NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 1 Matter in Our Surroundings

NCERT Solutions for Class 9 Science(Chemistry) Chapter 1: Matter in Our Surroundings provides detailed answers for all in-text and exercise Questions. These solutions contain an in-depth explanation of each topic involved in the chapter. Students studying in class 9 can access these solutions for free in PDF format.

All these solutions are prepared by expert teachers and updated for the current academic session. NCERT Solutions for Class 9 Science(Chemistry) Chapter 1: Matter in Our Surroundings help students to understand the fundamental concepts given in class 9 Science textbook. We have prepared the answers to all the questions in an easy and well-structured manner. It helps students to grasp the chapter easily.

NCERT Class 9 Science Chapter 1: Matter in Our Surroundings Intext Questions (Solved)

In-text Questions Solved

PAGE NO. 3

Question 1:  Which of the following are matter? 
Chair, air, love, smell, hate, almonds, thought, cold, cold drink, smell of perfume. 

Answer: Anything that occupies space and has mass is called matter. Matter can exist in three physical states—solid, liquid, and gaseous.  

Chair and almond are forms of matter in the solid-state. 
Cold drink is a liquid state of matter. 
Air and smell of perfume are gaseous states of matter.  

Note: The sense of smell does not matter. However, the smell or odour of a substance is classified as matter. The smell of any substance (say, perfume) is the gaseous form of that substance which our olfactory system can detect (even at very low concentrations). Hence, the smell of perfume is matter. 

Question 2: Give reasons for the following observation: 
The smell of hot sizzling food reaches you several metres away, but to get the smell from cold food you have to go close. 

Answer: Solids diffuse at a very slow rate. But, if the temperature of the solid is increased, then the rate of diffusion of the solid particles into air increases. This is due to an increase in the kinetic energy of solid particles. Hence, the smell of hot sizzling food reaches us even at a distance, but to get the smell from cold food we have to go close. 

Question 3: A diver is able to cut through water in a swimming pool. Which property of matter does this observation show? 

Answer: The ability of a diver to cut through water in a swimming pool shows that matter is made up of particles. 

 Question 4: What are the characteristics of particles of matter? 

Answer 4: The characteristics of particles of matter are:

  • Particles of matter have spaces between them. 
  • Particles of matter are continuously moving. 
  • Particles of matter attract each other.

PAGE NO. 6

Question 1:  The mass per unit volume of a substance is called density (density = mass/volume). Arrange the following in order of increasing density − air, exhaust from chimney, honey, water, chalk, cotton, and iron. 

Answer: The given substances in the increasing order of their densities can be represented as: 
Air < Exhaust from chimney < Cotton < Water < Honey < Chalk < Iron  

Question 2: (a) Tabulate the differences in the characteristics of states of matter. 
(b) Comment upon the following: rigidity, compressibility, fluidity, filling a gas container, shape, kinetic energy, and density. 

Answer: (a) The differences in the characteristics of states of matter are given in the following table. 

Solid stateLiquid stateGaseous state
Definite shape and volume. No definite shape. Liquids attain the shape of the vessel in which they are kept. Gases have neither a definite shape nor a definite volume. 
Incompressible Compressible to a small extent. Highly compressible 
There is little space between the particles of a solid. These particles have a greater space between them. The space between gas particles is the greatest.  
These particles attract each other very strongly. The force of attraction between liquid particles is less than solid particles. The force of attraction is least between gaseous particles. 
Particles of solid cannot move freely. These particles move freely. Gaseous particles are in a continuous, random motion. 

(b) Rigidity: It is the propensity of a substance to continue to remain in its shape when treated with an external force.

Compressibility: It is the attribute of the particles to contract its intermolecular space when exposed to an external force thereby escalating its density.

Fluidity: It is the ability of a substance to flow or move about freely.

Filling the gas container: The particles in a container take its shape as they randomly vibrate in all possible directions.

Shape: It is the definite structure of an object within an external boundary

Kinetic energy: Motion allows particles to possess energy which is referred to as kinetic energy. The increasing order of kinetic energy possessed by various states of matter are:
Solids < Liquids < Gases

Density: It is the mass of a unit volume of a substance. It is expressed as:
d = M/V, where ‘d’ is the density, ‘M’ is the mass and ‘V’ is the volume of the substance

Question 3. Give reasons
(a)
A gas fills completely the vessel in which it is kept.
(b)
A gas exerts pressure on the walls of the container.
(c)
A wooden table should be called a solid.
(d)
We can easily move our hand in air but to do the same through a solid block of wood we need a karate expert.

Answer 3: (a) There is little attraction between particles of gas. Thus, gas particles move freely in all directions. Therefore, gas completely fills the vessel in which it is kept. 

(b) Particles of gas move randomly in all directions at high speed. As a result, the particles hit each other and also hit the walls of the container with a force. Therefore, gas exerts pressure on the walls of the container. 

(c) A wooden table has a definite shape and volume. It is very rigid and cannot be compressed i.e., it has the characteristics of a solid. Hence, a wooden table should be called a solid. 

(d) Particles of air have large spaces between them. On the other hand, wood has little space between its particles. Also, it is rigid. For this reason, we can easily move our hands in air, but to do the same through a solid block of wood, we need a karate expert.

Question 4:  Liquids generally have lower density as compared to solids. But you must have observed that ice floats on water. Find out why. 

Answer: The mass per unit volume of a substance is called density.
(density = mass/volume). 

As the volume of a substance increases, its density decreases. 

Though ice is a solid, it has large number of empty spaces between its particles. These spaces are larger as compared to the spaces present between the particles of water. Thus, the volume of ice is greater than that of water. Hence, the density of ice is less than that of water. A substance with lower density than water can float on water. Therefore, ice floats on water.

