter
3. a ‘funny’ feeling, perhaps   of understanding(iii) father comes home
 (iv) speaking to father
 (v) going to bed when alone at home
 (vi) father comforts her and falls asleep
 (vii) father stretched out on the sofa, snoring

Answer:

AB
1. fear or terror(iii) father comes home
(iv) speaking to father
(v) going to bed when alone at home
(vii) father stretched out on the sofa, snoring
2. glad sense of relief(i) father comes into her room to give her a goodbye kiss
(ii) noise of the carriage grows fainter
3. a ‘funny’ feeling, perhaps   of understanding(vi) father comforts her and falls asleep

II. Answer the following questions in one or two sentences.

Question 1: Why was Kezia afraid of her father?

Answer: Kezia was afraid of her father because he was very strict. He used to talk to her harshly. He was in a habit of finding out her mistakes.

Question 2. Who were the people in Kezia’s family?

Answer: Kezia had her mother, father and grandmother in her family.

Question 3. What was Kezia’s father’s routine
(i) before going to his office?
(ii) after coming back from his office?
(iii) on Sundays?

Answer: (i) Before going to his office, Kezia’s father went into her room to give her a casual kiss.

(ii) After coming back from his office, he ordered for tea to brought into the drawing room. He also asked his mother to bring him the newspaper and his slippers, and Kezia to pull off his boots. 

(iii) On Sundays, he would stretch out on the sofa. He would cover his face with his handkerchief, put his feet on one of the cushions, sleep soundly and snoring.

Question 4. In what ways did Kezia’s grandmother encourage her to get to know her father better?

Answer: Kezia’s grandmother encouraged her to get to know her father better by sending her to the drawing room to talk to her parents on Sundays. She also suggested Kezia to make a gift of a pin-cushion on her father’s birthday.

III. Discuss these questions in class with your teacher and then write down your answers in two or three paragraphs each. 

Question 1. Kezia’s efforts to please her father resulted in displeasing him very much. How did this happen?  

Answer: Kezia used to be afraid of her father because her father talked to her harshly. One day her grandmother told her to make a pin-cushion to gift him on his birthday which was approaching. Kezia took it an opportunity to please him. So, she stitched cotton cloth three sides and looked for the things that could be stuffed into the stitched cloth. Soon she found out many sheets of paper. Actually they contained her father’s speech for the Port Authority. She tore them into pieces and stuffed her case.

One day when her father looked for the papers, he did not find them. After some time, he came to know that Kezia had tom them into pieces to make a pin-cushion. He got infuriated and beat her with a ruler. Thus, her efforts to please her father resulted in displeasing him very much.

Question 2. Kezia decides that there are “different kinds of fathers”. What kind of father was Mr Macdonald, and how was he different from Kezia’s father?  

Answer: Kezia compared her father with Mr. Macdonald, her next-door neighbour. He was a loving, gentle and forgiving father. He was always smiling and playing with his children. He treated his children in a friendly manner. 

He was just opposite to the Kezia’s father. Unlike Kezia’s father he never punished his children. He played with them whenever he was free. Kezia’s father was very harsh and a strict disciplinarian. 

Question 3. How does Kezia begin to see her father as a human being who needs her sympathy? 

Answer: With her mother and grandmother at the hospital, Kezia is left at home in the care of Alice, the cook. At night, after she is put to bed by the cook, she has a nightmare. She calls for her grandmother but, to her surprise, she finds her father standing near her bed. He takes her in his arms and makes her sleep next to him. Half asleep, she creeps close to him, snuggles her head under his arm, and holds tightly to his shirt. Her father asks her to rub her feet against his legs for warmth. 

Her father goes off to sleep before her. This makes her understand that he has to work hard every day and this leaves him too tired to be like Mr Macdonald. She expresses her altered feelings for her father by telling him that he has a ‘big heart’. 

Thinking about Language 

I. Look at the following sentence. 

1. Use an appropriate word from the synonyms given above in the following sentences. Clues are given in brackets.

(i) She was __________ by the news of her brother’s wedding. (very pleased) 
(ii) I was __________to be invited to the party. (extremely pleased and excited about) 
(iii) She was __________ at the birth of her granddaughter. (extremely happy) 
(iv) The coach was __________ with his performance. (satisfied about)
(v) She was very __________ with her results. (happy about something that has happened). 

Answer:    
(i) She was thrilled by the news of her brother’s wedding. 
(ii) I was delighted to be invited to the party. 
(iii) She was overjoyed at the birth of her granddaughter. 
(iv) The coach was pleased with his performance. 
(v) She was very happy with her results. 

Thinking about Language

I. Look at the following sentence.

Question 1. Use an appropriate word from the synonyms given above in the following sentences. Clues are given in brackets. 

(i) She was __________ by the news of her brother’s wedding. (very pleased)
(ii) I was __________to be invited to the party. (extremely pleased and excited about)
(iii) She was __________ at the birth of her granddaughter. (extremely happy)
(iv) The coach was __________ with his performance. (satisfied about)
(v) She was very __________ with her results. (happy about something that has happened).

Answer:

(i) thrilled
(ii) delighted
(iii) overjoyed
(iv) pleased
(v) happy

Question 2. Study the use of the word big in the following sentence.
He was so big − his hands and his neck, especially his mouth…
Here, big means large in size.
Now, consult a dictionary and find out the meaning of big in the following sentences. The first one has been done for you.

(i) You are a big girl now. older
(ii) Today you are going to take the biggest decision of your career. _________
(iii) Their project is full of big ideas. _________
(iv) Cricket is a big game in our country. _________
(v) I am a big fan of Lata Mangeskar. _________
(vi) You have to cook a bit more as my friend is a big eater. _________
(vii) What a big heart you’ve got, Father dear. _________

Answer:
(ii) most important 
(iii) innovative
(iv) popular
(v) great 
(vi) gourmand
(vii) kin

II. Verbs of Reporting

Question 1. Underline the verbs of reporting in the following sentences.

(i) He says he will enjoy the ride.
(ii) Father mentioned that he was going on a holiday.
(iii) No one told us that the shop was closed.
(iv) He answered that the price would go up.
(v) I wondered why he was screaming.
(vi) Ben told her to wake him up.
(vii) Ratan apologised for coming late to the party.

Answer:

(i) says
(ii) mentioned
(iii) told
(iv) answered 
(v) wondered 
(vi) told
(vii) apologized

Question 2. Some verbs of reporting are given in the box. Choose the appropriate verbs and fill in the blanks in the following sentences.

were complainingshoutedreplied
remarkedorderedsuggested

(i) “I am not afraid,” __________ the woman.
(ii) “Leave me alone,” my mother __________.
(iii) The children __________ that the roads were crowded and noisy.
(iv) “Perhaps he isn’t a bad sort of a chap after all,” __________the master.
(v) “Let’s go and look at the school ground,” __________ the sports teacher.
(vi) The traffic police __________ all the passers-by to keep off the road.

Answer:

(i) replied 
(ii) shouted.
(iii) were complaining
(iv) remarked 
(v) suggested 
(vi) ordered

Leave a Reply

Your email address will not be published.