NCERT Solutions for Class 9 Civics Social Science Chapter 5 Democratic Rights

NCERT Solutions for Class 9 Civics (Political Science) Chapter 5 Democratic Rights contains answers to the exercise questions given in ‘Democratic Politics -I’. These solutions will help students for the preparation of CBSE Class 9 SST exam. All the answers are useful for exams as most of the questions are asked from the NCERT textbooks. So, students can study these solutions and score high in their exams.

NCERT Solutions For Class 9 Civics Chapter 5 Democratic Rights PDF

Question 1: Which of the following is not an instance of an exercise of a fundamental right?

(a) Workers from Bihar go to the Punjab to work on the farms
(b) Christian missions set up a chain of missionary schools
(c) Men and women government employees get the same salary
(d) Parents’ property is inherited by their children

Answer: (d) Parents’ property is inherited by their children

Question 2: Which of the following freedoms is not available to an Indian citizen?

(a) Freedom to criticise the government
(b) Freedom to participate in armed revolution
(c) Freedom to start a movement to change the government
(d) Freedom to oppose the central values of the Constitution

Answer:
(b) Freedom to participate in armed revolution
(c) Freedom to start a movement to change the government
(d) Freedom to oppose the central values of the Constitution

Question 3: Which of the following rights is available under the Indian Constitution?

(a) Right to work
(b) Right to adequate livelihood
(c) Right to protect one’s culture
(d) Right to privacy

Answer: Right to protect one’s culture

Question 4: Name the Fundamental Right under which each of the following rights falls:

(a) Freedom to propagate one’s religion

Answer: Right to freedom of religion

(b) Right to life

Answer: Right to freedom

(c) Abolition of untouchability

Answer: Right to equality

(d) Ban on bonded labour

Answer: Right against exploitation

Question 5: Which of these statements about the relationship between democracy and rights is more valid? Give reasons for your preference.

(a) Every country that is a democracy gives rights to its citizens.
(b) Every country that gives rights to its citizens is a democracy.
(c) Giving rights is good, but it is not necessary for a democracy.

Answer: Statement (a) is more valid because it is not necessary that a country is giving the right to its citizens and it is necessarily a democracy. 

Question 6: Are these restrictions on the right to freedom justified? Give reasons for your answer.

(a) Indian citizens need permission to visit some border areas of the country for reasons of security.

Answer: This is justified. Right to freedom is for all the citizens which grants to move freely anywhere in the country but due to security reasons some areas are restricted as the freedom of movement by every citizen can prove dangerous for the security of India.

(b) Outsiders are not allowed to buy property in some areas to protect the interest of the local population.

Answer: This action is also justified. The local population may not be financially strong to protect its interests. Outsiders can take away their rights in their own area, so such a step of the government is correct.

(c) The government bans the publication of a book that can go against the ruling party in the next elections

Answer: No, it is not justified. It curtails an individual’s fundamental right to freedom, where he/she can express his opinions. Freedom of speech and expression empowers people to exhibit their thoughts.

Question 7: Manoj went to a college to apply for admission into an MBA course. The clerk refused to take his application and said “You, the son of a sweeper, wish to be a manager! Has anyone done this job in your community? Go to the municipality office and apply for a sweeper’s position”. Which of Manoj’s fundamental rights are being violated in this instance? Spell these out in a letter from Manoj to the district collector.

Answer: Manoj’s fundamental right to equality has been violated. Right to equality confers the right to get employment regardless of caste, gender, religion. The other right that has been violated is the right to freedom. This right confers freedom or personal liberty for anyone to seek a job.

Question 8: When Madhurima went to the property registration office, the

Registrar told her, “You can’t write your name as Madhurima Banerjee d/o A. K. Banerjee. You are married, so you must give your husband’s name. Your husband’s surname is Rao. So your name should be changed to Madhurima Rao.” She did not agree. She said “If my husband’s name has not changed after marriage, why should mine?” In your opinion who is right in this dispute? And why?

Answer: In this dispute, Madhurima is right. The Registrar, by questioning and interfering in her personal affairs, is violating her right to freedom. Also, the social question of adopting the husband’s surname has roots in a religious practice which treats women as weaker and inferior. In lieu of this, forcing Madhurima to change her name is an infringement on her right to equality and right to freedom of religion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page