PAGE NO. 9

Question 1: Convert the following temperatures into the Celsius scale.
(a) 300 K  (b) 573 K

Answer:
(a) 300 K = 300 – 273 = 27°C
(b) 573 K = 573 – 273 = 300°C

Question 2: What is the physical state of water at
(a) 250°C    (b) 100°C

Answer: (a) Water at 250°C in gaseous state.

(b) At 100°C, water can exist in both liquid and gaseous form. At this temperature, after getting the heat equal to the latent heat of vaporization, water starts changing from liquid state to gaseous state.

Question 3:  For any substance, why does the temperature remain constant during the change of state? 

Answer: During a change of state, the temperature remains constant. This is because all the heat supplied to increase the temperature is utilized (as latent heat) in changing the state by overcoming the forces of attraction between the particles. Therefore, this heat does not contribute in increasing the temperature of the substance. 

Question 4:  Suggest a method to liquefy atmospheric gases. 

Answer: By applying pressure and reducing the temperature, atmospheric gases can be liquified.

PAGE NO. 10

Question 1:  Why does a desert cooler cool better on a hot dry day?

Answer: When a liquid evaporates, the particles of the liquid absorb energy from the surroundings to compensate for the loss of energy during evaporation. This makes the surroundings cool. 

In a desert cooler, the water inside it is made to evaporate. This leads to the absorption of energy from the surroundings, thereby cooling the surroundings. Again, we know that evaporation depends on the amount of water vapour present in the air (humidity). If the amount of water vapour present in the air is less, then evaporation is more. On a hot dry day, the amount of water vapour present in the air is less. Thus, water present inside the desert cooler evaporates more, thereby cooling the surroundings more. That is why a desert cooler cools better on a hot dry day. 

Question 2:  How does water kept in an earthen pot (matka) become cool during summers?

Answer: When a liquid evaporates, the particles of the liquid absorb energy from the container to compensate the loss of energy during evaporation. This makes the remaining water cool.

There are some pores in an earthen pot through which the liquid inside the pot evaporates. This evaporation makes the water inside the pot cool. In this way, water kept in an earthen pot becomes cool during summers.

Question 3: Why does our palm feel cold when we put some acetone or petrol or perfume on it?

Answer: When we put some acetone or petrol or perfume on our palm, it evaporates. During evaporation, particles of the liquid absorb energy from the surrounding or the surface of the palm to compensate for the loss of energy, making the surroundings cool. Hence, our palm feels cold when we put some acetone or petrol or perfume on it.

Question 4: Why are we able to sip hot tea or milk faster from a saucer than a cup? 

Answer: A liquid has a larger surface area in a saucer than in a cup. Thus, it evaporates faster and cools faster in a saucer than in a cup. For this reason, we are able to sip hot tea or milk faster from a saucer than a cup. 

Question 5:  What type of clothes should we wear in summers? 

Answer: We should wear cotton clothes in summers. During summers, we sweat more. On the other hand, cotton is a good absorber of water. Thus, it absorbs sweat from our body and exposes the liquid to the atmosphere, making evaporation faster. During this evaporation, particles on the surface of the liquid gain energy from our body surface making the body cool.

NCERT Class 9 Science Chapter 1: Matter in Our Surroundings Exercise Questions (Solved)

Question 1: Convert the following temperatures into the Celsius scale.
(a) 293 K  (b) 470 K

Answer 1: (a) 293 K = 293 – 273 = 20°C
(b) 470 K = 470 – 273 = 197°C

Question 2 : Convert the following temperatures into the Kelvin scale. 
(a) 25°C    (b) 373°C

Answer:
(a) 25°C = 25 + 273 = 298 K       
(b) 373°C = 373 + 273 = 646 K

Question 3: Give reasons for the following observations.
(a) Naphthalene balls disappear with time without leaving any solid.
(b) We can get the smell of perfume sitting several meters away.

Answer: (a) Naphthalene shows the property of sublimation. Evaporation of naphthalene takes place easily and so it disappears during course of time without leaving a solid.

(b) Perfumes vaporize very fast and its vapours diffuse into air easily. That is why we can smell perfume sitting several meters away. 

Question 4: Arrange the following in increasing order of forces of attraction between the particles – water, sugar, oxygen.

Answer:  Oxygen < Water < Sugar.

Question 5: What is the physical state of water at —
(a) 25°C                      
(b) 0°C                              
(c) 100°C?

Answer: (a) Liquid
(b) Solid and Liquid 
(c) Liquid and Vapours 

Question 6: Give two reasons to justify:
(a) Water at room temperature is a liquid.
(b) An iron almirah is a solid at room temperature.

Answer: (a) Water at room temperature is a liquid because it has fluidity and has a definite volume but no definite shape.

(b) An iron almirah is a solid at room temperature because it is rigid and has a definite shape.

Question 7: Why is ice at 273 K more effective in cooling than water at the same temperature?

Answer: Ice at 273 K is less energetic than water. It is because of the difference in the latent heat of fusion which is present in water at the same temperature in the form of extra energy.

Question 8: What produces more severe burns, boiling water or steam?

Answer: Steam produces more severe burns than boiling water. This is because steam has more energy than boiling water, present in it in the form of latent heat of vaporization.

Question 9: Name A, B, C, D, E and F in the following diagram showing change in its state:

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 1 Matter in Our Surrounding image 1

Answer:

A: Melting (or) fusion (or) liquefaction
B: Evaporation (or) vaporization
C: Condensation
D: Solidification
E: Sublimation
F: Sublimation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page